Pečieme chlieb

Už som viackrát písala na viacerých portáloch o tom ako som začala na vysokej škole piecť chlieb - taký, ktorý dnes volajú kváskový. Hoci chlieb sa u nás vždy robil z kvásku a to z ražného, ktorý poznáme ešte z čias slovanov a ich cesty z východu.

Pred pár rokmi som prešla zmenou, z ražneho kvásku na pohánkový.

Musela som vylúčiť pšenicu a vrátiť sa k múkam našich predkov. Dnes pečiem teda chleby ako piekla moja stará mama či prastará mama. Pri príprave používame sklenené alebo nerezové dobre vyčistené - ak sa dá, vyvarené misky a lyžičky či miešadlá. To bolo ako prvé napísané v knižke od prastarej mamy. Hlinená misky vyliata vriacou vodou či lyžica preliata vriacou vodou... Hlinený kvetináč - mimochodom, mám ho už viac ako desať rokov - vylejeme vriacou vodou a necháme vyschnúť.

rozkvas - večer

150 g Bread mix dark Liana, 2 lyžice kvásku, 250 ml vlažnej vody

miesenie - ráno

150 g Bread mix dark Liana, 150 g Bread mix white Liana, 1 lyžička soli, 150 ml voda, 1 lyžička rasce, 1 lyžica bravčovej masti

alebo miesenie - ráno

50 g pohánkovej múky, 50 g ovsenej múky, 200 g Bread mix white Liana, 1 lyžička soli, 150 ml voda, 1 lyžička rasce, 1 lyžica bravčovej masti

alebo miesenie - ráno

150 g Bread mix dark Liana, 125 g Bread mix white Liana, 1 lyžička soli, 150 ml voda, 1 lyžička rasce, 25 ml repkového oleja, 2 polievkové lyžice nastrúhaného múčneho zemiaka

alebo miesenie - ráno

50 g pohánkovej múky, 225 g Bread mix white Liana, 1 lyžička soli, 150 ml voda, 1 lyžička rasce, 25 ml repkového oleja, 2 polievkové lyžice nastrúhaného múčneho zemiaka

Rozkvas najprv zmiešame s vlažnou vodou a masťou či olejom a zemiakom. Sypké suroviny zmiešame zvlášť a po lyžiciach vmiešame do rozkvasu. Vypracujeme hladké vláčne cesto. Kvetináč vytrieme repkovým olejom jemne utierkou alebo kúskom slaniny. Slaninou mám radšej. Cesto pohladíme mastnými - olejovými rukami do gule. Potom ho vložíme do kvetináča. Prikryjeme ľanovou utierkou a necháme do večera vykysnúť.

pečenie - večer

Vykysnuté cesto potrieme vodou a vložíme do rúry. Rúru nastavíme na 200°C. Keď sa rúra zohreje na túto teplotu, stopneme si 30 minút. Potom kvetináč vyberieme a vyklopíme chlieb, ktorý položíme opačne do rúry na papierom vyložený pekáč. Potrieme mierne slanou vodou a pečieme ešte asi 45 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke.

 

 

Staršie recepty - niektoré majú aj viac ako tridsaťdva rokov

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/43-chlieb 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

silbod

Pani lacova.m nálepky máme tu https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/etikety-nalepky Zatiaľ to boli na lekváre, darčeky alebo zošity.

18/06/2020 - 14:09
lacova.m

hladam nalepku baza

18/06/2020 - 13:55
silbod

Petra, napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., cez odkazovač sa to nedá riešiť... U nás nie je podmienka byť pracovníkom školy.

14/05/2020 - 14:48
Petra

Dobrý deň. Zaregistrovala som sa ako súkromná osoba. Bez školy. Chcela som pracovné listy. Prišiel mail na aktiváciu, ale nejde mi to.
Petra

14/05/2020 - 11:28
silbod

Vanda, musíte si nájsť na konkrétnom náhľade prac.listu vpravo dolu zelenú šípku a na ňu kliknúť. Pracovný list sa Vám vo formáte JPG alebo PNG. Potom yvtlačíte.

06/05/2020 - 13:02
vanda

prosim o vytlacenie pracovnych listov,pisanie cisel,

06/05/2020 - 12:03
Maja

Pracovné listy sa dajú stiahnuť po prihlásení. Pri každom pracovnom liste vpravo dole je potom zelená šipka, pomocou ktorej si ho stiahnete do svojho počítača.

29/04/2020 - 23:30 2
Michala

Prečo sa nadajú stiahnuť dané pracovné listy na vytlačenie ?!

29/04/2020 - 20:45
Maja

Napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., cez odkazovač sa to nedá riešiť...

20/04/2020 - 16:54
Ajka 7

nejde mi prihlásiť sa ...

20/04/2020 - 16:49

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri