V lete a o to viac, ak je veľmi teplé leto, naše telo viac prahne po ľahších jedlách. Jedlách menej mastných, jedlách zo zeleniny a ovocia. Jedlách plných tekutín, plných sviežich chutí a vôní, ktoré nás schladia z vnútra. Zároveň však jedlá s menším množstvo kalórii či jedlá varené bez varenia, aby sa nestratila prirodzenosť surovín.
Dnes Vám ponúkame studené polievky či polievky ponúkané na studeno.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 419
Počas teplých dní, či počas choroby nám občas nechutí jesť. Vtedy je vhodné viac piť a viac prijímať vitamíny. Len je potrebné sa rozhodnúť či viac sladké alebo kyslé, s mliekom alebo bez.
Pre dnešné recepty budeme potrebovať odšťavovač a mixér, ovocie, zeleninu, mlieko, smotanu či minerálku. A možno aj iné.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 351
Dnes si ukážeme ako si spríjemniť deň či podvečer výbornou vodou ochutenou zeleninou alebo ovocím. Základom bude litrový džbán a minerálka s alebo bez bubliniek. Ochutená minerálka musí aspoň 3 - 4 hodiny odpočívať v chlade, aby sa chuť ovocia či zeleniny dostala do každej kvapky.
Možno vám toto osvieženie zachutí a nakoniec si ho budete robiť aj počas celého roka.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 678
V teplom počasí nám veľmi nechutí jesť ťažké jedlá. Ani veľmi nejeme počas dňa, radšej až popoludní či dokonca na večer a počas dňa len niečo ľahšie ako šalát či jemnú polievku. Dnes Vám ponúkneme pár našich obľúbených receptov na šaláty, ktoré nesmú chýbať pravidelne v našom jedálničku. Možno aj Vám zachutia.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 537
Sirupy, teda husté šťavy, ktoré riedime s vodou, minerálkou či sódou, si môžeme pripraviť aj doma. Môžeme ich robiť z ovocia, zeleniny aj byliniek či kvetov. Majú úžasnú vôňu, plnšiu chuť ako tie z obchodu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 820
Špargľu poznali už v staroveku. Obľúbená bola v starom Ríme a Francúzsku. U nás sa začala pestovať až pred prvou svetovou vojnou. História hovorí, že ju na naše územie doniesla grófka Mária Choteková. Jej pestovanie v našich podmienkach je náročné. Jeden zber je zvyčajne na konci mája a v júni a druhý v septembri. Obsahuje bielkoviny, uhlohydráty, vápnik, železo, vitamíny A, C. Obsahuje približne 90 % vody. Preto je vhodná na prípravu šalátov, polievok, prívarkov. Je obľúbenou zeleninou pre svoju lahodnú chuť.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 512
Áno, sú aj inej farby. Nie len zelené. Vo väčšine v nás však slovo bylinka evokuje zelenú lúku - zelenú sviežu farbu. A zelená lúka zase jar, slnko, pohodu...
Dnes budeme hovoriť o bylinkách a variť s bylinkami. Dnes sa vraciame späť k receptom, ktoré moje staré mamy a prastará mama varili v detstve. proste ku klasike, ktorú sme jedli pred príchodom doby, keď boli prioritnejšie mastné jedlá a jedlá zahustené múkou, kedy sa z byliniek v domácnosti používala snáď len pažítka. Bylinky vedia veľmi dobre osviežiť nie len výzor naservírovaného jedla, ale aj chuť pokrmu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 419