Pečieme vianočnú tortu
V mojom detstve sme vždy na prvý sviatok vianočný popoludní mávali tortu. Dospeláci k nej dostali kávu a my malí sme dostali karamelové mlieko alebo mlieko s medom. Postupne sa tento zvyk vytratil v mojej rodine a tak som ho nedoniesla do svojej. Teraz, keď listujem v zápiskoch ako varila prastará mama, som si spomenula. Skúsim obnoviť tradíciu.
Ponúkneme Vám pár receptov. A začneme hneď jedným veľmi rýchlo urobeným podľa moderných receptúr.
Pomarančovo-čokoládová torta
500 g čkoladovej zmesi na muffins z DM, 200 ml pomarančovej šťavy, 100 ml slnečnicového oleja, 1 pomaranč
Upečieme cesto podľa návodu na obale. Vymeníme vodu za pomarančovú šťavu. Po upečení poukladáme na povrch na tenké plátky nakrájané pomaranče.
Dobošová torta
cesto: 8 vajíčok, 350 g práškového cukru, 350 g polohrubej pšeničnej múky, olej na vytretie formy
plnka: 300 g krupicového cukru, 250 g masla, 3 polievkové lyžice kakaa, 4 žĺtky, voda
Žĺtky spolu s preosiatym práškovým cukrom vymiešame do penista. Pridáme múku a nakoniec ručne vmiešame tuhý sneh so štipkou soli. Z tejto zmesi upečieme 12 plátov v rozohriatej rúre an 180 °C.
Plnku začneme robiť s cukrom, ktorý vsypeme do kastróla a zalejeme ho vodou tak, aby sme ho prekryli. Uvaríme hustý sirup. Sirupom zalejeme zmäknuté maslo v mise. Prisypeme kakao a zľahka premiešavame, kým sa maslo nerozpustí. Následne vmiešame vymiešané žĺtka do penista.
Po vychladnutí plnky, potrieme pláty a zliepame ich. Povrch potrieme plnkou alebo môžeme poliať rozpustenou horkou čokoládou.
Torta s ananásom
cesto: 3 vajíčka, 90 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 polievková lyžica vody, 110 g polohrubej pšeničnej múky (Liana Cake), 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
krém: 200 ml mlieka, 30 g maizeny, 1 žĺtok, 1 vanilkový cukor, 50 g masla, 2 polievkové lyžice Umu, ananás
Žĺtky s cukrom a vodou vymiešame do penista. Pridáme tuhý sneh a ručne premiešame. Nakoniec vmiešame múku preosiatu so sódou bikarbónou. Vylejeme do tortovej formy s vyvýšenými okrajmi. Pečieme pri 180 °C do ružova.
Kým sa pečie korpus, urobíme si krém. V troche mlieka rozmiešame maizenu a žĺtok. Primiešame cukor a vo vodnom kúpeli uvaríme hustý puding. Odstavíme. Miešame kým nevychladne na polovicu. Potom vmiešame zmäknuté maslo a Um. Necháme úplne vychladnúť.
Tortový korpus vyklopíme z formy. Položíme na položku tak, aby okraje korpusu boli vyššie. Vnútrom vytrieme krémom. Na krém pekne poukladáme polkrúžky anannásu a posypeme práškovým cukrom.
Oriešková torta
cesto: 6 vajíčook, 300 g kryštálového cukru, 6 polievkových lyžíc horúcej vody, 150 g polohrubej múky, 100 g opražených lieskovcových orieškov, 50 g krupicovej múky, 20 g masla, 20 g jemnej chlebovej strúhanky na formu
plnka: 150 ml plnotučného mlieka, 1 polievková lyžica práškovej želatíny, 500 ml šľahačkovej smotany, 50 g mletých mandlí, 1 polievková lyžica práškového cukru, ananásový kompót alebo mandľové šupiny na ozdobenie
Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do penista za pridávania vody lyžicou. Potom opatrne primiešame tuhý sneh s druhou polovicou cukru a pomletými orieškami. Prípadne zahustíme krupicovou múkou. Vlejeme do vytretej a strúhankou vysypanej tortovej formy. pečieme asi 35 minút v rozohriatej rúre na 180 °C.
V mlieku rozpustíme želatínu a necháme vychladnúť. Keď je vychladnutá asi na polovicu, vmiešame ju do vyšľahanej šľahačky spolu s mandlami
Tortu prekrojíme na polovicu. Potrieme vnútro torty aj boky torty. Povrch torty ozdobíme kúskami ananásu alebo mandľovými šupinami.
Recepty, ktoré sme odporúčali v minulosti
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1446-tortove-korpusy
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1589-robime-kremy
- Podrobnosti
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Uverejnené: 23. december 2023
- Návštevy: 556