Varíme, pečieme z cvikle

 Keď som bola malá, každý rok sme pestovali cvikľu. Každý rok sa robil koncom leta ten istý konzervovaný šalát s trochou soli, cukru a anízu. Nikdy sa mi neprejedol. Do dnes ho robievam a jeme celú zimu. 

Odvtedy však sa aj viac zmenilo. Už môžem kúpiť cvikľu v obchode počas celého roka a môžem robiť nielen konzervovaný šalát, no aj šalát taký pre každý deň len z obvarenej cvikle. Mám ho veľmi rada aj ako obed či desiatu. No vlastná cvikľa, ktorú si vypestujem v záhradke je predsa len vlastná a lepšia.

Posledné štyri roky sa starám v škole o pozemok. Pôvodne som chcela na ňom tráviť relaxačné hodiny s deťmi s autizmom, ktoré máme v škole. Som zvyknutá, že práve tieto deti majú k záhradničeniu vzťah. Nevyšlo to. Pridali sa ku mne iné deti. Pestujeme spolu. 

 

 Tento rok sme kúpili semienka cvikle v akomsi inom balení. Boli pekne v rovnomerne od seba zabalené v akomsi umelom pásiku omotanom okolo kartónu. Obal sme postrihali, povyberali semiačka a posadili. Dievčence som poslala do obchodu kúpiť ešte jeden balíček. Majiteľ obchodu sa smial, že sme semiačka vybalili. Mali sme vraj len vykopať jarček, do ktorého sme mali zahrabať celý pás so semiačkami, teda bez vybalenia. Nuž, druhé balenie sme posadili tak. A čo?

 

Ten pásik sa vôbec neujal. Zato naše vystrihnuté semiačka sa krásne rozrastajú. 

Možno ste si na fotografiách všimli, že cvikľu nepestujeme samostatne. Pestujeme ju spolu s cesnakovou trávou alebo s mladou cibuľkou. Tak podobne pestoval straý otec zeleninu. Vedel čo s čím, aby zvýšil úrodu. Po rokoch som sa dostala na workschop pestovania v záhrade z čias princa Savojského na zámku Schoss Hof. Odporúčam. Je to veľmi dobre strávený čas. 

Cvikľu už pomaly odstrihávame. Vlastne každý týždeň odstrihneme z každej rastlinky jeden lístok a robíme si šalát podobne ako z mangoldu. Listy cvikle obsahujú vysoké množstvo kyseliny listovej, vápnik a železo, čo je pre mladých ľudí a aj vlastne pre všetkých veľmi dôležité.

Prvý júlový týždeň by sme mohli robiť aj šalát z mladej cvikle na surovo, čím si zvýšime obsah kremíka, vlákniny a kyseliny listovej. Urobíme si šalát z nastrúhanej surovej cvikle nastrúhaných mladých ešte kyslejších jabĺk (bez šupky) spolu s chrenom v pomere 2 : 2 : 1. Šalát po premiešaní a schladení je vhodný na konzumáciu s tmavým chlebom alebo môžeme primiešať kúsky pečeného bravčového mäsa či vareného hovädzieho. 

Uvarená cvikľa je dokonca lepším zdrojom živýn ako surová, čo neplatí u väčšiny zeleniny. Obsahuje viac draslíka a iných minerálov. Uvarenú cvikľu môžeme nakrájať na tenké plátky a premiešať s majonézou premiešanou s kyslou smotanou. Vhodná je ako príloha k pečenému mäsu a hlavne k divine.

Naše obľúbené recepty

Rizoto

350 g varenej cvikle, 250 g ryže, 1 veľká červená cibuľa, 3 - 4 strúčiky cesnaku, 100 ml zeleninového vývaru, 100 ml červeného suchého vína, 50 g strúhaného syra, 4 polievkové lyžice slnečnicového oleja, na dochutenie balzamikový ocot, soľ, mleté čierne korenie, med, maslo

Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu a cesnak. Primiešame a prehrejeme ryžu asi 4 - 5 minút. V inom hrnčeku premiešame ocot s vínom a medom. Zredujkujeme na dve tretiny. Cvikľu nastrúhame na veľmi jemno. K ryži na oleji primiešame nastrúhanú cvikľu. Zalejeme horúcim vínom. Všetko dobre premiešma a po lyžiciach vmiešavame horúci vývar. Uvaríme do mäkka. Odstavíme a vmiešame maslo so syrom, soľou a korením. Podávať môžeme s nastrhanou bazalkou. 

Pečená cvikľa

300 g surovej cvikle, 200 g kozieho syra, bazalka, mleté čierne korenie, maslo

Pekáč vytrieme maslom. Na pekáč pokrájame ošúpanú cvikľu nakrájanú na kolieska hrubé 5 mm. Okoreníme kolieska a poukladáme na ne kozí syr. Posypeme natrhanou bazalkou. Prikryjeme alobalom. Pečieme pri 180 °C asi pol hodiny, Odokryjeme a dopečieme ešte asi 15 minút. Podávame teplé s tmavým chlebom. 

Cvikľový šalát s jablkami

300 g cvikle, 100 g jabĺk, soľ, citrónová šťava, na nálen: voda, cukor, soľ

Cvikľu umyjeme a ponoríme do vody. Varíme do polomäkka. Cvikľu ošúpeme, postrúhame na hrubo spolu s jablkom. Po premiešaní, polejeme trochou citrónovej šťavy. Zalejeme nálevom a necháme schladiť. 

 

Čo sme varili z cvikle v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/668-zavarana-cvikla

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/410-cvikla-s-anizom 

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/23-cvikla 

https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/666-dmytrova-polievka 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri