Papriku som v detstve nemala veľmi rada. Nebývalo mi z nej dobre. Bola na môj organizmus asi veľmi ťažká. Dlhšie obdobie som ju preto veľmi nejedla. Samozrejme, že som nevybrala z taniera, keď mi niekto ponúkol niečo na jedenie a bol tam krúžok papriky. To zas nie. Len som ju proste nevyhľadávala. Pred štyrmi či piatimi rokmi sme v škole s deťmi sadili sadeničky a medzi nimi aj papriku. Keď sme si - som si - ju cez leto dopestovala, no neochutnaj! Urobila som pár receptov z kuchárskej knihy prastarej mamy a zistila som, že pokiaľ ju uvarím ako ju varili kedysi, je to v pohode a aj mi veľmi chutí. Nemôžem ju však surovú.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 196
Obľúbená letná činnosť. Moje obľúbené varenie lekvárov a a džemov. Aj keď som prišla zo záhrafy unavená, variť lekvár som musela. To by bezo mňa nešlo. Keď boli moje deti malé, tiež som ich robila. Nie však už tak veľa, no viac druhov a rôznych zmesí, ktoré potom chutili ich mlsným jazýčkom.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 225
Tento rok sa nám miesto uhoriek nakladačiek podarilo vypestovať šalátové uhorky. No ich pestovanie je omnoho náročnejšie. Vyžadovalo si to vysoké palice na ťahanie rastliny a aj častejšie polievanie a postrekovanie vodou, aby mali dostatok vlhkosti. Pred dvomi rokmi sa nám podarilo podobne. Kúpili sme semienka papriky a vypestovali sme baklažán. Nuž, nevadí. Aj vtedy aj teraz zúžitkujeme.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 428
Je leto. Možno viac dbáme o zdravšie stravovanie, možno nám len v teple menej chutí jesť. Už niekoľko rokov zvykneme doma počas leta varievať skôr jednoduché jedlá na obed a aj obed si posúvame na neskôr. Šaláty si môžem zobrať aj v mise do práce a tie teplé, prípadne prihriať. Alebo ráno prichystám do chladničky a dcéra si na obed vyberie a prihreje.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 373
Už sú prázdniny. Zase upratujem v kabinete starú skriňu. Vyberám, čo vyhodím, čo ešte určite budem potrebovať. Robím to každý rok. Každý rok tam nájdem niečo, čo si vôbec nepamätám, že som odložila. Tak je tomu aj teraz. Našla som pár kalendárov s receptami. Občas ich používam ako vzor, keď na informatike formátujeme vo worde tabuľky a robíme kalendár. Nech majú deti predstavu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 303
Ešte som stihla. Aspoň posledný májový víkend bol bryndzový. Konečne som naďabila na pravú bryndzu z nepasterizovaného ovčieho mlieka bez pančovania kravským. Mala som typ na jeden obchod. Keď sa mi podarilo prísť, bolo vypredané. Posledné týždne boli v práci akési náročnejšie a tak som hodila dosť neskoro do obchodu. Asi už viacerí zistili aký je rozdiel chute bryndze v tejto kvalite a tej, čo je bežne v poravinách.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 340
Na konci minulého leta mi doniesla kolegynka mangld. "Chceš?", spýtala sa. Samozrejme. Okamžite som ho zasadila s mojimi žiakmi v našom vyvýšenom záhone. Na ich prekvapenie o niekoľko dní práve na nemčine preberali ovocie a zeleninu. Pani učiteľka im ukazovala mangold, no nevedela aká je to zelenina. Oni áno.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 562