Už sú tu vianočné sviatky a s nimi aj varenie sviatočných jedál alebo jedál, ktoré sme zvyknutí jedávať len v nejakom období. Ponúkame vám pár tipov ako pripraviť chutné jedlo - aj pre bezlepkovú diétu - a pritom ho zje celá rodina.
Vyskúšajte...
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/bezlepkove_rezne.jpg}
Sviatočná kapustnica
pre 10 osôb
200 g bravčovej masti, 300 g žltej cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 polievková lyžica mletej červenej papriky, 1 čajová lyžička celej rasce, 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 1/2 čajovej lyžičky soli, 200 g hlivy ustricovej (alebo 100 g sušených húb, ktoré si aspoň na 2 hodiny namočíme do studenej vody), 50 g sušených sliviek, 1 kg kyslej kapusty, 500 g bravčového pliecka, 500 g domácej údenej klobásy, 3 kusy bobkového listu, 1 kopcovitá polievková lyžica zmesi NOVALIM Forte
Na rozpálenej masti opečieme nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájanú hlivu na malé kúsky, strúčik cesnaku rozpolený. Orestujeme. Pridáme mletú papriku. Zalejeme vodou.
Popri varení pridáme bobkový list, soľ, mleté čierne korenie. V celku pridáme mäso aj klobásu, Pridáme aj nakrájanú kapustu aj s vodou. Prípadne dolejeme vodu, aby sme všetko zakryli tekutinou.
Po asi 1 hodine o začiatku varenia vyberieme klobásu. Po ďalšej pol hodine by malo byť uvarené aj mäso a vyberieme ho.
Zmes NOVALIM Forte vymiešame so studenou vodou a vlejeme do kapustnice. Premiešame a necháme povariť asi 15 - 20 minút. Nakoniec pridáme pretlačený strúčik cesnaku. Potom ešte prípadne dochutíme soľou a korením. Necháme povariť asi 5 minút.
Klobásu nakrájame na kolieska a mäso na menšie kocky. Kým nebude kapustnica uvarená, udržiavame ich v teple.
Každému môžeme potom podávať kapustnicu s hubami alebo mäsom alebo klobásou či úplne so všetkým.
Polievka zo sušených húb
pre 10 osôb
200 g sušených húb, 200 g na drobno nakrájaných zemiakov, 4 polievkové lyžice zemiakovej múky, 250 ml kyslej smotany, 2250 ml vody, 1 polievková lyžica soli, 1 čajová lyžička mletého bieleho korenia
Huby necháme vo vode namočené asi 2 - 3 hodiny. Potom ich zlejeme z vody. Do hrnca vsypeme huby a zemiaky. Zalejeme ich 2 litrami vody. Prisypeme polovicu soli a korenie. Necháme pod odchýlenou pokrievkou variť asi pol hodinu.
Zatiaľ si zmiešame v miske kyslú smotanu so zvyškom vody a zemiakovou múkou. Potom vlejeme do hubovej zmesi v hrnci. Dobre premiešame a necháme prevariť ešte asi 15 minút.
Morčacie rezne v cestíčku
2 vajíčka vyšľaháme ručným šľahačom do biela. Primiešame 2 dl plnotučného mlieka. Nakoniec vmiešame 200 g zmesi na chlieb NOVALIM. A nakoniec vmiešame štipku soli.
Morčacie prsia nakrájame na menšie kúsky. Mierne osolíme. Obalíme v cestíčku a vyprážame v oleji z oboch strán po asi 3 minúty. Podávame s varenými zemiakmi a kyslou uhorkou.
Zo zvyšku cestíčka môžeme urobiť placky, ktoré môžeme podávať s kečupom.
Banánový dezert
pre 10 osôb
5 stredne veľkých banánov, 5 dl vody, 5 čajových lyžičiek Xukru, 3 čajové lyžičky na jemno nastrúhaného zázvoru, 2 kopcovité čajové lyžičky zmesi NOVALIM Forte
Všetko rozmixujeme. Na strednom plameni za stáleho miešania privedieme k varu a asi 4 - 5 minút povaríme na miernom plameni. Vlejeme do misiek, ktoré ozdobíme kúskami banánov a medovkou.
Staršie recepty z našej stránky
K dusenému mäsu môžete urobiť ako prílohu aj mrkvové krokety nášho šéfkuchára Romana
http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/42-prilohy-k-jedlam/253-zemiakovo-mrkvove-krokety
alebo ponúkame aj ako prílohu zemiakové halušky http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/42-prilohy-k-jedlam/198-bezlepkove-halusky
alebo rybacia polievka http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/784-sefkuchar-vari-jednoduchu-rybaciu-polievku
alebo pár zákuskov http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/50-mucniky-bezlepkove