Pečieme chlieb

Už som viackrát písala na viacerých portáloch o tom ako som začala na vysokej škole piecť chlieb - taký, ktorý dnes volajú kváskový. Hoci chlieb sa u nás vždy robil z kvásku a to z ražného, ktorý poznáme ešte z čias slovanov a ich cesty z východu.

Pred pár rokmi som prešla zmenou, z ražneho kvásku na pohánkový.

Musela som vylúčiť pšenicu a vrátiť sa k múkam našich predkov. Dnes pečiem teda chleby ako piekla moja stará mama či prastará mama. Pri príprave používame sklenené alebo nerezové dobre vyčistené - ak sa dá, vyvarené misky a lyžičky či miešadlá. To bolo ako prvé napísané v knižke od prastarej mamy. Hlinená misky vyliata vriacou vodou či lyžica preliata vriacou vodou... Hlinený kvetináč - mimochodom, mám ho už viac ako desať rokov - vylejeme vriacou vodou a necháme vyschnúť.

rozkvas - večer

150 g Bread mix dark Liana, 2 lyžice kvásku, 250 ml vlažnej vody

miesenie - ráno

150 g Bread mix dark Liana, 150 g Bread mix white Liana, 1 lyžička soli, 150 ml voda, 1 lyžička rasce, 1 lyžica bravčovej masti

alebo miesenie - ráno

50 g pohánkovej múky, 50 g ovsenej múky, 200 g Bread mix white Liana, 1 lyžička soli, 150 ml voda, 1 lyžička rasce, 1 lyžica bravčovej masti

alebo miesenie - ráno

150 g Bread mix dark Liana, 125 g Bread mix white Liana, 1 lyžička soli, 150 ml voda, 1 lyžička rasce, 25 ml repkového oleja, 2 polievkové lyžice nastrúhaného múčneho zemiaka

alebo miesenie - ráno

50 g pohánkovej múky, 225 g Bread mix white Liana, 1 lyžička soli, 150 ml voda, 1 lyžička rasce, 25 ml repkového oleja, 2 polievkové lyžice nastrúhaného múčneho zemiaka

Rozkvas najprv zmiešame s vlažnou vodou a masťou či olejom a zemiakom. Sypké suroviny zmiešame zvlášť a po lyžiciach vmiešame do rozkvasu. Vypracujeme hladké vláčne cesto. Kvetináč vytrieme repkovým olejom jemne utierkou alebo kúskom slaniny. Slaninou mám radšej. Cesto pohladíme mastnými - olejovými rukami do gule. Potom ho vložíme do kvetináča. Prikryjeme ľanovou utierkou a necháme do večera vykysnúť.

pečenie - večer

Vykysnuté cesto potrieme vodou a vložíme do rúry. Rúru nastavíme na 200°C. Keď sa rúra zohreje na túto teplotu, stopneme si 30 minút. Potom kvetináč vyberieme a vyklopíme chlieb, ktorý položíme opačne do rúry na papierom vyložený pekáč. Potrieme mierne slanou vodou a pečieme ešte asi 45 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke.

 

 

Staršie recepty - niektoré majú aj viac ako tridsaťdva rokov

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/43-chlieb 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1
silluk

Ďakujem :)

07/03/2021 - 16:43 1
mirfuň1

Super:)

05/03/2021 - 20:00 1
Lussy

Ďakujem za registráciu

04/03/2021 - 14:11 1
Laduša

Ďakujem:D

03/03/2021 - 16:07 2
silbod

Avatar, ďakujem aj za adminku za Vašu pochvalu.

03/03/2021 - 11:32 1
Avatar

Dobrý deň v prvom rade ďakujem za registráciu a v druhom rade ďakujem za to že ste vytvorili tak úžasnú stánku ako je táto.

03/03/2021 - 10:55 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri