Teta Eva robí šamrole

Pôvodne sme si robili lístkové cesto s tetou Evou na trubičky, ako oni tu volajú naše šamrole. Nestihli sme však nafotiť aj urobenie šamrolí, lebo sme sa na turistike trochu zdržali. A teta Eva nemohla čakať na nás, veď objednávka nepočká. Nuž sme to vyriešili kúpenským lístkovým cestom.

lístkové cesto 

500 g lístkového cesta vystačí asi na 25 až 30 trubičiek

Cesto na tenšie vyvaľkám a narežeme na pásy široké asi 25 mm. Každý pás obtočíme okolo rúrky. Obtočené rúrky položíme na pekáč kúsok od seba, aby sa pri pečení nezlepili. Vložíme do vyhriatej rúry na 220°C a hneď teplotu stiahneme na 200°C. Pečieme do ružova. „Ťažko povedať koľko, ale veď dnes majú rúry sklené dvierka a tak kukajte.“ povedala nám teta Eva.

nakrájané cesto  obtáčanie rúrky obtočené rúrky rúrky

Rúrky necháme vychladnúť. Vychladnuté stiahneme z rúrok a môžeme plniť.

rúrky 


Sneh na 30 trubičiek

160 g bielkov, 200 g mletého cukru, 100 g kryštálového cukru, 90 g vody
Kryštálový cukor s vodou necháme na strednej teplote variť na „niť“ - teda drôtikom skúsime, či sa dajú robiť bublinky. Dcéra to hneď skomentovala, že doma to skúsi bublifukom.

cukrový sirup skúška sirupu sneh 


Za čas, kým sa varí cukrový sirup, si vyšľaháme sneh s mletým cukrom do tuha. Sirup pomaly vlievame za stáleho šľahania opatrne, aby sa nám nezgučil. Keď dolejeme sirup, ešte miešame až kým na stierke sneh stojí. Vtedy ešte trochu premiešame, aby sme sneh prevzdušnili a necháme ho stuhnúť.
Potom plníme trubičky z oboch strán vrecúškom.

 plnenie trubičiek šamrole kemrole

 

teta Eva Teta Eva: "Už odložte ten foťák a poďte pomáhať ať sa něco naučíte."

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
2
3
4
5
6
10
11
12
13
14
17
18
19
20
21
22
23
24
26
27
28
29

Výstavy

20
sep
Schloss Hof a Schloss Niederweiden
-
Schloßhof

20
sep
Bibiana, Bratislava
-
Bratislava

20
sep
Slovenska pošta, a.s., Partizánska cesta 9, Banská Bystrica

20
sep
Múzeum mesta Bratislavy, Stará radnica, Bratislava
-
Bratislava

Partneri