Každý rok niečo vymýšľame k tradičným nápojom, ktoré máme obľúbené už roky. Minulý rok som dostala šejker a tak sa sviatky niesli v znamení miešaných alkoholických aj nealkoholických nápojov. Tento rok vám predstavujeme vaječný likér a varené víno v jednoduchšej podobe a vrátime sa tiež k miešaným nápojom.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 269
Možno už premýšľate a chystáte si svoj zoznam čo budete variť a piecť na sviatky. Ak chcete zmenu alebo musíte urobiť zmenu pre zdravotné ťažkosti v rodine. My obmieňame niektoré recepty, ktoré nám až tak nechýbajú, ak ich nebudeme mať na Vianoce.
Ponúkame vám námety na polievky, hlavné jedlá i koláčiky či iné dobroty na mlsanie.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 341
Chodievame na sviatky na návštevu k jednej milej pani. Jej mániou je pečenie. Mama ju v destave veľmi nútila do domácich prác, nemala ich rada. Až keď mala malé vnúčence začala piecť a zamilovala si pre dnešnú generáciu už staré, ale pre ňu to boli nové recepty a nové receptúry, ktoré nepoznala jej mama a ani ona v detstve.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 738
O pár týždňov sú tu Vianoce. Pred nimi večierky v práci či detské besiedky v škole alebo škôlke či tvorivé dielničky. Všade musíme doniesť napečené koláčiky, mlsoty. Poďme sa spolu na tieto akcie pripraviť. Poradíme Vám pár receptov na pečenie bez lepku a bez sóje či modifikovaných škrobov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 363
V starých kuchárskych knihách nájdeme tento liečivý koreň ešte pomenovaný ako ďumbier lekársky. V literatúre ho nájdete pod pojmami ako liečivý koreň z Ázie alebo liečivé korenie z Orientu. Už niekoľko storočí je však súčasťou našej tradičnej kuchyne. Udomácnil sa u nás veľmi rýchlo, lebo aj jeho pestovanie je síce časovo náročné, ale máme bez problémov naň podmienky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 299
Cestoviny sme doma veľmi nejedávali. Maximálne kolienka. V posledných rokoch ich však doma často robievam. Hlavne tie klasické kukuričné. Vyhovuje mi v uponáhľanej dobe, že ich rýchlo pripravím. Rýchlo viem urobiť, poliať paradajkovou omáčkou a posypať množstvom syra. Alebo cestoviny a omáčku, ktorú som si predpripravila do zaváraninových pohárov či do téglikov do mrazničky. Len vybrať, zohriať a môžeme konzumovať.
Pár receptov z mojej kuchyne. Hoci asi práve tieto nie sú tie rýchle.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 544
V každom druhom recepte je spomínaný akýsi vývar, ktorý musíme pridať pri dusení mäsa alebo zapečení cestovín a podobne. Asi väčšina z nás zvykla používať pri takejto príležitosti bujónovú kocku. Nie vždy je to však vhodné. Napríklad ľudia s intoeranciou alebo alergiou na lepok či sóju taký vývar nemôžu jesť. A potom, vlastný vývar je vždy chutnejší. Skúste spolu s nami pripraviť ten svoj, ten jedinečný.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1888