Varíme, pečieme

Vyberte si z receptov z našej kuchyne.

Varíme a pečieme zo špenátu

Rastlinka, ktorá pochádza z juhozápadných oblastí Iránu, Auganistanu a Turkenistanu. V Európe sa začal pestovať už v 13.-tom storočí. Pravý špenát má sýtozelené listy oválneho tvaru. Je jednoročnou rastlinou s krátkym vegetačným obdobím, vytvára malú prízemnú ružicu, ktorá sa konzumuje. Konzumujeme alebo spracovávame špenát vždy čerstvý. Už 12 hodín odtrhnutý špenát vädne.

V surovom stave obsahuje vitamín C, B1, B2, K. Obsahuje aj veľa minerálnych látok, najmä vápnik, jód, železo. Človek zle vstrebáva vápnik zo špenátu, preto pri varení podávame ku špenátu mlieko,aby sme zabránili účinku kyseliny šťaveľovej. Špenát napomáha činnosti štítnej žľazy a tráveniu. Neodporúča sa pri ochoreniach obličiek.

Čítať ďalej: Varíme a pečieme zo špenátu

Tento rok aj kiwi

Keď som videla prvýkrát – kiwi, neverila som, že sa to dá jesť. Ochutnať som však ochutnala, tak ma naučili. Neveľmi mi chutilo. Nevyzeralo príťažlivo.

A tento rok som na jar našla krásny veľký strom kiwi v záhrade jednej známej. Už volala, že o dva týždne má prísť, že bude dozreté. Teším sa. Vraj to ich je menšie a sladšie ako čo bežne kúpime v obchode.

Kiwi obsahuje vysoké percento vitamínu C, vzácne bioflavonoidy, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, betakarotén, vitamín E, ako aj množstvo minerálov a stopových prvkov.

Čítať ďalej: Tento rok aj kiwi

Konzervujeme ovocie do jogurtu

Už niekoľko rokov si zvyknem vyrábať malé kompótiky, ktoré zvrchu pekne upravím a potom darovávam priateľom a známym v okolí. 

Tento rok som si takto urobila niekoľko druhov ovocia v malých pohárikoch vo vlastnej šťave. Sú vhodné na vmiešanie do bieleho jogurtu a v kombinácii s nasekanými orechmi sú vynikajúcou desiatou aj pre školáka. 

V posledný týždeň si však takto pripravené ovocie premiešavam aj s jemným tvarohom a používam ako veľmi chutnú nátierku na chlebíky na raňajky.

Čítať ďalej: Konzervujeme ovocie do jogurtu

Pečieme bezlepkové lievance

alebo palacinky zo spoločnosti NOVALIM
Moje obľúbené. Mám ich veľmi rada.Väčšinou si však robievam miesto palaciniek malé lievančeky. Proste sa mi veľké palacinky neveľmi daria, stále sa mi trhajú. Malé lievančeky sa nepretrhnú a chutia rovnako vynikajúco. Mám ich rada na raňajky aj na olovrant.

Čítať ďalej: Pečieme bezlepkové lievance

Prechladnutie a prijímanie tekutín

Pri prechladnutí alebo až chrípke sa vždy odporúča piť veľa tekutín. Nemusia to byť však len čaje alebo zázvorové limonády. My odporúčame aj odšťavené ovocie, ktorým si tiež môžete upravovať a stabilizovať črevnú kultúru znehodnotenú dávkami antibiotík alebo iných liekov. 

Čítať ďalej: Prechladnutie a prijímanie tekutín

Varíme so zázvorom

Dnes si urobíme pár receptov zo zázvoru alebo ako ho volali naši prastarí rodičia - z ďumbieru či z ginger.  Sú úplne iné ako poznáte alebo nájdete v časopisoch.

Teraz, keď už budeme mať o chvíľu chrípkové obdobie, sa nám asi zídu. 

Čítať ďalej: Varíme so zázvorom

Varíme, pečieme zo zemiakov aj tento rok

Zemiak rastie podobne ako bylina. Má hranatú bohato rozvetvenú stonku zarastenú krátkymi chĺpkami. Môže dorásť aj do výšky jedného metra. Listy sú položené striedavo, mierne ochlpené, s drobnými žliazkami, pomerne veľké. Kvety bývajú biele, ružové alebo fialové so sýto žltými až oranžovými peľnicami. Plody sú zelené alebo žltozelené bobule s priemerom 2 až 4 cm obsahujúce biele semená. Podzemná časť je charakteristická zväzkovitými koreňmi s hľuzami rozličných elipsoidných až nepravidelných tvarov, najčastejšie žltej až svetlohnedej, u niektorých kultivarov červenej až červenofialovej farby.

Čítať ďalej: Varíme, pečieme zo zemiakov aj tento rok

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

04
mar
Centrum rodiny, Bazovskeho 6, Bratislava

04
mar
Centrum rodiny, Bazovského 6, Bratislava

30
mar
Zámok SchlossHof Rakúsko

01
máj
Zámok SchlossHof Rakúsko

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri