Niekde som čítala, že baza je jednou z najviac liečivých rastlín na svete, pretože obsahuje veľké množstvo flavonoidov, karoténu, vitamínu C. Doteraz som vedela, že je veľmi nápomocná pri chrípke, upchatých dutinách, bronchitíde, astme a alergiách.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 36
Pečieme tortu podľa receptu z knihy pre cukrárov z roku 1947. Áno, po starej mame či prastarej mame mám doma všelijaké staršie knihy. Tentokrát sme vybrali cukrársku, lebo sme chceli oslavovať.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 65
V mojom detstve som nemala rada ryby. Nie, neviem čím to bolo spôsobené. V školskej jedálni keď mi dali na tanier pečené filé s citrónom, už pri pohľade naň mi nebolo dobre. Dali sme tomu pokoj. Vtedy sa nijaké alergie neriešili. Proste mi ryby nedávali jesť ani sa nesnažili ma presviedčať, že sú zdravé. Áno, ani na Vianoce. Po rokoch, teda konkrétne po štyridsiatpäťke, sa môj organizmus zmenil. Začala som jedávať nepravidelne ryby a dokonca mi chutia.
Nevzdávajte to pri svojich deťoch.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 17
V niektorých obdobiach, zvyčajne na jar a v lete, máme doma chuť na šalát. V tomto období zvykneme šalát jedávať s krajcom tmavého chleba alebo si urobíme hrianku s cesnakom. Či? Grilované alebo pečené mäso a ako príloha k nemu šalát. Zdá sa nám takto nakombinované jedlo ľahšie a zdravšie. Čo poviete?
Aké šaláty si zvyčajne robievame? Čítajte ďalej.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 15
Áno, už dávno sme nepísali o tom ako môžeme vyrobiť kvások na chlieb či iné kvásky alebo domáce droždie. Po dlhšej dobe sa zase vraciame k kvásku - tentokrát kvásku bez lepku a sóje. Námet je jednoduchý. Sťahovali sme sa. Kvások to nevydržal. Musíme si urobiť nový. Nuž tentokrát bude z múčnej zmesi na biely chlieb Liana.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 22
Tentokrát budeme konzervovať zbytky ovocia, ktoré môžeme použiť premiešané s bielym jogurtom či rozmixované s tvarohom ako desiatu či olovrant.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 74
Pred pár rokmi sme na našich stránkach zverejnili v sekcii Varíme so šéfkuchárom výrobu bezlepkového domáceho cesta ako ho robí teta Eva zo severnej Moravy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 30