Testujeme bezlepkové zmesi

 

Dnes budeme piecť so zmesou NOVALIM Promix Alfa.

Ukážeme si ako môžeme zo zmesi upiecť niečo ako brioška, pokúsime sa o vianočku ale aj len jednoduché žemle.

 

 

Brioška

210 - 220 g zmesi NOVALIM Promix Alfa

4 polievkové lyžice cukru

2 dl vlažného mlieka

12 - 15 g čerstvého droždia

1 polievková lyžica rozpusteného masla

 

Z droždia, cukru a mlieka si urobíme dobrý kvások. Necháme ho na ozaj teplom mieste nakysnúť. Primiešame maslo. Postupne vmiešavame zmes. Lepšie, keď miešate cesto v robote alebo miesičom. 

 

Vytvarujeme 3 rožky, ktoré položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozmixovaným žĺtkom a necháme na teplom mieste asi pol hodiny nakysnúť. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme asi 20 minút. Po vytiahnutí z rúry, položíme na mriežku a potrieme pierkom mliekom, aby chytili lesk.

Podávame na raňajky potreté maslom alebo džemom. Alebo len také k čaju.

 

Vianočka

asi 250 g zmesi

2 vanilkové cukre

1 vanilkový struk

2 polievkové lyžice rozpusteného masla

1 žĺtok

2 dl vlažného masla

15 g čerstvého droždia

štipka soli

 

V mlieku s cukrom necháme vykysnúť dobrý kvások na teplom mieste.  Vsypeme vnútrom vanilkového struku. Vmiešame maslo a žĺtok. Do tejto zmesi vmiešame múčnu zmes so soľou. Vypracujeme cesto do hladka a necháme asi pol hodiny kysnúť na teplom mieste - nedávajte do rýchlokysky. Potom rozdelíme na 3 rovnaké časti, ktoré vyšúľame do valčekov a vytvarujeme vianočku na papierom vyloženom pekáči. Necháme zase na teplom mieste vykysnúť asi pol hodiny. Potrieme pierkom vlažným mliekom hneď aj tesne pred vložením do rúry. 

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 35 minút. Po vybratí z rúry zase potrieme mliekom - bude sa viac lesknúť. 

My sme pozapichovali do vianočky pred pečením brusnice. Môžete však aj orechy alebo hrozienka.

 

Pizza

Cesto urobíme presne podľa návodu na obale. Vyvaľkáme alebo vytiahneme na papierom vyloženom pekáči a upravíme ako pizzu.

 

 

 Jablková štrúdľa

Alebo niečo podobné, čo ju pripomína.

300 g zmesi vymiešame s 1 vajíčkom, 2 kopcovitými polievkovými lyžicami bravčovej masti, 1 čajovou lyžičkou octu a 150 ml vody. Miešame najprv na nízkych obrátkach a postupne ich zvyšujeme. Musíme dostať vláčne hladké cesto. Cesto necháme na pracovnej doske pod miskou odpočívať 35 - 45 minút. Potom ho opatrne vyvaľkáme na pomúčenej doske. Nám sa ťahanie nepodarilo - vám možno hej. Potrieme alebo pokvapkáme rozpusteným maslom. Posypeme strúhankou NOVALIM a položíme nastrúhané jablká. Stočíme a povrch potrieme rozmiešaným vajíčkom. Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme do zlatova. Radšej ju strážte, aby sa veľmi nepripiekla. 

 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

Odkazovač

silbod

Marginean Camelia, aké pracovné listy by ste potrebovali?

19/09/2020 - 09:09
Marginean Camelia

Chcela by som pracovné listy.

19/09/2020 - 04:48
Marginean Camelia

Chcela som pracovné listy. Dakujem!

19/09/2020 - 04:47
silbod

Iveta, pracovné listy si môžete stiahnúť po prihlásení sa. Môžete ich používať na nekomerčné účely. A nesmiete odstraňovať logo.

11/09/2020 - 14:18
Iveta

Dobrý deň,
prosím Vás je možne si stiahnut listy pre deti?

11/09/2020 - 11:41 1
silbod

Pani lacova.m nálepky máme tu https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/etikety-nalepky Zatiaľ to boli na lekváre, darčeky alebo zošity.

18/06/2020 - 14:09 1
lacova.m

hladam nalepku baza

18/06/2020 - 13:55
silbod

Petra, napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., cez odkazovač sa to nedá riešiť... U nás nie je podmienka byť pracovníkom školy.

14/05/2020 - 14:48 1
Petra

Dobrý deň. Zaregistrovala som sa ako súkromná osoba. Bez školy. Chcela som pracovné listy. Prišiel mail na aktiváciu, ale nejde mi to.
Petra

14/05/2020 - 11:28
silbod

Vanda, musíte si nájsť na konkrétnom náhľade prac.listu vpravo dolu zelenú šípku a na ňu kliknúť. Pracovný list sa Vám vo formáte JPG alebo PNG. Potom yvtlačíte.

06/05/2020 - 13:02

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri