Vyberte si z receptov z našej kuchyne.
Písal sa rok 2005, 2006 a 2007, keď som v bratislavskej Dúbravke v Materskom centre Macko robievala jednoduché kurzy varenia a pečenia. Vtedy sa ešte toľko mamičky nevenovali pečeniu kváskového chleba a rovnako ako aj moja mama aj mamy dokonca žien mladších ako ja aj staré mamy ani netušili, vďaka propagande predošlého režimu, že také niečo existovalo. Dosť žien si už v tom čase začalo doma robiť vlastné jogurty hoci čím ďalej - tým viac boli ťažkosti v meste kúpiť mlieko. Našťastie vtedy pár fariem si po Bratislave otvorilo tzv. Mliečne automaty a jeden aj v Dúbravke. Nuž sme si v centre párkrát aj ukázali ako siurobiť doma čerstvý syr a podobne. Začala som robiť akúsi osvetu o varení kedysi.
Prineste si večernú náladu zo Španielska či Portugalska až k vám domov a vychutnajte si Sangriu. Originálnu i takú našu. Sangria osvieži a prispeje k dobrej nálade.
Tento známy nápoj z Pyrenejského polostrova rozprúdi každú letné posedenie či osvieži po ťažkom dni v práci. Sangria je vlastne punč tradične pripravený z červeného vína a drobných kúskov ovocia, často upravovaný pridaním rôznych druhov alkoholu ako je rum či brandy alebo šampanské. Alebo v modernejších receptoch sladené nealkoholické nápoje s príchuťou pomaranča, citrónu.
V lete sa kedysi každá gazdiná chystala na zimu. Skúsime to tento rok aj my. Ukážeme si niekoľko receptov, ktoré môžeme robiť v lete a konzumovať v zime podľa starších i novších receptov, ktoré sme používali doma my alebo sme odkukali od susedov či vykukali zo starých kuchárskych kníh a len prispôsobili dnešnej modernej dobe.
V lete a o to viac, ak je veľmi teplé leto, naše telo viac prahne po ľahších jedlách. Jedlách menej mastných, jedlách zo zeleniny a ovocia. Jedlách plných tekutín, plných sviežich chutí a vôní, ktoré nás schladia z vnútra. Zároveň však jedlá s menším množstvo kalórii či jedlá varené bez varenia, aby sa nestratila prirodzenosť surovín.
Dnes Vám ponúkame studené polievky či polievky ponúkané na studeno.
Počas teplých dní, či počas choroby nám občas nechutí jesť. Vtedy je vhodné viac piť a viac prijímať vitamíny. Len je potrebné sa rozhodnúť či viac sladké alebo kyslé, s mliekom alebo bez.
Pre dnešné recepty budeme potrebovať odšťavovač a mixér, ovocie, zeleninu, mlieko, smotanu či minerálku. A možno aj iné.
Dnes si ukážeme ako si spríjemniť deň či podvečer výbornou vodou ochutenou zeleninou alebo ovocím. Základom bude litrový džbán a minerálka s alebo bez bubliniek. Ochutená minerálka musí aspoň 3 - 4 hodiny odpočívať v chlade, aby sa chuť ovocia či zeleniny dostala do každej kvapky.
Možno vám toto osvieženie zachutí a nakoniec si ho budete robiť aj počas celého roka.
V teplom počasí nám veľmi nechutí jesť ťažké jedlá. Ani veľmi nejeme počas dňa, radšej až popoludní či dokonca na večer a počas dňa len niečo ľahšie ako šalát či jemnú polievku. Dnes Vám ponúkneme pár našich obľúbených receptov na šaláty, ktoré nesmú chýbať pravidelne v našom jedálničku. Možno aj Vám zachutia.