Varíme sirupy

Sirupy, teda husté šťavy, ktoré riedime s vodou, minerálkou či sódou, si môžeme pripraviť aj doma. Môžeme ich robiť z ovocia, zeleniny aj byliniek či kvetov. Majú úžasnú vôňu, plnšiu chuť ako tie z obchodu.

Na jar je asi najznámejším sirupom sirup z kvetov bazy. V posledných rokoch sa k nemu pridávajú aj sirupy z mäty a medovky občas premiešané s mladou žihľavou či listami púpavy. V lete robievame skôr sirupy z ovocia a zeleniny. 

Z byliniek či koreňov byliniek robím sirupy, ktoré sú vhodné do čajov v zime či čajových nápojov.

Zázvorový sirup - môj obľúbený v zime v čiernom čaji

250 g zázvoru, 500 g kryštálového cukru, 500 ml vody, 2 čajové lyžičky kyselina citrónová
Zázvor načistíme a nakrájame na malé kúsky, alebo nahrubo nastrúhame. Vodu s cukrom dáme variť a keď sa cukor rozpustí, prisypeme zázvor. Keď začne sirup so zázvorm vrieť, plameň stíšime a varíme hodinu. Dĺžka varenia záleží ajod veľkosti úskov zázvora. Orientujeme sa tým, že by mal byť uvarený, mäkký.

Ak sa nám zdá sirup riedky, tak ho povaríme dlhšie, aby sa voda odparila. Na záver pridáme kyselinu citrónovú, odá osviežujúcu chuť a zároveň aj predĺži životnosť sirupu. Keď je sirup uvarený, scedíme ho cez sitko do umytých fliaš ešte za tepla. Necháme vychladnúť v zatvorených flašiach a skladujeme na studenom a tmavom meste.

Nie je to veľké množstvo sirupu, približne 1 liter, pokojne ho skladujte v chladničke. Po pár dňoch sirup stratí svoju pikantnosť a má jemnejšiu chuť.

 

Malinový s cukrom na výrobu sirupov

1 kg malín, 500 ml vody, 1 kg Korunného cukru na prípravu sirupu z bobuľového a kôstkového ovocia
Maliny umyjeme, dáme do hrnca s vodou a necháme 5-10 minút povariť. Vychladnutú malinovú hmotu zmiešame s cukrom na prípravu sirupu a necháme cez noc v chlade. Šťavu vylisujeme a precedíme cez jemné sitko alebo plátno. Sirup uvedieme do varu, necháme 3 minúty variť, nalejeme do sterilných fliaš, dobre uzavrieme a necháme v chlade. 

 

Mrkvový sirup

1 kg mrkvy, 2 pomaranče, 200 g kryštálového cukru, 4 l vody, 4 polievkové lyžice kyseliny citrónovej (podľa chute)
Mrkvu rozdelíme na polovicu. Jednu načistíme a nakrájame na kolieska a druhú odšťavíme. Kolieska mrkvy a cukor zalejeme 1,5 l vody a varíme kým nie je mrkva celkom mäkká, asi hodinku. Môžeme si pomôcť s kuchtou, ušetríme polovicu času varenia.

Keď je mrkva uvarená, necháme ju vychladnúť a rozmixujeme ju. Dobre je ju aj prepasírovať, aby bola ešte jemnejšia. Ak nemáte stroj na pasírovanie, môžete ju pretlačiť žufankou cez jemné sitko.

Primiešame k nej šťavu z obidvoch pomarančov, mrkvovú šťavu, zvyšnú vodu a kyselinu citrónovú. Vody môžete pridať ako to vyhovuje vám. Tento recept sa dá použiť aj ako džús, alebo ako sirup. Nápoj nadávkujeme do umytých fliaš a skladujeme v chladničke.

 

Čerešňový sirup 

2 kg čerešní (odkôstkovaných), 1,5 l vody, 60 g kyseliny citrónovej, 2 kg kyštálový cukor
Vodu prevaríme a necháme vychladnúť. Potom do nej pridáme kyselinu citrónovú a načistené ovocie. Ak robíte sirup z väčšieho ovocia ako sú broskyne, či marhule, rozkrjote ich na menšie kúsky. ovocie s vodou dobre premiešame a dáme na 24 hodín do chladničky.

Na druhý deň, ovocie prelisujeme a zamiešame s kryštálovým cukrom. Necháme dstáť a občas miešame, aby sa cukor rozpustil. Množstvo cukru prispôsobime našej chuti a chuti ovocia. Ak je sirup príliš sladký na náš vkus, tak pridáme za lyžičku kyseliny citrónovej.

Sirup naplníme do umytých fliaš a uzavrieme. Skaldujeme na tmavom a chladnom mieste.

 

Ríbezľový sirup

250 g čiernych ríbezlí, 500 ml vody, 1 polievková lyžica kyseliny citrónovej, 750 g kruoicového cukru, 30 lístkov z ríbezlí, 1 polievková lyžica vodky

Ríbezle prenmiešame s lístkami a vodou. Necháme zovrieť. Popučá´íme a precedíme cez plátno do hrnca s cukrom a kyselinou citrónovou. Necháme prevrieť asi 2  minúty. Vlejeme do fliša, ktoré sme sterilizovali a vypláchli vodkou. Fľaše uzavrieme a otočíme hodŕe dnom aspoň pod 60° uhlom, aby sa viečka dobre prichytili. Necháme vychladnúť. 

 

sirupy z nášho receptára

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/44-konzervovanie/70-sirupy 

Hľadať

Odkazovač

Tatiana Ďurán

Dobrý deň. Prosím Vás prečo sa tie obrázky nedaju vytlačiť? Stiahla som si čísla a vobec mi to nechce otvoriť a už vobec nie vytlačit.

30/11/2021 - 10:23
silbod

Viera Baričiaková, ktorý obrázok, prosím, máte na mysli? Obrázky sú kreslené v skicári.

14/11/2021 - 17:52
Viera Baričiaková

Dobrý večer, keď si pomocou zelenej šípky stiahnem dokument, uloží ho v png a nejde vytlačiť čitateľne. Neviem, kde robím chybu...?

14/11/2021 - 17:02 1
silbod

Niekto, je nám ľúto, že bol nešťastný. My takto učíme deti v škole, že všetko nemá v živote riešenie a majú sa učiť prijať prehru.

02/10/2021 - 11:39
niekto

Velkonocne bludisko. to s ktorou farbou vymalujeme vajicka, nema riesenie....
Syncek bol nestastny, ze nenasiel cestu....Alebo je to naschval?

02/10/2021 - 08:13
silbod

Chemykarsk,pôvodne vznikla stránka ako pomocník pre rodiny s deťmi o tvorení,varení. Matematiku som sem položila,lebo sa mi nepáčili vydané učebnice matematiky.Pokračovala som

26/09/2021 - 14:35 1
chemykarsk

Dobrý deň, bolo by dobré, keby tu bolo viac materiálov pre 2.stupeň ZŠ a napríklad aj tu dať iné testy z predmetov okrem matematiky.
Ďakujem. :)

26/09/2021 - 11:40 2
Kavalková

Ďakujem za registráciu ?

22/09/2021 - 07:29 1
silbod

Anka, po prihlásení na stránku, si daný obrázok stiahnite pomocou zelenej šípky v pravom dolnom rohu do svojho počítača. Z počítača vytlačíte.

21/06/2021 - 18:55 1
Anka

Dobrý deň v časti etikety a nálepky sa napr. vybraný obrázok nedá uložiť na tlač A4.

21/06/2021 - 10:12

Zrušiť

Partneri