Varíme pečieme z jahôd

 Minulý rok na jednej z vychádzok na kopce nad mestom sme našli miesto s množstvom lesných jahôd. Sú iné ako tie záhradné. Minulý rok sme nazbierali hlavne lístky na čaj. Máme radi čaj z lesných jahôd. Lístky sú výborné aj do lekvárov na dochutenie. No doniesli sme aj jahody. Skúsili sme urobiť kompót. V zime sme si ho nevedeli vynachváliť. A v malom poháriku sme ním obdarovali aj jednu kolegyňu. Nuž tento rok sa tiež chystáme na jahody do lesa. Nielen na samozber záhradných.

 Vločkové rezy s jahodami

 250 g hladkej múky T650, 1 čajová lyžička prášku do pečiva, 250 g mletých ovsených vločiek, 1 vajíčko, 100 g práškového cukru, mlieko, citrónová alebo pomarančová kôra, jahody

V múke rzmiešame prášok do pečiva a preosejeme do misy na miesenie cesta. Pridáme ostatné suroviny, práškového cukru len polovicu. Mlieko pridávame po lyžiciach, aby sme vyrobili hladké vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme a položíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Na cesto poukladáme jahody tak centimeter od seba. Posypeme práškovým cukrom. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi pol hodinu. 

Jahody vo vlastnej šťave

 500 ml pohár, 75 g krupicového cukru, 330 g pevných jahôd

Jahody vložíme na dno zavarovacieho pohára a zasypame cukrom. Uzavrieme. Vložíme na dno veľkého hrnca dve na niekoľko vrstiev poskladaných utierok. Zalejeme ich vodou. Na ne položíme pohár s jahodami. Prilejeme vodu tak, aby prekryla asi tretinu výšky pohára. Hrniec prikryjeme. Privedieme do varu a od zovretia necháme variť 5 minút. Pohár s jahodami vyberieme a otočíme dolu hlavou. Prikryjeme dvomi utierkami a necháme vychladnúť.

Kompót z lesných jahôd

 750 ml pohár, 500 g lesných jahôd, 120 g jemného krupicového cukru, 100 ml vody

Na dno pohára nasypeme vrstvu cukru, na ňu jahody, potom cukor, potom jahody... Zalejeme vodou. Pohár uzavrieme. Sterilizujeme 20 minút pri 80 °C alebo 2 minúty pri 100 °C. 

Jahodové šodó

4 žĺtky, 120 g práškového cukru, 200 ml rozmixovaných prezretých jahôd, 1 citrón

Nad parou šľaháme žĺtka s cukrom do penista. Pridáme po troche za stáleho šľahania jahody. Krém sa nesmie variť.  Nakoniec pomaly nalievame citrónovú šťavu už po odstavení tesne pred podávaním. Vlievame do teplých šálok a podávame s lyžičkou. 

 

 

Čo sme o jahodách písali v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1493-je-cas-na-jahody

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1073-jahody-aj-tento-rok

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/677-spracovavame-jahody

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri