Veľké raňajky na Tri krále

Už dlšie obdobie - konkrétne sedemnásť rokov jsú pre nás Tri krále významným sviatkom.Pýtate sa prečo? Nuž naše dobre-napady.sk sa narodili práve v tento deň chvíľu po deviatej ráno. 

Tento rok nebudeme oslavovať. Tento rok budeme mať veľké slávnostné raňajky so všetkým možným na stole. Skúste si urobiť aj Vy. Takéto posedenie s rodinou, ďobkanie do všetkého čo oči vidia a chlipkanie výbornej kávy i dobrého čaju, rozhovor o všetko i o ničom... Je fajn začať takto deň či možno aj celý rok. 

Čo pripravujem na zajtra? Čítajte.

Syrčeková pena v šunke

4 hrubšie plátky šunky, 1 balíček syrčekov, 100 g tvarohu, 1,5 lyžice šľahačky, soľ, petržlenova vňať

Syrčeky postrúhame na jemnom strúhadle a premiešame s tvarohom. Dosolíme a pridáme vňať. Vymiešame do peny. Zľahka premiešame s vyšľahanou šľahačkou. Naporcujeme na plátky šunky. Stočíme do tvaru palacinky. Podávame so zeleninovou oblohou a tmavým chlebom.

 

Syrové guľky

150 g syra Niva, 100 g tvarohu, 1 polievková lyžica koňaku, 50 g postrúhaného ementálu na jemno, 1 polievková lyžica posekanej petržlenovej vňate, soľ, asi 10 polovičiek vlašských orechov

Nivu postrúhame a premiešame s tvaroho, jemne osolíme. Zmiešame s koňakom. Vytvorenou masou obalíme polovičky orechov do guličky. Obalíme v postrúhanom syre a petržlenovej vňate. Dekorujeme v mäsovej mise.

Kukuričný šalát

250 g konzervovanej kukurice v sladkokyslom náleve, 250 g konzervovaného hrášku v sladkokyslom náleve, 1 červená cibuľa, 100 g šunky, 1 polievková lyžica slnečnicového oleja, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová alebo zelerová vňať

Kukuricu a hrášok premiešame spolu s cibuľou nakrájanou na tenké polkolieska. Okoreníme a osolíme, premiešame s posekanou vňaťou. Podávame s tmavým pečivom.

Brusnicová omáčka

50 ml umytých brusníc, 1 zarovnaná polievková lyžica práškového cukru, 1 dl vody, 1 čajová lyžička zemiakového škrobu

Brusnice posypeme v hrnčeku cukrom a premiešame. Necháme pôsobiť asi pol hodiny tak, aby pustili trochu šťavy. Prilejeme vodu zmiešanú so škrobom a varíme za stáleho miešania do požadovanej hustoty.

Chlieb 

250 g hladkej múky špeciál 00, 250 g ražnej celozrnnej múky, 250 g pšeničnej celozrnnej múky, 75 g domáceho kvásku, 1 čajová lyžička soli, 350 ml vody

Múky dobre premiešame so soľou vo väčšej nádobe. Potom pridáme kvások a vodu. Všetko premiešame do tuhého cesta. Necháme kysnúť na teplom mieste - stačí v zadnej časti kuchynskej linky - 24 hodín. Potom vyberieme a necháme na pekáči vykysnúť asi hodinu.
Predhrejeme si rúru na 200 °C. Chlieb potrieme studenou vodou. Vložíme chlieb dnu. Po 10-tich minútach stiahneme teplotu na 150 °C a pečieme ešte asi 55 minút.
Vyberieme z rúry, potrieme studenou vodou, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

Žemle

50 ml chlebového kvásku, 200 ml vlažnej vody, 1 polievková lyžica ražnej múky, 1 polievková lyžica pohánkovej múky, 1 polievková lyžica ryžovej múky, 1 čajová lyžička aramantu, 1 čajová lyžička soli, asi 250 g chlebovej pšeničnej múky

Kvások s vodou dobre premiešame. Prisypeme pohánkovú, ražnú múku a ryžovú s aramantom. Prisolíme. Primiešame pšeničnú múku tak, aby sme vytvorili cesto kozistencie plastelíny.
Urobíme gule veľkosti tenisovej loptičky. Položíme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Potrieme pierkom vodou. Necháme na teplom meste, prikryté utierkou nakysnúť asi 2 hodiny. Potom urobíme na guliach kríž a posypeme kryštálovou soľou.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 35 minút.

Samozrejme k týmto dobrotám aj obyčajne nakrájaná šunka, saláma a syr, varené vajíčka... 

Káva bude ako od prastarej mamy

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1624-varime-kavu 

Kakao

1 liter plnotučného mlieka, 4 kopcovité čajové lyžičky kakaa, 6 kopcovitých čajových lyžičiek hnedého cukru, 1 dl vody

Vo vode rozmiešame kakao s cukrom. Vlejeme a dobre vmiešame do horúceho mlieka. Necháme prevrieť.

Samozrejm k tomu minerálka a mrkvový džús s pomarančom. 

 

Na záver, keď už spraceme jedlo a posedíme si pri krížovke. Spoločne s dobrým nápojom to bude ešte lepšie. 

Karamelový kokteil

100 g kryštálového cukru, 200 ml vody, 400 ml vanilkovej zmrzliny, 4 polievkové lyžice silného espresa, 400 ml šľahačky, 200 ml sódy

Cukor skaramelizujeme za stále miešania. Pokvapkáme ho trochhou vody. Po skaramelizovaní zalejeme zvyškom vody a stále miešame. Po vychladnutí rozmixujeme so zmrzlinou a šľahačkou. Rozlejeme do pohárov. Podávame s lyžičkou.

 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri