Pečieme chlieb

Už som viackrát písala na viacerých portáloch o tom ako som začala na vysokej škole piecť chlieb - taký, ktorý dnes volajú kváskový. Hoci chlieb sa u nás vždy robil z kvásku a to z ražného, ktorý poznáme ešte z čias slovanov a ich cesty z východu.

Pred pár rokmi som prešla zmenou, z ražneho kvásku na pohánkový.

Musela som vylúčiť pšenicu a vrátiť sa k múkam našich predkov. Dnes pečiem teda chleby ako piekla moja stará mama či prastará mama. Pri príprave používame sklenené alebo nerezové dobre vyčistené - ak sa dá, vyvarené misky a lyžičky či miešadlá. To bolo ako prvé napísané v knižke od prastarej mamy. Hlinená misky vyliata vriacou vodou či lyžica preliata vriacou vodou... Hlinený kvetináč - mimochodom, mám ho už viac ako desať rokov - vylejeme vriacou vodou a necháme vyschnúť.

rozkvas - večer

150 g Bread mix dark Liana, 2 lyžice kvásku, 250 ml vlažnej vody

miesenie - ráno

150 g Bread mix dark Liana, 150 g Bread mix white Liana, 1 lyžička soli, 150 ml voda, 1 lyžička rasce, 1 lyžica bravčovej masti

alebo miesenie - ráno

50 g pohánkovej múky, 50 g ovsenej múky, 200 g Bread mix white Liana, 1 lyžička soli, 150 ml voda, 1 lyžička rasce, 1 lyžica bravčovej masti

alebo miesenie - ráno

150 g Bread mix dark Liana, 125 g Bread mix white Liana, 1 lyžička soli, 150 ml voda, 1 lyžička rasce, 25 ml repkového oleja, 2 polievkové lyžice nastrúhaného múčneho zemiaka

alebo miesenie - ráno

50 g pohánkovej múky, 225 g Bread mix white Liana, 1 lyžička soli, 150 ml voda, 1 lyžička rasce, 25 ml repkového oleja, 2 polievkové lyžice nastrúhaného múčneho zemiaka

Rozkvas najprv zmiešame s vlažnou vodou a masťou či olejom a zemiakom. Sypké suroviny zmiešame zvlášť a po lyžiciach vmiešame do rozkvasu. Vypracujeme hladké vláčne cesto. Kvetináč vytrieme repkovým olejom jemne utierkou alebo kúskom slaniny. Slaninou mám radšej. Cesto pohladíme mastnými - olejovými rukami do gule. Potom ho vložíme do kvetináča. Prikryjeme ľanovou utierkou a necháme do večera vykysnúť.

pečenie - večer

Vykysnuté cesto potrieme vodou a vložíme do rúry. Rúru nastavíme na 200°C. Keď sa rúra zohreje na túto teplotu, stopneme si 30 minút. Potom kvetináč vyberieme a vyklopíme chlieb, ktorý položíme opačne do rúry na papierom vyložený pekáč. Potrieme mierne slanou vodou a pečieme ešte asi 45 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke.

 

 

Staršie recepty - niektoré majú aj viac ako tridsaťdva rokov

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/43-chlieb 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

silbod

Anka, po prihlásení na stránku, si daný obrázok stiahnite pomocou zelenej šípky v pravom dolnom rohu do svojho počítača. Z počítača vytlačíte.

21/06/2021 - 18:55
Anka

Dobrý deň v časti etikety a nálepky sa napr. vybraný obrázok nedá uložiť na tlač A4.

21/06/2021 - 10:12
Maja

Reklamy nám pomáhajú financovať beh stránky a sú automatické, záleží aj od vašich nastavení (prehliadač, google, cookies) ako sa zobrazia.

03/05/2021 - 18:12 1
Tatranska

Dobrý deň, Prečo sa na celej polovici zobrazuje reklama? To sa nedá používať. Mohli by ste s tým niečo urobiť?

03/05/2021 - 17:42
silbod

Lucia, ak si kliknete na prihlásenie sa, môžete sa prepojiť s našou webkou aj cez FB či twiter.

25/04/2021 - 16:03 1
Lucia Palková

Dobrý deň. Chcela by som požiadať o registráciu. Ďakujem :-)

25/04/2021 - 14:11
Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri