Je čas na tekvicu

Tekvicu som mala rada celé detstvo a vlastne ju mám veľmi rada aj dnes. Tekvicová omáčka so zemiakovými plackami. Mňam. Toto musím mať každé leto.

Pôvodným domovom tekvice je stredná a južná Amerika. Do Európy ju priviezli španielsky moreplavci koncom 16.-teho storočia. Nemá veľkú výživnú hodnotu. Jej význam je skôr dietetický. Vývarom z tekvice sa liečili zápaly močových ciest a prostaty. Vraj pomocou tekvice vyháňali kedysi hlísty a pásomnice.

Tekvice sú kríčkovité a plazivé, guľovilé a pretiahnuté. Obidva druhy sú náročné na humusovité pôdy a teplo. Môžete si doma urobiť priesady už v apríli v kvetináči a v polovici mája vysadiť voľne do pôdy. Ak máte pôdu na slnečnej strane, stačí na začiatku mája vysadiť priamo do pôdy asi 20 cm od seba po dve semiačka.  My sme ich zvykli posadiť až do voľnej pôdy a okolo každého semiačka sme položili starú pneumatiku, ktorá dlhšie udržiavala teplo okolo rastlinky a zároveň bránila niektorým škodcom sa k nej dostať.

 Tekvica obyčajná

U nás je asi najrozšírenejšia. Vlastne si z detstva inú ai nepamätám. Dokáže narásť do veľkých rozmerov. Je vhodná na slané jedlá a polievky.

Tekvica maslová

Je asi najuniverzálnejšou a hodí sa ozaj na všetko. Je vynikajúca zapekaná, nastrúhaná do chleba, vhodná aj do sladkých dezertov - muffiny i plnky do torty.

Tekvica Hokkaido

Dnes asi najobľúbenejšia tekvica. Robievam z nej okrem polievky aj nátierku a máme ju radi aj pečenú - či vysušenú ako mlsotu ku večernému filmu.

 

Pár receptov, ktoré by ste mali určite prestrieť svojej rodine.

Vyprážaná tekvica

500 g mladej tekvice, 1 polievková šťava citrónovej šťavy, 1 čajová lyžička soli, medzi prsta mletého bieleho korenia, 2 vajíčka, 1/2 čajovej lyžičky oleja, 120 g hladkej múky, 4 polievkové lyžice strúhanky

Tekvicu učistíme a vyberieme semiačka. Pokrájame na kúsky hrubé 1,5 cm. Kúsky pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Položíme do taniera a prikryjeme druhým tanierom. Necháme asi pol hodiny stáť.
Z vyšľahaných vajíčok, 2 polievkových lyžíc vody, oleja, strúhanky a múky urobíme cestíčko. V cestíčku obalíme kúsky tekvice a vypražíme na oleji z oboch strán. Podávame teplé s tmavým chlebom a paradajkou alebo zemiakovou šťavou.

 

 Tekvicový krém

500 g ošúpanej obyčajnej tekvice, 250 g batátov, 2 polievkové lyžice kokosového oleja, 1 veľká mrkva, 1 menšia cibuľa, 500  ml zeleninového vývaru, 2 strúčiky cesnaku, 400 ml kokosového mlieka, štipka sušeného zázvoru, štipka chilli, soľ

Na oleji osmažíme cibuľu, cesnak, pridáme batáty, tekvicu, nastrúhanú mrkvu. premiešame. Zalejeme vývarom. Premiešame a udusíme. Po asi štvrťhodine rozmixujeme. Pridáme kokosové mlieko. Dokoreníme.

Hľadať

Kalendár udalostí

Odkazovač

silbod

Milá stanislava kacmarikova, čo by ste potrebovali?

27/09/2020 - 10:28
stanislava kacmarikova

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

26/09/2020 - 20:13
silbod

Marginean Camelia, aké pracovné listy by ste potrebovali?

19/09/2020 - 09:09
Marginean Camelia

Chcela by som pracovné listy.

19/09/2020 - 04:48
Marginean Camelia

Chcela som pracovné listy. Dakujem!

19/09/2020 - 04:47
silbod

Iveta, pracovné listy si môžete stiahnúť po prihlásení sa. Môžete ich používať na nekomerčné účely. A nesmiete odstraňovať logo.

11/09/2020 - 14:18
Iveta

Dobrý deň,
prosím Vás je možne si stiahnut listy pre deti?

11/09/2020 - 11:41 1
silbod

Pani lacova.m nálepky máme tu https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/etikety-nalepky Zatiaľ to boli na lekváre, darčeky alebo zošity.

18/06/2020 - 14:09 1
lacova.m

hladam nalepku baza

18/06/2020 - 13:55
silbod

Petra, napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., cez odkazovač sa to nedá riešiť... U nás nie je podmienka byť pracovníkom školy.

14/05/2020 - 14:48 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri