Dnes si ukážeme pár recpetov ako si sami doma urobiť ochutené octy, soli či iné pochutiny. V lete sme sa zabávali v našej novej kuchyni. Urobili sme pár pohárikov a fliaš v darčekovom balení. Dali sme ich k sviatkom známym. mali úspech. Odporúčam aj Vám. 

Na octy používame jablčný ocot. Nie, nevyrábali sme tentokrát sami. Kúpili sme. Soľ sme použili kuchynskú jodidovanú. Fľaše a poháriky používame z tmavého skla a zatvárame ich korkovými štupľami.

Pikantný ocot

Na 1 liter octu prisypeme 5 g mletej ostrej červenej papriky, 5 g potrhanej mäty priepornej, 5 g majoránu, 5 g postrúhaného zázvoru, 3 g materinej dúšky potrhanej na menšie kúsky, 3 g medovky potrhanej na menšie kúsky, 3 g múškatového kvetu, 3 g šalvie potrhanej na menšie kúsky. Necháme luhovať 4 - 5 dní. Precedíme. Do precedeného vsypeme ešte kávovú lyžičku jodidovanej soli a 50 g krupicového cukru. Necháme rozpustiť. Rozlejeme do fliaš.

Paprikový ocot

Na 1 liter octu prisypeme 50 g mletej červenej paprikypaliny dračej, 1 g mletého nového korenia, 1 g mletého čierneho korenia, 10 g jemne pomletej pomarančovej kôry, 3 g strúhaného muškátového orieška. Necháme luhovať 4 - 5 dní. Precedíme. Do precedeného vsypeme ešte kávovú lyžičku jodidovanej soli a 100 g krupicového cukru. Necháme rozpustiť. Rozlejeme do fliaš.

Zelerový ocot

Bulvu zeleru očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Prisypeme 100 g horčicového semena. Zľahka premiešame. Zalejeme litrom octu. Zľahka premiešame. Necháme luhovať 4 dni. Precedíme a rozlejeme do fliaš. 

 

 Cibuľová soľ

500 g cibule očistíme (použili sme bielu a žltú na polovicu), nakrájame na krúžky, ktoré pokladáme na papier na pečenie. Prikryjeme ďalším papierom na pečenie a necháme na teplom a slnečnom mieste sušiť. Každý deń krúžky otočíme. Po usušení cibuľu pomelieme na drobno. Premiešame s 1 000 g soli. Rozdelíme do nádobiek.

 Bylinková soľ

3 g žeruchy, 3 g petržlenovej vńate, 3 g mrkvovej vńate, 3 g zelerovej vńate, 5 g kôpru v sušenom stave premiešame s 500 g kuchynskej soli. Rozsypeme do nádobiek. 

Domáca vegeta

500 g mrkvy, 500 g petržlenu, 250 g cibule, 250 g kalerábu, 250 g zeleru, 2 póry, 2 kelové listy, 4 strúčiky cesnaku nakrájame na menšie kúsky. Poukladáme na papier na pečenie a prikryjeme druhým. každú zeleninu zvlášť. Na teplom a slnečnom mieste necháme vysušiť. Pokiaľ nezabudnete, každý deň otáčame zeleninu. 4 listy ligurčikovej vňate vysušíme tiež. Všetko po vysušení pomelieme na jemno. Premiešame s 1 000 g soli. Rozsypeme do nádobiek. 

 

My sme nádobky pekne zakryli, aby sme doplnili dizajn darčeka. Návrhy na háčkované čiapočky na nádobky nájdete na tomto odkaze

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/pletieme-a-hackujeme/1808-ciapocky-ci-pokryvky-na-zavaraniny 

 

Čo sme robili v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/1644-darceky-od-deti-dospelakom 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1921-konzervujeme-2