Áno, je to tu. Už je jeseň v polovici. O takomto čase jedávame surovú kyslú kapustu alebo z nej robíme šalát, či varíme a pečieme. Kyslá kapusta sa k tomuto obdobiu veľmi hodí. 

Ponúknem Vám pár receptov, ktoré sú u nás obľúbené. Začnem rezencami, ktoré si v tomto období nosievam do práce v termoske na obed. 

Rezance s kyslou kapustou

200 h hrubej pšeničnej múky, 200 g hladkej pohánkovej múky, 1 vajíčko, štipka soli, 50 g údenej slaniny, 200 g kyslej kapusty, mleté čierne korenie

Z múky, soli a vajíčka urobíme cesto. Vyvaľkáme ho na tenko. Pokrájame na rezance, ktoré uvaríme vo vriacej vode. Slaninu pokrájame na kocky a necháme pustiť na panvici. Na rozohriatu slaninu nasypeme nakrájanú kapustu, posypeme mletým korením a podusíme do mäkka. Prisypeme uvarené rezance a premiešame. Môžeme podávať. 

Kapustnica

1500 ml vody, 400 g bravčového rebierka, 400 g bravčovej klobásy, 100 g koreňovej zeleniny, 350 g kyslej kapusty, 50 g cibule, 1000 ml vody z kyslej kapusty, 5 strúčikov cesnaku, mleté čierne korenie, majorán, soľ, zemiaková múka

Do studenej vody vložíme rebierka a klobásu. Varíme na strednom plameni asi trištvrte hodiny. Pridáme očistenú a pokrájanú koreňovú zeleninu. Premiešame. Prisypeme aj pokrájanú kyslú kapustu. Po ďalšej pol hodiny, vyberieme rebierka a klobásu. Do polievky vlejeme zápražku z cibule a zemiakovej múky. Premiešame. Nakoniec vmiešame kapustovú vodu a ešte povaríme asi štvrťhodiny. Do podávania necháme prikryté pokrievkou. Do tanierov vložíme nakrájanú klobásu a mäso, ktoré prelejeme polievkou. 

Mäsové gule v kyslej kapuste

200 g mletého bravčového mäsa, 150 g vareného hovädzieho mäsa, 3 biele cibule, 1 polievková lyžica oleja, 150 g bielej ryže, 1 vajíčko, soľ, mleté čierne korenie, majorán

800 g kyslej kapusty, 40 g masti, 150 ml kyslej smotany, 20 g zemiakovej múky, 2 strúčiky cesnaku

Najprv si pripravíme mäsové gule. Na oleji speníme na jemno nakrájanú jednu cibuľu. Pridáme opláchnutú ryžu a premiešame. Zalejeme horúcou vodou. Uvaríme do mäkka. Varené mäso zomelieme alebo na veľmi jemno nakrájame a zmiešame s bravčovým mäsom. Pridáme koreniny a soľ. Premiešame. Pridáme uvarenú ryžu s vajíčkom a všetko dobre premiešame. Vytvarujeme gule s priemerom asi 5 - 6 cm. 

Na rozohriatej masti v hlbšej panvici opražíme na jemno nakrájané zvyšné cibule. Premiešame s nakrájanou kapustou a chvíľu podusíme pod pokrievkou. Vsypeme na jemno kakrájaný cesnak a premiešame. Podlejeme trochou vody, vložíme mäsové gule. Prikryjeme pokrievkou. Dusíme asi 15 - 20 minút. Odkryjeme a podlejeme v hrnčeku premiešanou múkou v studenej vode a kyslej smotane. Vyberieme gule a necháme na teplom tanieri. Kapustu premiešame a chvíľu podusíme, aby sa smotana a kapusta spojili. Vrátime späť mäsové gule a do podávania necháme prikryté. Podávame s varenou knedľou alebo ražným chlebom.

 

Po takomto jedle je ozaj vhodná dlhá prechádzka či návšteva telocvične.