V mojom detstve som nemala rada ryby. Nie, neviem čím to bolo spôsobené. V školskej jedálni keď mi dali na tanier pečené filé s citrónom, už pri pohľade naň mi nebolo dobre. Dali sme tomu pokoj. Vtedy sa nijaké alergie neriešili. Proste mi ryby nedávali jesť ani sa nesnažili ma presviedčať, že sú zdravé. Áno, ani na Vianoce. Po rokoch, teda konkrétne po štyridsiatpäťke, sa môj organizmus zmenil. Začala som jedávať nepravidelne ryby a dokonca mi chutia.
Nevzdávajte to pri svojich deťoch.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 12
V niektorých obdobiach, zvyčajne na jar a v lete, máme doma chuť na šalát. V tomto období zvykneme šalát jedávať s krajcom tmavého chleba alebo si urobíme hrianku s cesnakom. Či? Grilované alebo pečené mäso a ako príloha k nemu šalát. Zdá sa nám takto nakombinované jedlo ľahšie a zdravšie. Čo poviete?
Aké šaláty si zvyčajne robievame? Čítajte ďalej.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 12
Áno, už dávno sme nepísali o tom ako môžeme vyrobiť kvások na chlieb či iné kvásky alebo domáce droždie. Po dlhšej dobe sa zase vraciame k kvásku - tentokrát kvásku bez lepku a sóje. Námet je jednoduchý. Sťahovali sme sa. Kvások to nevydržal. Musíme si urobiť nový. Nuž tentokrát bude z múčnej zmesi na biely chlieb Liana.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 17
Tentokrát budeme konzervovať zbytky ovocia, ktoré môžeme použiť premiešané s bielym jogurtom či rozmixované s tvarohom ako desiatu či olovrant.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 65
Pred pár rokmi sme na našich stránkach zverejnili v sekcii Varíme so šéfkuchárom výrobu bezlepkového domáceho cesta ako ho robí teta Eva zo severnej Moravy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 22
Vyberáme z archívu z roku 2007.
Okrem ľadu, či mrazenia citrónovej alebo pomarančovej šťavy vhodnej do letných limonád môžeme tvorítka ľadu plniť aj rôznou posekanou zeleninou. Pažítku či petržlenovu vňať potom môžeme ako jednotlivé "kocky" vhodiť do polievky na tanieri a po premiešaní sa nám ochladí polievka a obohatí nielen o zelenú farbu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 19
Počas májových sviatkov sa častejšie stretávame s rodinou. Posedíme si pri grilovaní, šalátoch i menej zdravých jedlách. Rozhovory sa však nebudú krútiť len okolo dobrého jedla a nápojov. Tento rok sa vraciame ku klasike, ktorá bola od šesťdesiatych rokov v našich domácnostiach ozaj doma. Šunková rolka, plnené vajíčka, jednohubky, ...
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 18