Každý rok si od konca novembra píšeme recepty čo chceme piecť na Vianoce. A čo Vy?
Tento rok sme tiež už začali. Píšeme si čo chceme a po pár dňoch škrtáme a prepisujeme. Dali sme si termín. Čo bude na zozname 16. decembra, to pečieme a varíme.
Myslím, že sme to vymysleli dobre. Vtedy budeme vedieť aj kto príde na návštevu. Pre nás je dôležité nachystať pre návštevu mlsotu, ktorú majú radi.
Vanilkové srdiečka
100 g masla, 145 g Liana univerzal, štipka soli, 45 g práškového cukru, 1 žĺtok, vnútro 2 vanilkových strukov
Zmäknuté maslo zmiešame so žĺtkom, pridáme preosiaty cukor a múku so soľou. Nakoniec vmiešame vnútro vanilkových strukov. Vypracované cesto vložíme do igelitového vrecka a necháme v chlade asi hodinu stuhnúť. Potom vymaľkáme a vykrojíme srdiečka. Poukladáme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 10 - 12 minút.
Kokosové pusinky I
4 bielky, 240 g krupicového cukru, 200 g kokosu
Nad parou zohrievame bielka s cukrom až kým sa cukor nerozpustí. Potom prelejeme do šľahača a šľaháme také teplé do tuhého snehu. Nakoniec ručne vmiešame kokos. Vytvoríme na pekáči vystlanom papierom na pečenie kôpky. Sušíme pri teplote 100 °C asi 60 - 70 minút.
Kokosové pusinky II
200 g kokosu, 3 vajíčka, 100 g kryštálového cukru
Vymiešame vajíčka do biela, zašľaháme cukor a ručne vmiešame kokos. Urobíme guličky, ktoré ukladáme na papieorm vyložený pekáč ďalej od seba. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 25 minút.
Medvedie labky
350 g Cake Liana, 140 g mletých orechov, 140 g práškového cukru, 2 polievkové lyžice karobového prášku, 250 g palmarínu, 2 žĺtky
Najprv zmiešame suché suroviny. Následne prilejeme žĺtka a zmäknutý palmarín po kúskoch. Všetko vymiešame do hladkého cesta. Vložíme do igelitového vrecka a necháme v chlade asi hodinu stuhnúť. Potom vtlačíme do formičiek tak, aby sme ich naplnili do dvoch tretín. Naplnené formičky vložíme do pekáča a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 12 - 15 minút.
Medovníčky
2 vajíčka, 120 g medu, 40 g práškového cukru, 1/4 čajovej lyžičky vínneho kameňa, asi 180 - 200 g preosiatej zmesi Cake Liana
Všetko zmiešame. Vytvoríme pevné hladké cesto. Prikryjeme utierkou. Necháme odležať niekoľko hodín. Potom vyvaľkáme a vykrojíme tvary. Položíme na ppaierom vyložený plech a pečieme v dobre vyhriatej rúre.
Linecké koláčiky
300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g úráškového cukru, 2 žĺtky, 1 mokka kávová lyžička sódy bikarbóny, 1 kávová lyžička postrúhanej citrónovej kôry
Ingrediencie na cesto spolu spracujeme. Necháme schladiť vo fólii. Po vybratí si rozdelíme na dve časti. Môžeme vyvaľkať na doske. Na podsypanie počítame asi 30 g múky. Spracované cesto vyvaľkáme na asi 3 mm. Vykrajujem plné tvary a tvary s dierkami. Malo by byť na počet rovnako plných aj s dierami. Pečiem asi 7 minút vo vyhriatej trúbe na 170 °C.
Čo sme ponúkali na stránke v minulých rokoch
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1869-pecieme-vianocne-2
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1749-pecieme-vianocne-kolaciky
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1605-pecieme-sviatocne-rezy