Troch kráľov alebo? V našom prípade aj narodeniny. Naše dobré-nápady.sk majú na Troch kráľov narodeniy. Narodili sa ráno o 9.05 h. A tento rok majú krásnych sladkých šestnásť.

Urobili sme si doma narodeninové tvorenie. Pozvali sme deti od susedov a piekli a zdobili menšie orechové torty. Hrali sme sa ako kedysi, keď Dobré-Nápady.sk len začínali, keď písali prvé roky svojho života. 

Slávnostný obed 

Prípitok

 

Ako aperitív môžeme podávať klasiku. Šampanské, cinzano, vermut. Môžeme si však aj vybrať iné. Posledné roky si obľúbili v našej krajine hlavne ovocné destiláty. Vhodná je však aj whisky so sódou a ľadom či demänovka. My sme zostali pri nealko. https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1175-miesame-nealkoholicke-napoje 

Predjedlo

Keď som bola malá, vždy musela byť šunková rolka s chrenovým krémom a tmavý chlieb. Musím povedať, že doteraz ju mám rada, aj keď v dnešných reštauráciach už väčšina kuchárov nevie, čo to je. Dnes sa viac ponúkajú drobné jednochubky so syrom a ovocím. Pôsobia na tanieri veľmi jemne a zároveň pestro. Pribudli aj tzv. spoločné predjedlá, kedy na jednej tácke hostiteľ donesie niekoľko misiek s rôznymi paštétami a rôznymi druhmi chleba. Každý si môže vybrať a urobiť podľa seba. Ako teplé predjedlo, keď neponúka polievku, je veľmi obľúbené podávať jednoduché drobné omelety so zeleninou alebo menšiu porciu kuracieho šalátu či kreveového šalátu. 

Hlavné jedlo

  

Losos s pečenými zemiakmi

Rúru si predhrejeme na 200 °C. Vložíme do nej pekáč vystlaný alobalom. Pekáč necháme predhriať asi 5 minút. Zatiaľ si umyjeme a osušíme lososa. Lososa položíme do pekáča kožou dolu. Postriekame trochou slnečnicového oleja. Posypeme kryštálikmi soli. Pridáme povedľa losossa kúsky rozmarínu. Zapečieme úri 200 °C asi 5 minút. 

Hovädzie podľa Terézie Vansovej

Hovädzie zadné umyjeme a vložíme do hrnca s vodou. Pridáme čierne korenie, nové korenie, bobkový list. Varíme asi hodinu. Pridáme cibuľu, cesnak, mrkvu. Všetko vo väčšom množstve. Varíme asi pol hodinu. Mäso vyberieme, nakrájame. Z vývaru odlejeme toľko, aby sme mohli do hladka rozmixovať zeleninu v hrnci a vznikla omáčka. DO omáčky pridáme soľ a trochu masla. Môžeme podávať s varenými zemiakmi alebo knedľou. 

 

Torta

 

3 vajíčka, 20 g práškového cukru do snehu, 20 g práškového cukru do žĺtok, 50 g pomletých orechov, 40 g zmesi Cake Mix Liana, 3 g prášku do pečiva

Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky vymiešame do biela, pridáme cukor, po lyžiciach múku s práškom do pečiva a orechy. Nakoniec vmiešame tuhý sneh. Vlejeme do formy. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút. 

Po vychladnutí tortu vyklopíme a prerežeme. Potrieme malinovým lekvárom. Na lekvár nanesieme krém, ktorý sme získali vyšľahaním 200 g zmäknutého masla s 5 polievkovými lyžicami práškového cukru. Korpusy spojíme. Celú tortu potrieme zvyškom krému a posypeme strúhanými orechami.