Čo ste doma varievali pred Veľkou nocou? Či nám podávajú v reštauráciách? Mám na mysli zelený štvrtok či Veľký piatok. U nás bol vždy špenát alebo medvedí cesnak či mladé púpavové listy. Nuž som oprášila staršie recepty či recepty, čo som upravovala keď boli moje deti malé. Teraz Vám ich ponúkam. 

Špenátové rizoto

500 g uvarenej ryže, 500 g mrazeného špenátového pretlaku, 250 ml plnotučného mlieka, 20 g masla, 3 strúčiky cesnaku, 200 g tvrdého syra (parmezán), 1 malá cibuľa, soľ, mleté čierne korenia

Na roztopenom masle si speníme na drobno nakrájanú cibuľku. Pridáme polovicu na jemno posekaného cesnaku. Zalejeme mliekom. Osolíme a okoreníme. Pridáme rozpustený špenátový pretlak. Premiešame. Necháme prevrieť. Vmiešame ryžu. Pridáme zvyšok pretretého cesnaku. Premiešame. Pridáme polovicu na jemno nastrúhaného syra. Chvíľu podusíme, kým nám nestune. Dochutíme zase soľou a korením.

Podávame posypané strúhaným syrom a ozdobené paradajkou.

Špenátové halušky

350 g mrazeného špenátu, 1 štipka soli, 100 g hrubej múky, 1 téglik smotany na šľahanie, 100 g syr, 100 g Niva, 1 strúčik cesnak

Špenát rozmrazíme, poprípade použijeme čerstvý - ten treba rozmixovať. Zmiešame s múkou a soľou, urobíme haluškové cesto. Cez haluškovač hádžeme do osolenej vriacej vody halušky. Vyberieme, zakryjeme, aby neochladli.

Pripravíme si omáčku. Necháme zovrieť smotanu, pridáme nastrúhané syry, necháme roztopiť, polejeme ňou halušky a podávame.

Špenát

špenát, spinat100 g baby špenátu (môžete použiť aj len obyčajný listový), 100 ml šľahačky, 100 ml vody, 125 g múčneho zemiaku, 1 väčší strúčik cesnaku, 1/2 čajovej lyžičky soli

Zemiak rozmixujeme na kašu a zmiešame s osolenou vodou. Necháme na miernom plameni variť. Medzitým si rozmixujeme špenát s cesnakom a šľahačkou. Špenátovú zmes vlejeme do vriacej zemiakovej a premiešame. Necháme už len prehriať a podávame.

Cestoviny s medvedím cesnakom

400 g veľkých cestovín, 6 strúčikov cesnaku, asi 20 lístkov čerstvého medvedieho cesnaku, 1 čajová lyžička cesnaku, 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 1 čajová lyžička masla, 200 g na hrubo nastrúhaného údeného syra

Do veľkého hrnca vlejeme 1 liter vody. Vhodíme na menšie kúsky nakrájaný cesnak, osolíme a okoreníme. Necháme pod pokrievkou zovrieť. Vsypeme cestoviny s maslom. Dobre premiešame. Necháme pod odchýlenou pokrievkou variť asi 5 minút. Vsypeme natrhané lístky medvedieho cesnaku. premiešame. Necháme asi 1 - 2 minúty prevrieť. Potom scedíme cez redšie sito do misy so syrom. Dobre premiešame.

Podávame v miske ozdobené kúskami lístkov a paradajkou alebo trochou kečupu.

Polievka z medvedieho cesnaku

4 veľké strúčiky cesnaku, 1 polievková lyžica oleja, 3 stredne veľké múčne zemiaky, 2 dl plnotučného mlieka, 1 čajová lyžička soli, 1 čajová lyžička mletého bieleho korenia, asi 12 listov medvedieho cesnaku

Na oleji opečieme nakrájaný cesnak. Pridáme zemiaky nakrájané na drobno. Premiešame. Zalejeme vodou tak, aby sme zakryli zemiaky. Pod pokrievkou uvaríme asi 10 minút. Vlejeme mlieko a pridáme medvedí cesnak. Premiešame a necháme prevrieť. Rozmixujeme. Znova prehrejeme.

Podávame s nakrájaným vajíčkom na tvrdo.