Od jesene až do jari sú u nás veľmi obľúbené polievky. Vývary s haluškami či inou závarkou počas víkendov. V týždni hlavne zahustené polievky zeleninou či mäsom nakoľko si musíme stravu nosiť v termoskách do práce či školy, je to asi najjednoduchšie. No nielen jednoduchšie, ale aj zdravšie. 

Polievky

Fazuľová polievka

2 hrste veľkozrnnej strakatej fazule, 2 veľké mrkvy, 1 šálka celozrnných kukuričných širokých rezancov, mleté čierne korenie, bobkový list, soľ

Fazuľu zalejeme vodou a necháme v kuchte variť asi 15 minút. Potom kuchtu otvoríme a pridáme mrkvu a koreniny. Dolejeme vodu, aby bolo všetko ponorené asi 2 cm pod vodou.  Prikryjeme obyčajnou pokrievkou. Varíme asi 15 minút. Potom vsypeme rezance a povaríme 3 - 4 minúty. Necháme prikryté odstáť asi pol hodiny a môžeme podávať.

Moravská kyselica

250 g kyslej kapusty, 1/4 čajovej lyžičky rasce, 100 g zemiakov

Na vývar: 1 veľká mrkva, 1 stredne veľký zeler, 5 guličiek čierneho korenia, 5 guličiek nového korenia, 1 bobkový list, 150 g údeného mäsa

Na zápražku: 1 veľká cibuľa, 1 veľká hlava cesnaku, 1 polievková lyžica hladkej kukuričnej múky, 1 polievková lyžica masti
asi 1/2 čajovej lyžičky soli

50 g bieleho tučného jogurtu na podávanie alebo aj zamiešanie do vnútra pred podávaním

Do jedného hrnca si dáme údené mäso, mrkvu a zvyšné suroviny na vývar. Zalejeme vodou a necháme asi 1,5 hodiny na strednej teplote variť pod odchýlenou pokrievkou.

Do druhého hrnca vlejeme kyslú kapustu a rascu. Necháme prevrieť bez pokrievky na miernej teplote asi 10 minút. prípadne podlejeme vodou, aby kapusta bola zakrytá.

Neskôr si V treťom veľkom hrnci si urobíme zápražku na masti z cibule a cesnaku. Zásmažku zalejeme 1 litrom vývaru a vsypeme nakrájané zemiaky na drobno. Necháme uvariť 10 minút. Potom vlejeme obsah hrnca čísla 2. Necháme zovrieť a odstavíme. Prikryjeme do podávania.

Zvyšný vývar z hrnca číslo 1 môžeme použiť ako nedeľnú polievku s haluškami alebo rezancami. Uvarené mäso môžete podávať s varenými zemiakmi alebo len šalátom.

Mäsová polievka

300 g krátkeho karé bez kosti, 200 g mrkvy, 100 g zeleru, 100 g petržlenu, 100 g kalerábu, soľ, mleté čierne korenie, na ozdobenie petržlenová a mrkvová vňať

Všetko vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Okoreníme a osolíme. Varíme na strednom plameni asi 40 minút. 

Potom vyberieme zeleninu, nakrájame. Vo vývare aj spolu s mäsom uvaríme ešte asi 10 minút nakrájané zemiaky. Mäso vyberieme a naporcujeme do tanierov spolu s nakrájanou zeleninou a zemiakmi a zalejeme vývarom.

Cibuľová polievka jednoduchá

4 veľké cibule, 750 ml zeleninového vývaru, 100 ml plnotučného mlieka alebo smotany na varenie, 2 polievkové lyžice masla, soľ, mleté biele korenie

Na masle opečieme na kolieska nakrájané cibule. Zalejeme vývarom. Necháme asi 8 - 10 minúty prejsť varom. Potom rozmixujeme a zjemníme mliekom. Už len prehrejeme a podávame. 

Pri podávaní môžeme vložiť krutónky, alebo pár varených zemiakov. 

 

Závarky do polievok

Krupicové halušky

1 veľké vajíčko, asi 15 čajových lyžičiek detskej krupice, štipka soli

Vajíčko vymiešame s krupicou v šálke vidličkou do polotuhého pudingu. Necháme postáť asi pol hodinu, aby krupica nabrala objem. Potom do vriacej polievky (vývaru alebo zeleninovej) kávovou lyžičkou nahádžeme malé halušky. Prevaríme asi 3 minúty. Môžeme podávať.

Halušky z morčacieho mäsa

400 g mletého morčacieho mäsa, 2 strúčiky cesnaku, 1 vajíčko, asi 150 g polohrubej múky, na špičku noža mletého čierneho korenia, 1/2 čajovej lyžičky soli

Všetko zmiešame. Vytvarujeme guličky s priemerom asi 2 cm. Potom ich vyvaríme v slanej vode alebo priamo vo vývare asi 8 minút. 

 

Aké polievky sme ponúkali v minulosti

https://new.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/jesenne-polievky?

Varíme polievky (dobre-napady.sk)

Protichrípkové polievky (dobre-napady.sk)