Med bol vzácnou potravinou, liekom a sladidlom už u pravekých ľudí. Staroveké národy medu pripisovali významnú funkciu v liečení a považovali ho za významného pomocníka v posilńujúcich účinkoch na organizmus. V niektorých básňach sa dozvedáme, že ho považovali za elixír mladosti. Hovorí sa,

že aj Hypokrates dávkoval chorým med rozpustený vo vlažnom mlieku pre posilnenie imunity. Med považoval za najvzácnejší liečebný prostriedok. Podobne to bolo aj u východných národov, napríklad v Ćíne. 

 Med sa považoval za všeobecné dobro pre ľudí a používal sa v kuchyni aj v liečení. Vlastne až do objavu cukru v repe chemikom Marggrafom v 18. storočí. Výroba cukru bola lacnejšia. Med strácal v medicíne význam vďaka pokrokom v medicíne.

 No a teraz pár receptov, ktorých používame med. Recepty mojej starej mamy. Vždy sa mi zdali presladené. Myslím, že to bolo spôsobené práve nedostatkom, ktorý bol počas vojny. A po nej mohla mať niečoho viac, tak to možno niekedy preháňala. Aspoń vieme ako varili ľudia v 40. - 50.-tych rokoch minulého storočia. Aj to je dôležité. Vedieť ako sa stravovali naši predkovia. 

Medová torta

na korpus: 1 polievková lyžica medu, 30 g masla, 80 g cukru, 1 vajíčko, 15 g vínneho kameňa, 250 g hladkej múky T650

na krém: 500 ml mlieka, 100 g cukru, 1 polievková lyžica kakaa, 40 g kukuričného škrobu, 60 g masla

Nad parou vyšľaháme med, cukor, maslo a vajíčko do hladka. vznikne hustá pena. vtedy odstavíme a vmiešame sódu s múkou. cesto vylejeme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na pláty hrubé 2 cm. Vykrojíme 4 rovnaké tvary, ktoré upečieme pri teplote 180 °C.  Vyberieme z rúry a na mriežke necháme vychladnúť. Po vychladnutí naplníme krémom a v chlade necháme pôsobiť, aby sa pláty spojili a prenikli krémom.

Uvaríme z mlieka hustý krém s cukrom a škrobom. Do polovice vmiešame kakao. Po vychladnutí každú časť premiešame s polovicou masla do krému. 

Ovocný dezert s medom

400 ml odštavených pomarančov vlejeme do katrólika. Pridáme 1 čajovú lyžičku strúhanej pomarančovej kôry. Nad parou necháme variť. Vsypeme 250 g sušeného ovocia a necháme prejsť varom. Necháme vychladnúť. Vmiešame 1 čajovú lyžičku medu. Vlejeme do misiek. A necháme úplne vychladnúť. Dozdobíme vyšľahanou šľahačkou. 

Gaštanová saláma

1 polievková lyžica medu, 400 g gaštanov uvarených a pretlačených cez sito, 50 g práškového cukru, 1 žĺtok, 40 g mäkké masla, 50 g vlašských orechov posekaných na jemno dobre zmiešame. Vytvoríme hustú masu, ktorú vytvarujeme do šúlca s priemerom 5 - 6 cm. Zabalíme do papiera na pečenie. vložíme do chladu, aby úplne stuhla. Na druhý deň ju vybalíme a nakrájame na kolieska hrubé asi 1 cm. Podávame v papierových košíčkoch. 

 Liaty medovník

4 polievkové lyžice medu s cukrom, s 3 vajíčkami a cukrom vymiešame do penista. Pridáme 1 čajovú lyžičku citrónovej kôry a 1 čajovú lyžičku pomarančovej kôry a 1 polievkovú lyžicu Umu. Vmiešame 500 g hladkej múky t650 s 1 čajovou lyžičkou sódy bikarbóny. Vmiešame hrozianka. Vlejeme do pekáčika vytretého maslom a vysypané nastrúhanými piškótami. Upečieme v rúre vyhriatej na 180 °C.

 Medové mlieko

50 g tekutého medu, 1 000 ml mlieka, šťava z 1 pomaranča, šťava z 1/2 citróna

Med rozpustíme v troche vlažného mlieka. Všetko premiešame v džbáne. Podávame chladené alebo s kockami ľadu. 

 

Recepty z nášho receprára

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/46-mucniky/102-medovi-mackovia 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1450-je-cas-na-med 

 

4