Varíme pečieme z hlivy ustricovej

Hliva ustricová je huba, ktorá rastie aj u nás. V mojom detstve som ju nejedávala. Stará mama – vyučená kuchárka – vravievala, že huby nemajú jesť deti do 5 rokov. Ona sa to tak učila v škole ešte na začiatku 20. storočia. A práve hlivu ustricovú mi ako prvú urobila, keď už som podľa jej znalostí mohla jesť huby. Urobila omeletu, ktorú naplnila udusenou chlivou s cibuľkou a cesnakom. Podľa mňa je hliva chutnejšia ako šampióny. Čo poviete?

Pečená hliva s kapustou

250 g hlivy ustricovej, 3 strúčiky cesnaku, 150 g kyslej kapusty, 1 polievková lyžica bravčovej masti, 1 čajová lyžička drvenej rasce, soľ

Z hlivy odrežeme tuhé časti. Neskôr ich môžeme použiť pri dusení hovädzieho alebo vyvariť v hovädzom vývare ako moja straá mama, ktorá nikdy nič nevyhodila. Že by poznala udržateľnosť??? Zvyšné časti nakrájame na väčšie kúsky. Na rozpálenej masti kúsky hlivy opečieme spolu s nakrájaným cesnakom. Pridáme pokrájanú kyslú kapustu, zatiaľ bez vody. Osolíme a orascujeme. Dusíme asi 20 minút. Maximálne pol hodiny. Potom prikryjeme a necháme dôjsť asi pol hodiny. Podávame s tmavým chlebom alebo varenými zemiakmi.

Morčacie rezne dusené s hlivou

400 g morčacích pŕs, 1 biela cibuľa, 200 g nakrájaných farebných paprík na kocky, 150 g hlivy ustricovej, 3 strúčiky cesnaku, 100 ml zeleninového vývaru, soľ, mleté biele korenie, tymián, rekový olej

Mäso nakrájame na hrubšie rezne a osolíme aokoreníme. V kastróle na oleji speníme cibuľu a papriky. Pridáme mäso. Najprv opečieme z oboch strán. Pridáme kúsky hlivy, cesnak, vetvičky tymiánu, zalejeme vývarom. Podusíme asi 20 minút. Podávame s varenou ryžou

Praženica s hlivou

6 vajíčok, 120 g hlivy ustricovej, 1 veľká žltá cibuľa, soľ, olej

Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu nakrájanú a rozobratú na krúžky. Pridáme na drobné kúsky nakrájanú hlicu. Najprv opečieme, následne podlejeme asi 2 polievkovými lyžicami vody. Pridáme soľ a podusíme pod pokrievkou asi 10 minút. Vajíčka si vymiešam v mise. Po odkrytí hlivy, premiešame a necháme odpariť čo najviac vody. Vmiešame vajíčka a miešame do požadovanej hustoty. Podávame s tmavým ražným chlebom.

Smotanová polievka z hlivy

30 g masla, 1 veľká žltá cibuľa, 300 g hlivy ustricovej, 1 polievková lyžica hladkej kukuričnej múky, 1500 ml vody, 2 bobkové listy, 2 veľké zemiaky, 2 polievkové lyžice posekanej petržlenovej vňate, 250 ml smotany na varenie, soľ

Na rozohriatom masle orestujeme cibuľu, pridáme na kúsky nakrájanú hlivu. Opečieme. Poprášime múkou a premiešame. Pridáme bobkový list, soľ. Zalejeme vodou. Po zhruba 20 - 25 minútach pridáme nakrájané zemiaky a varíme ešte asi 10 minút. Potom primiešame smotanu na varenie, dochutíme soľou, prípadne mletým čiernym korením. Necháme len prevrieť a môžeme podávať.

 

Čo sme písali v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1592-varime-z-hlivy 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri