Ak poriadate party či len tak si sedíte pri televízii a chcete si spraviť menej tradičnú pochúťku v zime, určite odporúčame zmrzlinový pohár.
Ak však nesedíte zababušení v deke s chrípkou či angínou s horúcim čajom samozrejme. Potom budete musieť počkať na neskôr. A až neskôr ochutnať našu dobrotu.
Hneď vám aj odporúčame jahodovú zmrzlinu alebo kivi a to dokonca v zdravšej verzii.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2915
Aj ľudia s problémami stravovania pri celiakii si môžu upiecť dobré vianočné koláčiky či zákusky. Hoci dnes môžeme kúpiť rôzne zmesi na pečenie či už aj polotovary, radšej sa vraciam k svojim obľúbeným receptom, čo som už ozaj dávno dala dohromady. Skúste spolu s nami aj vy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3597
Šošovica patrí k lahodným strukovinám, ktoré boli obľúbené z historického hladiska u ľudí vo vyššom aj nižšom postavení.
Nie je náročnou na pestovanie.Vyžaduje viac tepla ako hrach, ale menej ako fazuľa. Potrebuje však čistú nezaburinenú pôdu častejšie kyprenú. Neznáša prihnojovanie maštalným hnojom.
Zbierame, keď spodné struky začnú hnednúť. Vytrhneme rastlinku a dosušíme zavesené dole hlavou v teplej miestnosti bez priameho slnečného žiarenia. Potom semienka vyberieme.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2359
Toto je tekvica alebo tento druh tekvice, ktorý som v detstve vôbec nepoznala. Na záhrade sme pestovali bielu tekvicu, patizóny, ozdobné tekvičky.
Posledné roky som si však na ňu veľmi zvykla. Páči sa mi jej tvar a mám rada jej chuť. Aj v detstve sme tekvicu konzumovali na slano ako prívarok či placky ale sme ju aj konzervovali na spôsob ananásového kompótu. Hokkaido mi viac chutí na sladko ako slano. A omnoho viac z nej pečiem koláče ako ju varím.
Hokkaido obsahuje vitamíny A, B, C, horčík, vápnik. Jej konzumácia prospieva pankreasu. Obsahuje aj množstvo vlákniny.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2054
Rastlinka, ktorá pochádza z juhozápadných oblastí Iránu, Auganistanu a Turkenistanu. V Európe sa začal pestovať už v 13.-tom storočí. Pravý špenát má sýtozelené listy oválneho tvaru. Je jednoročnou rastlinou s krátkym vegetačným obdobím, vytvára malú prízemnú ružicu, ktorá sa konzumuje. Konzumujeme alebo spracovávame špenát vždy čerstvý. Už 12 hodín odtrhnutý špenát vädne.
V surovom stave obsahuje vitamín C, B1, B2, K. Obsahuje aj veľa minerálnych látok, najmä vápnik, jód, železo. Človek zle vstrebáva vápnik zo špenátu, preto pri varení podávame ku špenátu mlieko,aby sme zabránili účinku kyseliny šťaveľovej. Špenát napomáha činnosti štítnej žľazy a tráveniu. Neodporúča sa pri ochoreniach obličiek.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2965
Keď som videla prvýkrát – kiwi, neverila som, že sa to dá jesť. Ochutnať som však ochutnala, tak ma naučili. Neveľmi mi chutilo. Nevyzeralo príťažlivo.
A tento rok som na jar našla krásny veľký strom kiwi v záhrade jednej známej. Už volala, že o dva týždne má prísť, že bude dozreté. Teším sa. Vraj to ich je menšie a sladšie ako čo bežne kúpime v obchode.
Kiwi obsahuje vysoké percento vitamínu C, vzácne bioflavonoidy, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, betakarotén, vitamín E, ako aj množstvo minerálov a stopových prvkov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2177
Už niekoľko rokov si zvyknem vyrábať malé kompótiky, ktoré zvrchu pekne upravím a potom darovávam priateľom a známym v okolí.
Tento rok som si takto urobila niekoľko druhov ovocia v malých pohárikoch vo vlastnej šťave. Sú vhodné na vmiešanie do bieleho jogurtu a v kombinácii s nasekanými orechmi sú vynikajúcou desiatou aj pre školáka.
V posledný týždeň si však takto pripravené ovocie premiešavam aj s jemným tvarohom a používam ako veľmi chutnú nátierku na chlebíky na raňajky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1799