Varíme sirupy

Sirupy, teda husté šťavy, ktoré riedime s vodou, minerálkou či sódou, si môžeme pripraviť aj doma. Môžeme ich robiť z ovocia, zeleniny aj byliniek či kvetov. Majú úžasnú vôňu, plnšiu chuť ako tie z obchodu.

Na jar je asi najznámejším sirupom sirup z kvetov bazy. V posledných rokoch sa k nemu pridávajú aj sirupy z mäty a medovky občas premiešané s mladou žihľavou či listami púpavy. V lete robievame skôr sirupy z ovocia a zeleniny. 

Z byliniek či koreňov byliniek robím sirupy, ktoré sú vhodné do čajov v zime či čajových nápojov.

Zázvorový sirup - môj obľúbený v zime v čiernom čaji

250 g zázvoru, 500 g kryštálového cukru, 500 ml vody, 2 čajové lyžičky kyselina citrónová
Zázvor načistíme a nakrájame na malé kúsky, alebo nahrubo nastrúhame. Vodu s cukrom dáme variť a keď sa cukor rozpustí, prisypeme zázvor. Keď začne sirup so zázvorm vrieť, plameň stíšime a varíme hodinu. Dĺžka varenia záleží ajod veľkosti úskov zázvora. Orientujeme sa tým, že by mal byť uvarený, mäkký.

Ak sa nám zdá sirup riedky, tak ho povaríme dlhšie, aby sa voda odparila. Na záver pridáme kyselinu citrónovú, odá osviežujúcu chuť a zároveň aj predĺži životnosť sirupu. Keď je sirup uvarený, scedíme ho cez sitko do umytých fliaš ešte za tepla. Necháme vychladnúť v zatvorených flašiach a skladujeme na studenom a tmavom meste.

Nie je to veľké množstvo sirupu, približne 1 liter, pokojne ho skladujte v chladničke. Po pár dňoch sirup stratí svoju pikantnosť a má jemnejšiu chuť.

 

Malinový s cukrom na výrobu sirupov

1 kg malín, 500 ml vody, 1 kg Korunného cukru na prípravu sirupu z bobuľového a kôstkového ovocia
Maliny umyjeme, dáme do hrnca s vodou a necháme 5-10 minút povariť. Vychladnutú malinovú hmotu zmiešame s cukrom na prípravu sirupu a necháme cez noc v chlade. Šťavu vylisujeme a precedíme cez jemné sitko alebo plátno. Sirup uvedieme do varu, necháme 3 minúty variť, nalejeme do sterilných fliaš, dobre uzavrieme a necháme v chlade. 

 

Mrkvový sirup

1 kg mrkvy, 2 pomaranče, 200 g kryštálového cukru, 4 l vody, 4 polievkové lyžice kyseliny citrónovej (podľa chute)
Mrkvu rozdelíme na polovicu. Jednu načistíme a nakrájame na kolieska a druhú odšťavíme. Kolieska mrkvy a cukor zalejeme 1,5 l vody a varíme kým nie je mrkva celkom mäkká, asi hodinku. Môžeme si pomôcť s kuchtou, ušetríme polovicu času varenia.

Keď je mrkva uvarená, necháme ju vychladnúť a rozmixujeme ju. Dobre je ju aj prepasírovať, aby bola ešte jemnejšia. Ak nemáte stroj na pasírovanie, môžete ju pretlačiť žufankou cez jemné sitko.

Primiešame k nej šťavu z obidvoch pomarančov, mrkvovú šťavu, zvyšnú vodu a kyselinu citrónovú. Vody môžete pridať ako to vyhovuje vám. Tento recept sa dá použiť aj ako džús, alebo ako sirup. Nápoj nadávkujeme do umytých fliaš a skladujeme v chladničke.

 

Čerešňový sirup 

2 kg čerešní (odkôstkovaných), 1,5 l vody, 60 g kyseliny citrónovej, 2 kg kyštálový cukor
Vodu prevaríme a necháme vychladnúť. Potom do nej pridáme kyselinu citrónovú a načistené ovocie. Ak robíte sirup z väčšieho ovocia ako sú broskyne, či marhule, rozkrjote ich na menšie kúsky. ovocie s vodou dobre premiešame a dáme na 24 hodín do chladničky.

Na druhý deň, ovocie prelisujeme a zamiešame s kryštálovým cukrom. Necháme dstáť a občas miešame, aby sa cukor rozpustil. Množstvo cukru prispôsobime našej chuti a chuti ovocia. Ak je sirup príliš sladký na náš vkus, tak pridáme za lyžičku kyseliny citrónovej.

Sirup naplníme do umytých fliaš a uzavrieme. Skaldujeme na tmavom a chladnom mieste.

 

sirupy z nášho receptára

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/44-konzervovanie/70-sirupy 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Maja

Reklamy nám pomáhajú financovať beh stránky a sú automatické, záleží aj od vašich nastavení (prehliadač, google, cookies) ako sa zobrazia.

03/05/2021 - 18:12 1
Tatranska

Dobrý deň, Prečo sa na celej polovici zobrazuje reklama? To sa nedá používať. Mohli by ste s tým niečo urobiť?

03/05/2021 - 17:42
silbod

Lucia, ak si kliknete na prihlásenie sa, môžete sa prepojiť s našou webkou aj cez FB či twiter.

25/04/2021 - 16:03 1
Lucia Palková

Dobrý deň. Chcela by som požiadať o registráciu. Ďakujem :-)

25/04/2021 - 14:11
Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1
silluk

Ďakujem :)

07/03/2021 - 16:43 1
mirfuň1

Super:)

05/03/2021 - 20:00 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri