Varíme, pečieme z čerešní

V máji a júni sa na našich stoloch viac objavujú čerešne. U nás v Dúbravke ešte v mojom detstve nebola o ne núdza. Na dedinou už divo rástli veľmi staré stromy a tak každý víkend bola bublanina či čerešňový závin. Bavilo nás triasť stromom, či liesť a v šiltovke doniesť domov malých či väčších červených plodov. Stromy už skončili životnú púť. Už musím kupovať. 

Musím povedať, že oberať ma ich bavilo aj jesť, ale odkvostkovať? To veru nie. 

Čerešňová marmeláda

800 g odkvostkovaných čerešní, 350 g krupicového cukru

Čerešne premiešame s cukrom v hrnci. Na miernom plameni za občasného premiešania varíme na miernom plameni asi polhodiny. Ešte horúce vlejeme do menších pohárov, ktoré uzavrieme, otočíme hore dnom, prikryjeme dekou a necháme vychladnúť.

Čerešňový kompót

800 g očistených a odkvostkovaných čerešní, 500 ml vody, 200 g cukru

Cukor povaríme s vodou. Čerešňami naplníme zavarovacie poháre do dvoch tretín. Zalejeme ich cukrovým roztokom. Uzavrieme a pri 80 °C sterilizujeme 12 - 15 minút. Vyberieme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

Čerešňový závin

cesto: 150 g hladkej múky, 70 g masla, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy

plnka: 100 g masla, 100 g práškového cukru, 2 vajíčka, 50 g mletých orechov, 500 g očistených čerešní, 150 g detskej krupice

Múku dobre zmiešame s nakrájaným maslom. Pridáme citrónovú šťavu a toľko vody, aby bolo cesto ani tuhé ani riedke. Necháme postáť pri izbovej teplote na doske. 

Maslo s cukrom vymiešame do penista. Pridáme vajíčka, miešame. Pridáme orechy, múky a čerešne, ktoré už vmiešame ručne. 

Cesto rozvaľkáme. Plnku natrieme na polovicu cesta a zrolujeme. Povrch potrieme teplou vodou. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme asi 10 minút. Potom stiahneme teplotu na 180 °C a pečieme do ružova. 

Čerešňová polievka

 20 g masla, 30 g hladkej zemiakovej múky, 750 ml vody, 400 g očistených a vykvostkovaných čerešní, 250 ml čerešňovej šťavy, 4 klinčeky, 250 ml plnotučného mlieka, 1 polievková lyžica cukru

Z masla a múky urobíme svetlú záprašku. Zalejeme vodou. Povaríme pár minút. Prisypeme čerešne, cukor a klinčeky. Premiešame. Zaljeme šťavou. Na miernom plameni varíme asi 10 minút. Pridáme mlieko a už len prevaríme 2 - 3 minúty. Odstavíme a pod pokrievkou necháme chladnúť. Podávať môžeme teplé a aj studené.

Čerešňový krém

350 g odkvostkovaných čerešní, 100 ml mlieka, 40 g práškového cukru, 1 čajová lyžička citrónovej šťavy, asi 8 okrúhlych piškót

Piškóty namočíme do mlieka. Do mixéra vsypeme čerešne, práškový cukor, citrónovú šťavu a piškóty aj s mliekom. Mixujeme do hladkého krému. Rozdelíme do dvoch misiek. Dozdobíme kúskami čerešní a mätovými lístkami. Podávame scladené.

 

Čo sme písali o čerešniach v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1494-je-cas-na-ceresne 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/679-spracovavame-ceresne 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1075-ceresne-aj-tento-rok 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri