Niekedy potrebujeme zmenu. Proste to tak cítime. Niekedy zmenu musíme urobiť pre návštevu, ktorá má diétu či len neľúbi práve to, čo máme radi my. Vlastne je to jedno. Tento rok Vám ponúkame v našom článku polievky, ktoré sme jedávali v mojom detstve, či neskôr keď som bola na strednej, ale aj také, ktoré sme začali meniť spolu s nastupujúcimi zmenami stravovania vôbec. No aj na také, ku ktorým sme pristúpili vďaka zdravotnému stavu.
Vyberte si! Je z čoho vyberať.
Polievka zo žltej šošovice
1/2 hrnčeka žltej šošovice, 1/2 hrnčeka nakrájanej cibule, 1/2 hrnčeka nakrájanej cibule, 1 hrnček nakrájaných zemiakov, 1 čajová lyžička soli, 1 poloevková lyžica oleja
Šošovicu namočíme na asi štvrť hodiny, nie na veľmi dlho. Na rozpálenom oleji osmažíme cibuľku, pridáme mrkvu, premiešame. Primiešame zemiaky, zalejeme vriacou vodou. Privedieme k varu. Premiešame. Vsypeme zliatu šošovicu, premiešame a povaríme asi desať minút. Odstavímeprikryté pokrievkou. Dosolíme až pred podávaním.
Cesnaková so syrom
10 strúčikov cesnaku, 2 polievkové lyžice masla, 2 veľké zemiaky, 1500 ml zeleninového vývaru, rasca, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, pažítka, strúhaný syr Gouda
Cesnak nakrájame na veľmi drobno a opražíme na rozpustenom masle. Pridáme zemiaky nastrúhané na hrubo. Popražíme a podusíme asi 5 minút. Pridáme rascu a mletú červenú papriku. Zalejeme vriacim vývarom. Podusíme asi 5 minút. Rozmixujeme. Prehrejeme. Osolíme. Rozlejeme do tanierov, posypeme pažítkou a trochou syra.
Kyslá šošovicová polievka
200 g šošovice, 3 zemiaky, 2 – 3 bobkové listy, 2 – 3 zrnká nového korenia, 2 zrnká čierneho korenia, 2 strúčiky cesnak, 1 drobná cibuľa, olej, 2 polievkové lyžice hladkej múky, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 1 šľahačková smotana (40 %), citrónová šťava, cukor, soľ
Šošovicu premyjeme, vsypeme do studenej vody do hrnca, kde sa bude variť, necháme asi štvrťhodiny napučať.
Vodu zlejeme, dáme novú vodu a pridáme zemiaky pokrájané na kocky, bobkový list, nové a čierne korenie a cibuľku pokrájanú na drobno. Varíme, kým to nie je mäkké. Asi štvrťhodiny.
Pripravíme si zápražku z oleja, pretlačeného cesnaku, hladkej múky a na konci pridáme mletú červenú papriku. Zalejeme šľahačkovou smotanou, dobre premiešame a pridáme do hrnca. Ak by boli v zápražke hrudky, tak pridáme cez sitko.
Šošovicovú polievku dochutíme citrónovou šťavou, soľou a cukrom. Necháme 5 minút prevrieť a hotovo.
Cibuľová polievka
2 veľké biele alebo žlté cibule, 1 strúčik cesnaku, 40 g masti (lepšia je kačacia), 70 g strúhaného syra Ementál, 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml suchého bieleho vína, na dochutenie, soľ, mleté čierne korenie, med
Na rozpálenej masti opečieme nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme asi čajovú lyžičku medu. Premiešame a skaramelizujeme. Zalejeme vínom. Premiešame a necháme chvíľu dusiť. Keď sa odparí trochu vína, pridáme vývar. Dosolíme, dokoreníme. Na taniesŕi posypeme množstvom zelenej petržlenovej vňate a strúhaným syrom. Môžeme podávať s tmavým chlebom alebo vsypať krutónky.
Kapustnica
700 g kyslej kapusty, 250 g hovädzieho predného, 250 g bravčového pliecka, 2 cibule, 5 zrniečok čierneho korenia, 2 bobkové listy, štipka muškátového oriešku, 150 ml mlieka alebo vody
50 g sušených hríbov, 2 čajové lyžičky mletej červenej papriky sladkej, 150 g suchej klobásy, 1 menšia čili paprička, rastlinný olej
Cibuľu si pokrájajte na drobno a dáme ju smažiť na rozpálenom oleji. Hovädzie mäso pokrájame na menšie kocky, umyjeme ho a pridáme k cibuli, následne prisypeme zrniečka čierneho korenia, bobkové listy a štipku muškátového orieška, aby sa kapustnica prevoňala hneď od začiatku.
Mäso dusíme na miernom plameni. V miske s mliekom si zatiaľ namočíme sušené hríby, aby zmäkli a boli chutnejšie.
Hovädzie mäso podusíme do polomäkka, až potom k nemu pridáme na rovnaké kocky nakrájané bravčové mäso. Podusíme a necháme, aby obe mäsá pustili šťavu, potom pridáme sladkú červenú papriku.
Po chvíľke dusenia na miernom plameni pridáme do hrnca s mäsom hríby, orestujeme ich zhruba 10 minút. Keď je už hovädzie takmer mäkké, pridáme kyslú kapustu. Nepremývame ju.
Kapustu premiešame s mäsom a zalejeme vriacou vodou. Necháme kapustnicu pomaly variť asi 20 - 30 minút. Dochutíme soľou, čili papričkou. Nakoniec pridáme na menšie kúsky alebo kolieska nakrájanú suchú klobásu. Kapustnicu s klobásou už nevaríme. Prikryjeme a podávame po asi polhodine.
Polievky z nášho receptára
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/66-polievky