moja prastará mama
Vybrala som po dlhšej dobe kuchársku knihu, ktorú som zdedila po starej mame. Tá ju mala od svojej mamy.
Medzi papierikmi, ktoré boli povkladané v knižke som objavila aj poznámky o varení dobrej kávy. Pomaly som prečítala poznámky a skúsila urobiť. Svoj už asi nie celkom rovnaký postup ako z tých čias, vám ponúkam.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1879
Tekvica pôvodne pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky. Indiáni ju pravdepodobne pestovali ešte v piatom tisícročí pred našim letopočtom. Používali ju celú. Jedli dužinu, semienka aj listy. Semienka a listy sú silným afrodiziakom a majú tiež diuretické účinky.
Je zaujímavé, že najprv sa dostala tekvica do Ázie a až potom do Európy. Dôkazom toho je aj jej množstvo používania v orientálnej kuchyni. A od asi 16. storočia ju teda používame aj my – Európania.
Až asi 90% tekvice tvorí voda, z toho vyplýva jej nízka energetická hodnota. 100 g tekvice obsahuje 55 – 56 kJ z čoho cukry tvoria len 1,7 g. Ako bonus v nej nájdete iba 0,2 g tuku. Dobrá správa je, že spomínaných 100 g tekvice pokryje až 29% dennej dávky betakaroténu. V tekvici nechýbajú ani antioxidanty, zdraviu prospešný škrob, pektín, nenasýtené kyseliny.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1833
Takto sme s deťmi u nás v škole nazvali naše nápoje, ktoré sme si vymysleli pri výuke varenia a zdravej výživy na predmete technika v šiestom ročníku.
Základom bola šťava z jabĺk. Nám lepšie chutila šťava z červených jabĺk. Nie len že bola sladšia, ale aj výsledné nápoje mali potom lepšiu farbu.
K jablkovej šťave pridávame rôzne druhy ovocie. Ovocie si nakrájame na menšie kúsky a necháme dobre schladiť. Môžeme aj zmraziť a potom bude nápoj ozaj letný. Len potom to nepreháňajme s rýchlym pitím, aby sme si neprivodili angínu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1108
Letné polievky môžeme podávať teplé, vlažné i studené. S pridaním krajca chleba alebo krutónkami ich môžeme považovať za vynikajúci ľahký obed počas veľmi teplého počasia.
Zároveň tieto polievky pomáhajú dodržiavať pitný režim.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2566
Už býva pekné počasie. Chodievame na celodenné túry. Deti zo škôl chodievajú na celodenné výlety.
Nie vždy ideme na miesta, kde si môžeme kúpiť jedlo. Nie všetci môžeme či chceme všetko jesť. A tak niekoľkí z nás si ešte radšej - ako kedysi v našom detstve - robievame svoje vlastné suché balíčky na cestu.
Dnes si pripravíme spolu pár obložených bagiet či rožkov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3674
Možno sa aj vám občas podarí dostať k mäsu z diviny. Možno ste len našli niekde v supermarkete vákuovo balené. Asi je to jedno.
Aj divinu by mal obsahovať náš jedálniček. Aj keď je môžno toto mäso drahšie a je potrebné sa ho naučiť pripraviť. Je to výborná delikatesa.
Dnes si môžete u nás vybrať nejaký recept z jelenieho stehna.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 7404
Medovka lekárska má povesť účinnej bylinky pre podporu dobrého zdravia. Tejto bylinke sa pripisuje výrazný vplyv na energiu a dlhovekosť. Vedci potvrdzujú jej reputáciu.
Medovka lekárska je na Slovensku bežnou bylinkou. Pestuje sa v záhradkách či na balkónoch, pretože už od dávna sú známe jej liečivé a upokojujúce účinky. Z rastlinky sa zbierajú jej mäkké lístky, ktoré sa sušia alebo sa čerstvé používajú ako prísada do varenia, limonád alebo ako ingrediencia v prírodnej kozmetike. Po rozdrvení lístkov sa uvoľňujú silice so špecifickou citrónovou vôňou.
Medovka sa pestovala nie len v záhradkách. Včelári ju hojne sadili aj okolo úľov a dokonca potierali úle listami z medovky. Včely majú medovku veľmi radi.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2125