Robíme krémy na torty
či iné zákusky.
O mesiac má dcéra narodeniny. Už začala vyberať akú tortu upečie. aký bude mať tvar. Čím ju naplní. ćím potrie na povrchu či poleje. Akej farby ju chce. či chce na vrchu nápis alebo figúrku a akú figúrku. ći oboje?! Vyberá jeden z týchto krémov, korpus má byť kakaový. Čo poviete? Ktorý by sa najlepšie hodil?
Maslový
110 g masla, 110 práškového cukru, 1/3 čajovej lyžičky soli
Maslo izbovej teploty vymiešame s preosiatym cukrom a soľou.
Obyčajný
250 g masla, 4 žĺtky, 80 g masla, 15 g vanilínového cukru
Žĺtka s cukrom sľaháme nad parou kým sa nevytvorí hustá skoro biela pena. Odstavíme zo šporáka a necháme prikryté utierkou vychladnúť. Do vychladnutého po kúskoch postupne zašľaháme maslo. Úplne na konci, ak máme, môžeme primiešať 2 - 3 kvapky vanilkovej esencie.
Pudingový
400 ml plnotučného mlieka, 40 g hladkej kukuričnej múky, 4 žĺtka, 120 g krupicového cukru
V 100 ml mlieka vymiešame cukor, múku a žĺtky. zvyšok mlieka privedieme do varu. ke´d začne mlieko vrieť, stíšime teplotu a po malých dávkach vmiešavame žĺtkovú zmes. Povaríme asi 4 minúty. povychladnutí môžeme použiť.
Z kondenzovaného mlieka
125 g masla, 225 g kondenzovaného mlieka (máme radi Picknik), 220 g jemného plnotučného tvarohu
Maslo vyšľaháme a pomaly za stáleho šľahania vmiešavame kondenzované mlieko. Nakoniec vmiešame tvaroh. Kontrolujeme kozistenciu, ktorá závisí hlavne od kvality tvarohu.
Kokosový krém
200 g strúhaného kokosu, 200 g masla, 200 g práškového alebo zomletého cukru
Maslo vyšľaháme, primiešaváme najprv cukor a kokos už len ručne.
Kávový krém
600 ml plnotučného čerstvého mlieka, 40 g hladkej kukuričnej múky, 1 žĺtok, 60 g krupicového cukru, 50 g masla, 50 ml silného vývaru z kávy - zvyknem použiť dvojité espreso
Polovicu mlieka necháme variť nad parou. Vo zvyšku mieka dobre vymiešame múku s cukrom a žĺtok. Opatrne vlievame do vriaceho mlieka a stále miešame. uvaríme hustý puding. Po odstavení vmiešame kávu a necháme chladiť pod pokrievkou, aby vznikla len tenká koža. do vychladnutého vmiešame maslo izbovej teploty.
Černicový krém
125 g černíc, 1 polievková lyžica kukuričného škrobu, 250 ml 40 % šľahačka
Černice rozmixujeme s kukuričným škrobom. Na miernom plameni povaríme 2 minúty. Necháme dobre vychladnúť. Následne premiešame s vyšľahanou šľahačkou.
Naposledy sme písali o krémoch
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1589-robime-kremy
Tortové korpusy
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1446-tortove-korpusy
- Podrobnosti
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Uverejnené: 12. september 2023
- Návštevy: 343