Varíme, pečieme

Vyberte si z receptov z našej kuchyne.

Citrusové plody

Z citrusových plodov od detstva som milovala mandarínky a červené grepy. Rada som si ich odšťavovala a miešala so sódou. Pri varení kompótov z jabĺk a hrušiek sme často používali do nálevu šťavu z pomarančov a citrónov spolu s klinčekmi. Počas leta sme ich mali menej, viac počas zimy. Dnes si ich už môžeme dopriať po celý rok. Hlavná sezóna pomarančov a grapefruitov na severnej pologuli je od polovice decembra do konca apríla. 

Dnes sa citrusy pestujú prakticky vo všetkých krajinách tropického a subtropického sveta. K najväčším pestovateľov patrí Španielsko, Brazília, Čína, Spojené štáty Americké, Mexiko aj India. 

Čítať ďalej: Citrusové plody

Pečieme na slano i sladko z jedného cesta

Po dlhšej dobe sme doma zase robili jogurt. Bol hustý, tučný a krásne voňal. Chuť bola bezvadná. Urobili sme ho viac, ponúkli susedom aj tak ešte dosť zostalo. Spomenula na cesto z jogurtu. Bolo výhodné. Urobili sme z neho slané tyčinky, cesnakové posúchy, praclíčky aj sladké lekvárové šatôčky či jednoduchý orechový závin alebo... 

Poďme na to. Cesto zo pšenice aj z klasickej múky. 

Čítať ďalej: Pečieme na slano i sladko z jedného cesta

Varíme polievky

Moja prastará mama aj staré mamy mali veľmi rady polievky. Ranné detstvo som prežila s nimi. Možno aj preto milujem polievky aj ja. Vždy keď som bola chorá, mi varili hovädzí vývar s rezancami alebo haluškami. Do dnes to považujem za najlepší liek proti chrípke či nádche. Dnes v jesennom a zimnom období viac varím krémové polievky, do ktorých pridávam väčšie množstvo cesnaku a cibule. Sú hustejšie a dva taniere zasýtia a zároveň nezaťažia organizmus, ktorý bojuje s chorobou. 

Čítať ďalej: Varíme polievky

Varíme, pečieme hovädzie

Hovädzie mäso je mäso z tura domáceho. Toto mäso má tehlovo červenú farbu. Mladé zvieratá majú mäso svetločervená, staršie a najmä mäso z býkov je tmavočervené. Sfarbenie mäsa tiež závisí aj od pohlavia a fyzickej záťaže, ktorú zviera vykonávalo. Odtieň farby sa líši aj od toho, z akej časti tela mäso pochádza. Výraznejšie sfarbenie mäsa podporuje pohyb zvieraťa, kŕmenie zeleným krmivom a vysoký obsah železa v kŕmnej dávke. 

Dnes pár našich obľúbených receptov.

Čítať ďalej: Varíme, pečieme hovädzie

Čokoláda

Posledné dva roky je čokoláda moje prekliatie. Nesmiem jesť lepok a sóju okrem iného. Vydržala som tri roky nejesť čokoládu. Potom som raz v škole dostala niekoľko bomboniér. Niektoré sme otvorili a deti zjedli. Zvyšné som rozdala pani upratovačke, vrátničke, tetám kuchárkam. No a večer som dostala "absťák". Proste úplnú že chuť na čokoládu. Bolo to ozaj náročné. Všetky čokolády totiž obsahujú lepok a sóju. 

Čítať ďalej: Čokoláda

Robíme krémy

Posledné dva roky sme si obľúbili pečenie tôrt. Robievame len také malé. Ako jednohubky. Proste valec s priemerom 8 cm a výškou 6 - 8 cm. Dvakrát prekrojený a potretý krémom alebo lekvárom. Poliaty polevou z kakaa alebo potiahnutý hmotou K2.

Najnovšie krémy z našej kuchyne vám dnes ponúkame.

Čítať ďalej: Robíme krémy

Slávnostný obed

Zajtra je sviatok. Nie len Troch kráľov. Naše Dobré nápady majú 14 rokov. Dobré nápady majú narodeniny. Už sú veľké. Ako ten čas letí. Ako by to bolo len pred chvíľou, čo sme po vianočných sviatkoch doprogramovali štruktúru - základ stránky a do piateho januára naplnili časť, aby bolo čo na začiatok pozerať. A 6. januára ráno o 8.00 h. pustili do internetového sveta.

Možno k obom a možno len tak, budeme variť sviatočnejšie. Obed bude sýtejší. Asi aj preto, že dnes budeme dlhšie hore a zajtra dlhšie spať. Nuž z obeda bude skôr obedo-večera, možno večera. 

Čítať ďalej: Slávnostný obed

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri