Maslové cesto je sýte a vláčne. Trené maslové cesto je tiež základné cesto s nespočetnými možnosťami využitia. Má vlhkú, trochu tuhšiu textúru. Je potrebné ho robiť vo veľkej mise s vyššími krajmi. Najlepšie elekrickým miešačom, aby sa do cesta dostalo čo najviac vzduchu. Pri práci s varechou či metličkou je potrebné mať veľa sily a trpezlivosti.
Najznámejší je asi kyprený maslový koláč, ktorý sa prekrojí, potrie džemom vo vyššej vrstve, prikryje a posype práškovým cukrom.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1124
Kedysi sme sa pri mliečnom automate v Bratislavskej Karlovej Vsi stretávali dvakrát do roka a propagovali mlieko a mliečne výrobky. Učili sme návštevníkov robiť rôzne výrobky z mlieka. O kysnutí mlieka, výrobe tvarohu a miláčika, sme skúsili syr a ... potom z neho ťahať nite aj pliesť korbáčiky.
Učila nás ich robiť Martuška z Farmy Farmatuška. Prinášame vám jej postup.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1059
Základným postupom pre dobré piškótové cesto je dobré šľahanie. Dobre vyšľahané vajíčka sú základom ľahkého piškótového cesta bez tuku. Piškótové cestá majú jemnú, ľahučkú textúru, ktorá sa dosahuje zašľahaním čo najväčšieho množstva vzduchu do cesta. Žĺtka s cukrom musia byť dobre vyšľahané s cukrom. Cesto musí byť jemné, krémovité a svetlé. Musí v ňom zostať stopa po metličke ak šľaháte ručne. Môžete použiť aj ručný šľahač.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2612
Alebo vitamínové bomy či osviežujúce nápoje... Ako si to každý z vás nazve.
Končí apríl a tento rok je to náročné, preto vitamíny aj viac kreativity v kuchyni nám urobia dobre.Farby nápojov a chute majú antidepresívne účinky.
Odporúčam čítať ďalej.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 853
Nádherne voňajúce kvety fialiek sa celé stáročia používali pri výrobe voňaviek. Svoje využitie našli aj v liečiteľstve - mastičkárstve a neskôr si našla svoje miesto aj v kuchyni. Látky obsiahnuté vo fialke podporujú odkašliavanie a vylučovanie hlienov. Majú močopudné účinky a priaznivo pôsobia pri reumatizme. Viete, že jej liečivé účinky sa spomínajú v časoch Dioscoridosa a Plíniusa. V tých časoch odporúčali sa voňať fialkou pri bolení hlavy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1355
Minulé leto sme doma robievali ovocné omáčky a polievky Jedli sme ich na studeno aj vlažné spolu s piškótami alebo som piekla len piškótový korpus, ktorý sme nakrájali na menšie kocky do omáčky. Občas sme omáčky naliali do pohára a pili cez širokú slamku.
Chutili výborne. Dnes ich robievam na večeru. Skúste aj vy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 930
Na jar, keď sa všetko zečína zelenať, máme radi najviac zelené listy púpavy, rukovu, špenát či medvedí cesnak, kôpor... Väčšina týchto jedál je aj kombinovaná s vajíčkom na tvrdo či volským okom alebo strateným vajíčkom. Možno aj preto sa dnes budeme v článku venovať receptom z vajíčka. Teda šalátom či nátierkam alebo možno aj obyčajnej praženici či naopak luxusnému ruskému vajcu. Čítajte a uvidíte či vám nepadne nejaký náš staro-nový, možno už zabudnutý recept do oka.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 559