Varíme čaj

Čaj je asi jedno z najznámejších druhov nápojov na svete.

Pripravuje sa z lístkov, pukov i výhonkov rastlín či plodov. U nás je asi najviac používaný čierny čaj a zelený čaj. Kedysi sme čaj len vylohovali, ocukrili či pridali pár kvapiek citrónovej šťavy alebo krúžok citrónu. Posledné roky objavujeme však aj kombinácie týchto čajov s iným ovocím či dokonca bylinkami alebo kvetmi.

Dnes si pár z nich pripravíme. Prídu vám vhod nie len pri oslave, ale aj v chrípkovom období.

Jablkovo-zázvorový čaj

Do hrnčeka vsypeme 2 čajové lyžičky zeleného čaju, jednu polievkovú lyžicu na hrubo nastrúhaného zázvoru, jedno stredne veľké červené jablko nakrájané na tenké plátky a plátok citrónu. Všetko zalejeme pol litrom vody a necháme zovrieť. Potom prikryjeme pokrievkou a necháme luhovať asi 10 minút. Podávame precedené cez sitko. Môžeme dochutiť medom.

Čaj z brusníc

Do hrnčeka vsypeme 2 čajové lyžičky čierneho čaju, 100 g sušených brusníc, 2 plátky pomaranča. Zalejeme pol litrom vody. Necháme prevrieť, potom prikryté necháme asi 10 minút luhovať. Podávame scedené cez sitko. Môžeme dochutiť medom.

Pomarančovo-rozmarínový čaj

Do hrnčeka vsypeme 2 čajové lyžičky sypaného čierneho čaju. Pridáme 4 plátky ošúpaného pomaranča a čajovú lyžičku strúhanej pomarančovej kôry. Potom vložíme do hrnčeka dve vetvičky rozmarínu. Všetko zalejeme pol litrom vody. Necháme prevrieť a luhovať asi 10 minút. Vlejeme precedené cez sitko do pohárov, na ktorých dno sme položili pár sušených brusníc alebo plodov rakytníka.

Jablkovo-hrozienkový čaj

Do hrnčeka vložíme ošúpanú šupku z dvoch stredne veľkých červených jabĺk. Zasypeme tromi polievkovými lyžicami sušených hrozienok. Zalejeme pol litrom vody. Necháme prevrieť a následne vyluhujeme asi 10 minút. Vlejeme do pohárov scedené cez sitko.

Čajový punč

Do hrnčeka vsypeme 2 čajové lyžičky sypaného čierneho čaju. Pridáme 1 guličku nového korenia, 2 klinčeky a štipku muškátového orieška. Zalejeme asi 300 ml vody. Necháme prevrieť. Vlejeme 250 ml bieleho vína. Už len prehrejeme. Cez sitko scedíme do džbánu, v ktorom sme na dno vložili dve polievkové lyžice medu.

 

 

Hľadať

Odkazovač

Zuzka12

Dobrý deň, konečne som prihlásená, veľmi dobrá stránka

11/01/2022 - 18:19 1
Maja

Kamil, kvasinky cukor neprodukujú,v kvásku prebieha fermentácia - kvasenie.(V biochémii je úzko definované ako extrakcia energie zo sacharidov bez prítomnosti kyslíka.)

31/12/2021 - 18:24
Kamil

Cukor do kvasku
Naco kvasinky samé vytvárajú cukor asi pani nie je biologická ale tape co ju naucili

28/12/2021 - 21:54
Maja

Zelená šipka sa zobrazí len pre prihlásených. Boli ste prihlásená? (Z odkazovača to nevidím.)

08/12/2021 - 09:40
AntoniaM

Dobry den, rovnako mi nejdu stiahnut pracovne listy HRAME SA S CISLAMI pre tretiakov. Ta ikonkaso zelenou sipkou sa pri otvoreni jednotlivych pracovnych listov nezobrazuje.

08/12/2021 - 09:14
Maja

Na stiahnutie treba kliknúť na ikonku so zelenou šipkou pri obrázku (iba pre prihlásených). Napíšte cez kontaktný formulár, čo presne vám nejde otvoriť, či vytlačiť.

07/12/2021 - 09:07
Tatiana Ďurán

Dobrý deň. Prosím Vás prečo sa tie obrázky nedaju vytlačiť? Stiahla som si čísla a vobec mi to nechce otvoriť a už vobec nie vytlačit.

30/11/2021 - 10:23
silbod

Viera Baričiaková, ktorý obrázok, prosím, máte na mysli? Obrázky sú kreslené v skicári.

14/11/2021 - 17:52 1
Viera Baričiaková

Dobrý večer, keď si pomocou zelenej šípky stiahnem dokument, uloží ho v png a nejde vytlačiť čitateľne. Neviem, kde robím chybu...?

14/11/2021 - 17:02
silbod

Niekto, je nám ľúto, že bol nešťastný. My takto učíme deti v škole, že všetko nemá v živote riešenie a majú sa učiť prijať prehru.

02/10/2021 - 11:39

Zrušiť

Partneri