Čo chutilo mojim deťom keď boli malé?

Syn vôbec nebol prieberčivý. Zjedol skoro všetko. Aj zeleninu si vypýtal do polievky, ak som mu ponúkla len vývar s haluškami či rezancami. Keď na niečo povedal, že to mu nechutí, nebol problém, aby som mu to na budúce proste nedala na tanier. Dcéra odjakživa vymýšľala s jedlom. Dlho trvalo, kým bola ochotná jesť domácu stravu. Úplne vážne som jej musela denno denne kupovať konzervy pre deti. Veľmi ma to hnevalo. Dlho nepomáhalo ani to, že som domáce jedlo premiešala s tým z konzervy. Oklamať ju tým, že vložím domácu polievku do pohára od polievky z obchodu, nemysliteľné. 

Na niektorých jedlách s avšak zhodli. Zelenina v polievke musí byť. Obaja milovali špenát uvarený aj surový v šaláte, cvikľu... a mám pocit, že všetko, čo bežne vraj deti nejedia, moje práve naopak! Milovali.

Dnes Vám ponúknem pár cvikľových receptov. Pod šupkou cvikľa skrýva dužinu plnú vitamínov a pre človeka, čo sa chce stravovať zdravo, je ozaj dôležitá. Dokonca neobsahuje žiadne tuky a tak je veľmi vhodná aj pri diéte. 

Cvikľový šalát

1 menšia cvikľa, 6 - 8 lístkov baby špenátu, 50 g Feta syra, 50 g očistených vlašských orechov, 1 čajová lyžička medu, 1 polievková lyžica repkového oleja, 1 šťavnatý pomaranč a ak je dieťa staršie ako 5 rokov, môžete pridať aj 1 čajovú lyžičku dijonskej horčice

Cvikľu povaríme asi pol hodinu. Ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Vsypeme do misky. Prisypeme ručne potrhané lísky špenátu a posekané orechy na menšie kúsky. Zľahka premiešame. Nakoniec pridáme na kocky pokrájaný syr Feta. Zase zľahka premiešame. Z ostatných surovín urobíme dresing, ktorým prelejeme šalát v miske. Necháme asi pol hodiny stáť. Potom zľahka premiešame a môžeme podávať.

Moje deti mali radi šalát len tak sám. Občas som im dala ešte do šalátu krutónky urobené z domáceho chleba. V lete som šalát robievala ku pečenému alebo varenému morčaciemu mäsu ako prílohu bez zemiakov či ryže.

Recepty na domáci chlieb: https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/43-chlieb

Polievka

500 g cvikle, 2 menšie múčne zemiaky, 1 biela cibuľa, 2 polievkové lyžice masla, 750 ml zeleninového vývaru, 3 polievkové lyžice tučného bieleho jogurtu, soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu nakrájanú na polkolieska opečieme do sklovita na masle. Prisypeme ošúpané zemiaky a cvikľu nakrájané na menšie kocky a premiešame. Zalejeme vývarom. Varíme asi pol hodinu. Rozmixujeme, dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Prehrejeme. Tesne pred podávaním vmiešame jogurt. 

Ak pridáte ešte zemiak do varenia, získate vynikajúcu omáčku, ktorá je vhodná podávať s vareným mäsom a maslovými alebo kysnutými haluškami. 

Recept na kysnuté halušky: https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/42-prilohy-k-jedlam/5-halusky-kysnute 

Rizoto

250 g uvarenej a ošúpanej cvikly, 200 g dlhozrnnej ryže, 2 biele alebo žlté cibule, 2 polievkové lyžice repkového oleja, 500 - 600 ml zeleninového vývaru, 3 polievkové lyžice bieleho tučného jogurtu, soľ, mleté biele korenie, 1 polievková lyžica masla. 

Na drobno nakrájanú cibuľu opečieme na oleji do sklovita. Pridáme ryžu, premiešame, aby sa zohriala. Zalejeme vriacim vývarom a za stáleho miešania na strednom plameni privedieme do varu. Plameň znížime na minimum a dusíme asi 12 - 15 minút. Primiešame na kocky nakrájanú cvikľu. Preteplýme spolu s primiešaným maslom na zjemnenie. Podávame servírované v hlbokých tanieroch a posypané posekanou petržlenovou vňaťou. 

Ako pripravujem ryžu: Ryžu namočím do studene vody, aby voda bola si 2 cm nad ryžu. Nechám namočenú z večera do rána, minimálne 6 hodín. Potom ryžu scedím cez sitko, preberiem a poriadne prepláchne v studene vode. Môžeme použiť podľa receptu. Takúto prípravu ma naučila straá mama, ktorá ju mala od svojej mamy. Neskôr som ju našla aj v starých kuchárskych knihách. 

Bábovka 

275 - 300 g cvikly, 5 vajíčok, 150 g ovocného cukru na varenie, 100 g zmesi (hladká ryžová múka, hladká pohánková múka), 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 200 - 225  g mletých mandlí

Vo vyššej nádobe vymiešame žĺtky s cukrom do penista. Primiešame na jemno nastrúhanú cvikľu. Dobre premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh spolu so štipkou soli. Ručne vmiešame do vajíčkovo-cvikľovej zmesi. Vo vedľajšej miske si zmiešame múky so sódou bikarbónou a mandľami. Zľahka ručne vmiešame do vyššej nádoby. Zmes vlejeme do bábovkovej formy, ktorú sme vytreli maslom a vysypali trochou mandľovej múky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 45 minút. Po vychladnutí vyklopíme a môžeme podávať.

Ak máte radi na bábovke polevu, vhodná je citrónovo cukrová.