Či už chystáte raňajky, večeru alebo malé pohostenie pre návštevu, nátierky sú ideálnou voľbou. Sú rýchle na prípravu, dajú sa nekonečne obmieňať a často ich zvládnete z bežných surovín, ktoré už máte doma. Navyše, kombinujú v sebe to najlepšie – jednoduchosť, chuť a kreativitu.
V tomto článku vám ukážeme, ako si pripraviť rôzne druhy domácich nátierok – od klasických vajíčkových a tvarohových, až po zdravé zeleninové či originálne sezónne varianty. Objavte, že aj niečo také „obyčajné“ ako nátierka môže byť malým kulinárskym zážitkom.
Počas letných večerov sa možno tiež - ako aj my - stretávate na terase či balkóne. Každý z nás donesie nejaké chuťovky, domáci pripraví ovocné šťavy a minerálky. No a tento rok my nosíme na tieto večerné "sešlosti" jednohubky potreté nátierkami alebo menšie krajce pohánkového chleba potreté nátierkami. Akými? Prečítajte si.
Vajíčková nátierka
4 polievkové lyžice tatarskej omáčky, 125 g masla, 240 g taveného syra, 5 vajec uvarených na tvrdo, 100 g šunky nakrájanej na jemno, 2 sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve
Žĺtky s maslom a syrom vymiešame spolu s tatarskou omáčkou. Môžeme aj ručným mixérom. Potom už len ručne primiešať nastrúhané uhorky na jemno spolu s bielkami pokrájanými na drobné kúsky.
Túto nátierku môžeme použiť aj na naplnenie sendviča, syrovej či šunkovej rolády.
Hydinová nátierka
200 g pečeného kuracieho mäsa, 100 g masla, 1 na tvrdo uvarené vajíčko, 2 polievkové lyžice smotany na varenie, soľ, citrónová šťava
Kuracie mäso pomelieme. Zmiešame ho s na drobno nakrájaným bielkom. Primiešame zmäknuté maslo, smotanu. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou.
Mrkvová nátierka
4 stredne veľké mrkvy, 2 mladé cibuľky so zelenou vňaťou, 4 polievkové lyžice majonézy, 1 polievková lyžica bieleho tučného jogurtu, 200 g čerstvého ovčieho syra
Do misy na jemno nastrúhame mrkvu a na drobno posekáme cibuľku aj s vňaťou. Zľahka premiešame. Potom primiešame nastrúhaný syr a nakoniec jogurt a majonézu.
Čo ak sa Vám nechce nič miešať?
Ak sa Vám nechce nič miešať, potom len potrite krajce chleba maslom a posypte natrhanými bylinkami alebo len na natreté krajce chleba poukladajte kolieska uhorky, paradajky či papriky.
Čo iné ešte môžete ponúkať?
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/natierky-na-chlebiky
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/letne-posedenie-s-priatelmi
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/letne-limonady-a-napoje