Varíme, pečieme

Vyberte si z receptov z našej kuchyne.

Ríbezle aj tento rok

Ríbezle patria na SLovensku medzi veľmi obľúbené ovocie. Pestujú sa v každej záhradke. Sú kríčkové i stromčekové. Najobľúbeniekšie podľa štatistík sú červené. Mne však najviac chutia práve čierne. Biele som mala posledné roky veľmi málo možnosť ochutnať, ale v detstve si pamätám, že starí rodičia ich mali viac ako červených pri plote záhrady.
Sú veľmi bohaté na vitamín C. Obsahujú betakarotén, z ktorého si náš organizmus vie vytvoriť vitamín A. Ríbezle sú dôležité pre svoj obsah železa a draslíka pri krvotvorbe a pre obsah mangánu a draslíka dobre podporujú činnosť srdca a svalov. Ríbezle sa tiež používajú pri liečení imunity a nervovej sústavy.

Čítať ďalej: Ríbezle aj tento rok

Marhule aj tento rok

Najzdravšie sú čerstvé. Obsahujú veľa vitamínov aj vlákniny alebo napríklad aj železa či betakarotén. Výborné sú však aj sušené. 

Väčšinou sme z nich v detstve robili lekvár, ktorý mi vždy chutil a nemohol u nás doma chýbať. S iným by som ho vtedy nebola vymenila. Dnes už robievam aj iné lekváre či džemy, ale aj čatní či marhule napríklad vyprážam. 

  

Čítať ďalej: Marhule aj tento rok

Tento rok aj maliny

Maliny sú nenáročné rastliny, ktoré rastú na okrajoch lesov i v horských oblastiach. V posledných rokoch vďaka šľachteniu nájdeme v záhradkách i na terasách vo veľkých kvetináčoch maliny a to nie len ružové, ale aj žlté či tmavomodré. Ružové však stále zostávajú najrozšírenejšie a najobľúbenejšie.
Pre obsah vitamínov a minerálov maliny považujeme za nápomocné pri
vývoji zdravej kože, nechtov a vlasov

Čítať ďalej: Tento rok aj maliny

Varíme, pečieme z rebarbory

Stará mama ju mala v kúte záhrady. Stále jej bolo dosť. Bola ako burina. Robila z nej hlavne kompót a kysnutý rebarborový koláč. 

Moji rodičia ju mali tiež v záhrade a mama z nej robila výborný krém.

Dnes z nej robievam už ozaj všeličo. Stačilo v knižnici otvoriť ozaj staré kuchárske knihy a povypisovať recepty, ktoré ma zaujali. 

Čítať ďalej: Varíme, pečieme z rebarbory

Čerešne aj tento rok

Čerešne som nemala nikdy veľmi rada. Nerada som ich odkvostkovala. Na višniach mi to však nikdy nevadilo. Tie mi chutili a aj som ich rada odkvostkovala.

Čerešňa je plod ovocného stromu čerešňa. Je to kôstkovica.
Mäkký plod s priemerom okolo 15 mm ukrýva kôstku, okolo ktorého sa nachádza sladká dužina bielej alebo ružovkastej farby s vysokým obsahom vody. Povrch plodu tvorí šupka, ktorá má podľa fázy zrelosti červenkastú, červenú alebo tmavočervenú farbu. Šťavnaté plody dozrievajú v našich podmienkach od mája do júla a sú významným zdrojom minerálov (horčík, železo, jód, fosfor, zinok, vápnik, draslík a kremík) a vitamínov (A, B, C, E a P).

No a tento rok, asi sa niečo zmenilo vo mne, som rada očistila aj čerešne.

Čítať ďalej: Čerešne aj tento rok

Ako očistiť panvicu

Väčšina z nás má doma asi teflónové panvice. Niekedy ich máme problém očistiť. My sme si doma našli pár spôsobov.

Čítať ďalej: Ako očistiť panvicu

O pitnom režime

Pravidelný pitný režim je nevyhnutnou súčasťou správnej životosprávy. Odborníci hovoria, že najmä v prekúrených bytoch či v letných horúčavách je telo ochudobňované o dôležité tekutiny. Preto je potrebné ich organizmu počas celého dňa dodávať.
Ráno by sme mali podľa odborníkov vypiť asi pol litra nesladenej tekutiny – minerálku, vodu... Určite nie na lačno kávu.
Nemali by sme piť počas jedenia. Až po jedle. Večer, najneskôr polhodiny pred spaním.

Čítať ďalej: O pitnom režime

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

04
mar
Centrum rodiny, Bazovskeho 6, Bratislava

04
mar
Centrum rodiny, Bazovského 6, Bratislava

30
mar
Zámok SchlossHof Rakúsko

01
máj
Zámok SchlossHof Rakúsko

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri