Mlsoty na Silvestra

K dobrým nápojom patria aj výborné sladké či slané dobroty. Mlsanie pri telke či v dobrej spoločnosti rodiny a priateľov je v tomto období na mieste. Umocňuje atmosféru a rozväzuje jazýčky do príjemných rozhovorov. Dokáže aj prelomiť ľady a spojiť ľudí aj takých, ktorí by sa inak nedali do rečí.

Bielkové sušienky

4 bielky, 205 g pomletého krupicového cukru, 1/4 čajovej lyžičky soli, 2 - 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 2 kopcovitéčajové lyžičky kukuričného škrobu

Bielky osolíme a vyšľaháme do tuhého snehu. Primiešame cukor a v citrónovej šťave rozmiešaný škrob.  Pomocou polievkovej lyžice urobíme na papierom vyloženom pekáči kôpky. Vložíme do rúry vyhriatej na 120°C a pečieme asi 30 minút. Potom stiahneme teplotu na 100°C a ešte dosušíme asi pol hodinu. Vyberieme a necháme na mriežke vychladnúť. Môžeme poliať horkou čokoládou.

 

Tmavé mandľové pokušenie

500 ml plnotučného mlieka, 100 g krupicového cukru, 2 polievkové lyžice kakaa, 200 g detskej krupice, 175 g Hery, 100 g mandľových lupienkov

V mise zmiešame pohár mlieka as pohárom krupice. Zvyšok mlieka s Herou, cukrom a kakaom vlejeme a vsypeme do hrnca a strednom až miernom plameni miešame, kým nezačne vrieť. Pridáme zvyšok mlieka s krupicou a dobre miešame, kým nezhustne na hustý puding. Vmiešame do odstaveného mandle. Vylejeme na na hlbší plech vyložený papierom na pečenie a necháme v chlade dobre stuhnúť. Potom pokrájame na menšie kúsky, ktoré môžeme servírovať aj vo väčších papierových košíčkoch.

 

Gaštanové guličky

350 g mascarpone, 200 g gaštanového pyré, 10 g vanilkového cukru

Všetko dôkladne premiešame do masy. Vytvoríme guličky, ktoré uložíme do papierových košíčkov. Do guličiek môžeme prípadne vložiť kúsok čokolády. Alebo ich môžeme v košíčkoch preliať trochou čokolády.

 

Tvarohové tyčinky

200 g tučného tvarohu, 200 g hladkej múky T650, 200 g masla

Všetko premiešame do cesta. Zabalíme do fólie a necháme stuhnúť v chladničke asi dve hodiny. Potom vyvaľkáme na hrúbku asi 2 cm. Narežeme tyčka, ale môžeme aj vykrojiť kruhy, položíme na papierom vyložený plech, posypeme hrubozrnnou soľou, prípadne rascou či mletou červenou paprikou a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C do ružova.

 

Zemiakové rožteky

200 g zemiakovej kaše, 6 polevkových lyžíc na jemno nastrúhaného údeného syra, 100 g hladkej múky t650 a 150 ml oleja na vyprážanie

Všetko vymiesime. Vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Vyrežeme rovnoramenné trojuholníky, ktoré skrútime od základne k vrcholu. Takto pripravené rožky vyprážame v oleji do zlatista.

 

Slané štvorce

350 g hladkej múky T650, 150 g Karičky, 2 žĺtka, 1 polievková lyžica soli, 1 Hera, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny

Všetko zmiešame a necháme vo fólii stuhnúť. Vyvaľkáme a pokrájame na štvorce, ktoré položíme na papierom vyložený plech. Potrieme bielkom a posypeme mletou paprikou. Pečieme pri 180 °C.

 

Kardamónové žemle

na rozkvas: 1 polievková lyžica ražného kvásku, 70 g pohánkovej múky, 70 ml vlažnej vody - najlepšie prevarenej a vychladnutej

na cesto: 150 g rozkvasu, 300 g hladkej múky T650, 100 g celozrnnej pohánkovej múky. 120 ml vlažného plnotučného mlieka, 60 g hnedého cukru, 60 g masla, 8 g kardamónu, 1 vajíčko, 1 g soli

Rozkas: Všetko premiešame a v sklenenom pohári prikryté servítkou necháme na odľahlom mieste kuchynskej dosky stáť asi 10 hodín.

Cesto: Rozkvas vlejeme do misy na miesenie cesta. Pridáme tekuté suroviny a zľahka premiešame. V inej mise si zmiešame sypké suroviny, ktoré potom po lyzžiciach vmiešavame do tekutých. Vytvoríme hladké, vláčne cesto. Vytvoríme gule s priemerom asi 5 cm, ktoré položíme na papierom vyložený plech. Prikryjeme utierkou a na ozaj teplom mieste necháme kysnúť asi 2 hodiny. Potom gule otočíme, zase prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť aj tri hodiny na ozaj teplom mieste. Pred vložením do rúry, potrieme horúcou vodou a posypeme práškovým cukrom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 220°C asi 10 minút, potom stiahneme teplotu na asi 190°C a dopečieme asi 15 minút.

 

 

 Alebo sa inšpirujte našimi staršími článkami

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/1121-pripravujeme-oblozenu-misu

 https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/803-sefkuchar-pripravuje-chlebicky

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Maja

Aktivačný mail som poslala znovu.

10/01/2021 - 22:00
Sisa4

Omylom som vymazala aktivačnú správu,nemôžem aktivovať svoj účet, môžete mi ju zaslať znovu na mail?

10/01/2021 - 20:59
silbod

Pani Kurtiová, mysleli ste takéto? https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov/1552-konstrukcia-trojuholnika-u-siestakov Vety sss, sus, usu?

03/11/2020 - 10:02 1
MIRKA KURTIOVA

POSTUP PRI TROJUHOLNIKU

03/11/2020 - 09:39
silbod

Milá Štefánia Karovičová, v sekcii Pre školákov nájdete písanie, počítanie aj geometriu i pracovné listy na čítanie či počúvanie s porozumením. Musíte byť prihlásená cez FB...

25/10/2020 - 15:53 1
Štefánia Karovičová

Poprosim prac.listy pre prvákov

25/10/2020 - 15:49
silbod

Marginean Camelia, aké pracovné listy by ste potrebovali?

19/09/2020 - 09:09 1
Marginean Camelia

Chcela by som pracovné listy.

19/09/2020 - 04:48
Marginean Camelia

Chcela som pracovné listy. Dakujem!

19/09/2020 - 04:47
silbod

Iveta, pracovné listy si môžete stiahnúť po prihlásení sa. Môžete ich používať na nekomerčné účely. A nesmiete odstraňovať logo.

11/09/2020 - 14:18

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri