Čo máme radi v jeseni? Nuž, u nás sú to hlavne strukoviny a polievky či prívarky z nich. Tento rok robíme zmenu. Prehrabala som receptár po starých mamách a skúšame, čo som nejedla už roky.
Kvasíme zeleninu alebo pripravujeme jesenný zeleninový šalát
500 g bielej hlávkovej kapusty, 400 g zeleniny (mrkva, cibuľa, cesnak), 20 g čerstvého zázvoru, 1 červené jablko, 20 g soli
Kapustu nastrúhame alebo nakrájame na rezance. Mrkvu podobne. Cibuľu nakrájame na tenké polkrúžky a cesnak na drobno. Všetko spolu so soľou a nastrúhaným zázvorom premiešame vo väčšej mise. Natlačíme (ozaj dobre) do 7-decových pohárov a uzavrieme. Nechám vzdadu na pracovnej doske kvasiť asi päť dní. Občas zabudnem aj sedem. Následne poháre otvoríme a znova uzavrieme, ale už nedotiahneme vrchnák. Poháre skladujeme v chlade. Minieme do 4 mesiacov.
Šalát je vhodný k pečenému mäsu.
Šalát z cvikle
2 cvikle, 2 polievkové lyžice medu, 80 g kozieho syra, 4 opražené vlažské orechy, pár lístkov bazalky
nálev. 7 polievkových lyžíc oleja, 1 polievková lyžica kryštálového cukru, 1 polievková lyžica vínneho octu, soľ
Uvarenú cvikľu nakrájame na kocky. Vsypeme do misky z vekom. Zalejeme medom a marinádou. Prikryjeme vekom. Necháme cez noc v chladničke. Na druhý deň premiešame s kozím syrom, bazalkou a kúskami opražených orechov.
Šalát je vhodný ako prílohový ale aj ako desiata s tmavým chlebom alebo krutónkami z tmavého chleba.
Paštéta
500 g prerasteného bôčika, 2 menšie žlté cibule, 200 g kuracej pečienky, 75 ml šľahačky, 2 cl Umu, 1,5 dl suchého červeného vína, 1 menšie vajíčko, soľ, 7 rozdrvených bobúľ borievky, 3 bobkové listy, 1/2 čajovej lyžičky mletého rozmarínu, 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
Bôčik s cibuľou podlejeme vodou a necháme asi pol hodiny piecť pri 180 °C. Pridáme k mäsu ešte asi na 5 minút kuraciu pečienku. Vyberieme z rúry. Necháme vychladnúť. Pomelieme. Premiešame s ostatnými surovinami. Môžeme pridať aj trocha výpeku, ak je zmes veľmi hustá. Naplníme vrecko a pevnie zviažeme. Varíme v šunkovare asi hodinu a pol. Necháme úplne vychladnúť a až potom krájame. Lepšia je však až na druhý deň, keď sa chute poriadne prepoja. Podávame s ražným chlebom.
Džús z tekvice hokaido
1 kg očistenej tekvice, 1 kg krupicového cukru, 1 liter vody
Cukor rozpustíme vo vode. Do hrnca vsypeme pokrájanú tekvicu an menšie kúsky a zalejeme cukrovým nálevom. Uvaríme do mäkka. Ečte teplé rozmixujeme. Cez sitko prelejeme do fliaš. Fľaše uzavrieme a uchovávame v chlade.
Zvyšok z tekvice, čo zostal v sitku vsypeme do hrnca a dolejeme vodou do 400 ml. Vmiešame vanilkový pudingový prášok. Uvaríme puding.
Slivky v pudingu
250 g sliviek, 20 g mandlí, 400 ml plnotučného mlieka, 50 g krupicového cukru, 2 vajíčka , 20 g kukuričného škrobu
Slivky rozpolíme a podelíme do pudinkových misiek. Do každej položíme mandľu. Z ostatných surovím uvaríme hustý puding, ktorým zalejeme slivky v miskách. Pri chladnutí povrch pudingu jemne posypeme vanilkovým cukrom pre ozdobu. Môžeme aj mandľovými šupinami.
Toto som jedávala v detstve. Robievala to otcova mama ako zákusok na nedeľné popoludnie. Dlho som to nejedla. Tento rok som občas urobila na raňajky či desiatu do práce.