Večera na Silvestra

 Máte na Silvestra doma svojich rodičov či svokrovcov? Musíte sa ukázať čo viete navariť? Alebo máte chuť na zmenu či zmenu musíte spraviť pre diétu, ktorú musíte dodržiavať? Jednoducho, otvorte a prečítajte si naše návrhy na to, čo ponúknuť na silvestrovskú večeru rodine. 

Polievka z tresky

220 g tresky, 220 g koreňovej zeleniny, 1 veľká cibuľa, 1 veľký zemiak, 4 zrnká nového korenia, 4 zrnká čierneho korenia, 1 bobkový list, 2 čajové lyžičky soli

 

   

Tresku, zeleninu a korenie vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Necháme pod pokrievkou variť asi 45 minút. Rozmixujeme a vmiešame asi 2 polievkové lyžice šľahačky. Prípadne môžeme zjemniť kúskom masla. Môžeme podávať.

 

Pečený encián

2 enciány, 8 plátkov šunky, 4 červené cibule, 2 mrkvy, olej, mleté čierne korenie, soľ

Dno teflónového pekáčika potrieme jemne olejom. Na dno poukladáme na krúžky nakrájanú cibuľu a mrkvu a všetko citlivo pokoreníme a osolíme. Na mrkvu s cibuľou položíme dve kôpky po štyri šunky. Na každú kôpku položíme encián. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme asi 12 - 15 minút. Podávame s bielym pečivom. 

 

Nápoje

K enciánu je vhodné suché biele víno. K rozhovoru po večeri je vhodný čaj z červeného grapefruitu a rozmarínu alebo čierny čaj s mliekom, prípadne niečo teplé alkoholické. 

Čaj s rozmarínom

500 ml vody, 2 čajové lyžičky sypaného čierneho čaju, 2 vetvičky rozmarínu, 2 hrubšie plátky grepu, 1/2 citróna, 1 čajová lyžička trstinového cukru

V hrnci privedieme vodu k varu. Vsypeme čaj, vložíme na plátky nakrájaný citrón a grep, pridáme rozmarín a prevrieme asi minútu. Odstavíme a necháme pod pokrievkou luhovať asi 3 - 5 minút. Pridáme cukor. Ešte horúci čaj cez sitko vlejeme do teplých pohárov. Môžeme do šálok vložiť kúsky citrónov a grepu. 

Čaj s mliekom

500 ml vody, 2 čajové lyžičky čierneho čaju, 1 polievková lyžica krupicového cukru, 2 zrnká kardamónu, 2 klinčeky, 2 tenké plátky čerstvého zázvoru, 100 g nesladeného kondenzovaného mlieka

Vodu v hrnci privedieme do varu. Vsypeme do nej čaj, koreniny a necháme asi 2 - 3 minúty prevrieť. Prikryjeme pokrievkou a necháme luhovať. Cez sitko prelejeme do kanvice s cukrom a mliekom. Podávame v teplých pohároch.

Červený nápoj

100 ml suchého ružového vermutu, 200 ml červeného vína, 25 ml pomarančovej šťavy, 1 vetvička rozmarínu, polovica veľkej kožovitej hrušky nakrájanej na menšie kúsky, 1 ošúpaná a nakrájaná mandarínka, 2 anízy, 2 klinčeky

Okrem rozmarínu všetko vlejeme do hrnca a nad parou prehrejeme a varíme asi 10 minút. Cez sitko vlejeme do vyhriatych pohárov. Do pohárov vložíme kúsky rozmarínu a varenej hrušky. 

 

Dezert

U nás doma máme radi na Silvestra skôr slané chuťovky. Medzi sviatkami zvykneme piesť slané alebo syrové oblátky. Na Silvestra máme radi jednoduché jednohubky alebo obyčajný mastný chlieb s cibuľou. 

Slané keksy

100 g masla, 100 g hladkej múky, 100 g nastrúhaného syra na jemno, 1 žĺtok

Studené maslo nakrájame na menšie kúsky a vsypeme do misy. Pridáme preosiatu múku a nastrúhaný syr so žĺtkom. Ručne vymiešame cesto. Vložíme do igelitu a necháme stáť v chlade si pol hodinu. Následne rozdelíme cesto na dve časti. Rozvaľkáme každé zvlášť a vykrojíme keksy, ktoré pečieme na nevymastenom plechu pri teplote 180 °C asi 10 minút. 

Čokoládová zmrzlina

500 ml šľahačky, 120 g krupicového cukru, 10 g maizeny, 1 žĺtok, 50 g horkej čokolády

Polovicu šťahačky spolu s cukrom necháme variť nad parou. Vo zvyšku šľahačky rozmiešame žĺtok a maizenu. Opatrne vlejeme za stáleho miešania na šľahačky na šporáku. prisypeme nalámanú školádu na drobno. Miešame, kým nestuhne. Vlejeme do misiek na mrazenie. Necháme vychladnúť. misky prikryjeme a necháme asi 2 - 4 hodiny stuhnúť. Potom môžeme vykrajovačkou na zmrzlinu vytvoriť kopčeky do pohárov.

 

O polnoci po prípitku

Po polnoci je vhodné ponúknuť šošovicovú polievku. Podľa tradície v našej rodine to má priniesť do rodiny peniaze. 

Šošovicová polievka

125 g údeného pliecka, 125 g klobásy na varenie, 250 g šošovice, 1 stedne veľká cibuľa, 1 klinček, 6 strúčikov cesnaku, 1 menší bobkový list, 50 g mrkvy, 50 g zeleru, 50 g kalerábu, 100 g zemiakov, 100 ml šľahačky, soľ, citrón, mleté čierne korenie

Šosovicu si namočíme do studen vody aspoň na hodinu. Údené dáme variť. Varíme ho asi hodinu. Potom vyberieme a do vývaru vložíme celú klobásu spolu so šošovicou. Pridáme nakrájanú zeleninu a cibuľu v celku. Na miernom plameni varíme asi 20 minút. Klobásu vyberieme a nakrájame na kolieska. Vyberieme aj cibuľu. Údené nakrájame na menšie kúsky a vrátime do polievky spolu s klobásou. Pridáme na krájané zemiaky. Varíme pod odchýlenou pokrievkou asi 10 minút. Pri podávaní povrch polievky ozdobíme nakrájanou varenou cibuľou. 

 

 Alebo nájdite v našom receptári

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/55-vianocne-recepty 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri