Je čas na cesnak

Cesnak kuchynský pochádza zo stepi sttrednej Ázie, ale odtiaľ si čoskoro našiel cestu na Blízky východ, kde ho obľubovali Babylončania, Židia aj Egypťania.

Dozvedáme sa o tom aj na nápise v pyramíde v Gíze. Nápis oznamuje koľko cibule a cesnaku skonzumovali robotníci, čo ju stavali. Aj o olympijskych športovcoch sa hovorilo, že ho jedli vo zvýšenom množstve, aby znásobili svoju silu. Cesnak ospevovali aj Homér, Aristoteles, Vergilius. V tých časoch bol považovaný za vynikajúci liek an imunitu a používal sa tiež v mágii. Grécky pútnici nosili cesnak pri sebe vo vrecúšku, aby ich chránil pred bohyňou Hekatu. Všeobesne sa verilo dlhé stáročia, že cesnak ochraňuje pred nečistými silami, zlými duchmi či bosorkami.

V súčasnoti sa cesnak považuje za účinnú liečivú rastlinu. Najznámejší je jeho účinok asi proti srdcovo-cievnym ochoreniam a hlavne sa používa pri znižovaní tlaku. Jeho účinky sa tiež ukazijú aj pri liečení pľúcnych a zažívacích chorôb. Vlastne nemá žiadne vedľajšie účinky.

Celý cesnak je bez pachu. Ten sa uvoľňuje až pri rozseknutí či drvení. Až potom môžeme cítiť typickú arómu. Ak uvaríme celý strúčik cesnaku, má chuť skoro ako orech. Prekrojený cesnak je ostrý až pikantný. Ak chceme cesnak zbaviť šupy, položíme strúčik na drevenú podložku a širokou čepeľou pritlačíme na cesnak. Šupky sa odlúpia a jednoducho ich stiahneme zo strúčika. Cesnak je vhodné radšej pučiť v mažiari ako pretláčať. Moja stará mama vždy v jedle piekla či varila celé strúčiky cesnaku, ktoré pred podávaním vybrala z jedla. 

 A teraz sú na rade moje obľúbené recepty

Cesnačka mojej prastarej mamy

4 polievkové lyžice repkového oleja, 4 rozdrvené veľké strúčiky cesnaku, 4 krajce predvčerajšieho tmavého chleba, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 3 vajíčka, 750 ml vody, soľ, mleté čierne korenie

Cesnak v hrnci orestujeme a z oboch strán opečieme chlieb, ktorý vyberieme na tanier a necháme schladiť. Cenak zalejeme vodou, osolíme, okoreníme. Vajíčka "rozšprúdľujeme" v hrnčeku a vlejeme do polevky. Necháme prevrieť asi 2 - 3 minúty. Potom vlejeme do tanierov, do ktorých sme nakrájali opečené krajsće chleba.

Môžeme posypať husto petržlenou vňaťou.

 Cesnakové zemiaky

750 mladých malých zemiakov, 4 polievkové lyžice slnečnicového oleja, 10 - 12 strúčikov cesnaku

Hlboký pekáč s pokrievkou vytrieme olejom. Vysypeme naň ošúpané zemiaky, ktoré pospeme celými strúčikmi cesnaku a polejeme zvyškom oleja. Prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na 220°C a pečieme asi 25 - 30 minút. Potom pekáč vyberieme, zemiaky zľahka premiešame a už odokrytý cesnak vrátime do rúry a pečieme asi 30 minút.

 Špenát na cesnaku ako príloha k dusenému hovädziemu

750 g čerstvého špenátu, 3 strúčiky cesnaku, 1 polievková lyžica oleja, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1/2 čajovej lyžičky cukru

Zo špenátu vytrhneme zhrubnuté časti a zvyšok natrháme na menšie kúsky. Vo voku rozohrejeme olej. Krúživými pohybmi ho rozotrieme po celom dne i stranách. Vsypeme len jemne rozpučené cesnaky a jemnými pohybmi ich rozohrejeme na rozpálenom oleji. Pridáme špenát, soľ a pretrepeme. Zľahka premiešame. Asi 2 minúty opečieme. Vmiešame cukor a premiešame. Hneď podávame, aby špenát nepustil vodu.

K tomuto špenátu je vhodné podávať menšie paradajky.

Krkovička na cesnaku

2 kg celej krkovičky, 100 ml oleja, 40 neolúpaných strúčikov cesnaku, 5 - 6 bobkových listov, veľký zväzok byliniek - tymián, petržlenová, zelerová vňať, majorán, soľ, mleté čierne korenie

Krkovičku osolíme a okoreníme a potrieme celú olejom. Vložíme ju do vysokého pekáča. okolo vysypeme celé neočúpané strúčiky cesnaku a bylinky. Pekáč prikryjeme pokrievkou. Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Pečieme asi 1.5 hodiny. Potom odkryjeme, vyberieme bylinky a cesnak. Odkryjeme a zapečieme asi 10 minút.

Podávame s tmavým chlebom.

 

 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Odkazovač

silbod

Marginean Camelia, aké pracovné listy by ste potrebovali?

19/09/2020 - 09:09
Marginean Camelia

Chcela by som pracovné listy.

19/09/2020 - 04:48
Marginean Camelia

Chcela som pracovné listy. Dakujem!

19/09/2020 - 04:47
silbod

Iveta, pracovné listy si môžete stiahnúť po prihlásení sa. Môžete ich používať na nekomerčné účely. A nesmiete odstraňovať logo.

11/09/2020 - 14:18
Iveta

Dobrý deň,
prosím Vás je možne si stiahnut listy pre deti?

11/09/2020 - 11:41 1
silbod

Pani lacova.m nálepky máme tu https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/etikety-nalepky Zatiaľ to boli na lekváre, darčeky alebo zošity.

18/06/2020 - 14:09 1
lacova.m

hladam nalepku baza

18/06/2020 - 13:55
silbod

Petra, napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., cez odkazovač sa to nedá riešiť... U nás nie je podmienka byť pracovníkom školy.

14/05/2020 - 14:48 1
Petra

Dobrý deň. Zaregistrovala som sa ako súkromná osoba. Bez školy. Chcela som pracovné listy. Prišiel mail na aktiváciu, ale nejde mi to.
Petra

14/05/2020 - 11:28
silbod

Vanda, musíte si nájsť na konkrétnom náhľade prac.listu vpravo dolu zelenú šípku a na ňu kliknúť. Pracovný list sa Vám vo formáte JPG alebo PNG. Potom yvtlačíte.

06/05/2020 - 13:02

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri