Šéfkuchár varí králičí perkelt

 Dnes si ukážeme spolu so šéfkuchárom Romanom ako môžeme urobiť perkelt z králika v hrnci Zepter. 

Starý recept, ktorý varieva pán Roman roky vo veľkých "kotloch" v reštaurácii, pre nás upravil pre 6 osôb a zároveň sme recept upravili pre prípravu v týchto hrncoch.

 

 

Prichystáme si najprv rozporcovaného králika - asi 800 g. Celého ho dobre posolíme a posypeme granulovaným cesnakom. Asi hodinu necháme v chlade pôsobiť. V tom čase si nakrájame 3 veľké cibule na jemno, 2 veľké mrkvy nastrúhame na jemno a 1 zelenú papriku nakrájanú na menšie kúsky.

 

Do studeného 4-litrového hrnca vlejeme na dno trochu oleja. A necháme prihrievať, čo skúšame kúskom mrkvy, okolo ktorej keď začne škvrčať olej vsypeme zvyšok zeleniny a orestujeme. 

   

Orestovanú zeleninu opaprikujeme sladkou červenou paprikou. Použijeme asi 1,5 polievkovej lyžice. Môžeme mierne okoreniť mletým čiernym korením. Podlejeme vriacou vodou a premiešame. 

  

Vložíme kusy králika a zalejeme zvyškom vody tak, aby sme prikryli králika. Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme na strednej teplote zohriať tak, aby ukazovateľ ukazoval na začiatok vnútorného zeleného kruhu. Potom stiahneme teplotu na najmenšiu a necháme dusiť asi trištvrte hodinu. Aj tak sa v hrni zvýši teplota a ukazovateľ bude nakoniec ukazovať na koniec vonkajšieho zeleného okruhu.

  

Mäso vyberieme a necháme vychladiť. Za ten čas si urobíme mliečnu zmes na zahustenie omáčky.

V mise si premiešame asi 200 ml plnotučného mlieka a asi 200 ml kyslej smotany. Na suchú studenú panvicu dáme asi 150 g hladkej chlebovej múky. Pomaly necháme zohrievať za občasného premiešania, kým nedostane múka hnedastú farbu. Takto pripravenú múku vmiešame so mliečnej zmesi. Spolu vlejeme do omáčky a premiešame. Necháme na miernej teplote odkryté variť ešte asi 15 minút.

    

Mäso oberieme od kostí. Vsypeme do omáčky. Prikryjeme pokrievkou a odstavíme. Necháme mäso prehriať v teplej omáčke asi 10 minút a môžeme podávať. 

   

Podávať môžeme s maslovými haluškami http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/42-prilohy-k-jedlam/273-maslove-prilohove-halusky.

 

 

      "Mrkva, ktorú sme pridali na začiatku do orestovanej cibule má nielen pridať príchuť, ale aj na jemno nastrúhaná surová mrkva zabraňuje prepaľovaniu tuku.

V našom prípade sme použili olej, ale v takomto recepte je vhodnejšia bravčová masť. Ak ju máte doma, môžete pre toto množstvo použiť asi 1/2 polievkovej lyžice."

 

 

Hľadať

Odkazovač

Zuzka12

Dobrý deň, konečne som prihlásená, veľmi dobrá stránka

11/01/2022 - 18:19 1
Maja

Kamil, kvasinky cukor neprodukujú,v kvásku prebieha fermentácia - kvasenie.(V biochémii je úzko definované ako extrakcia energie zo sacharidov bez prítomnosti kyslíka.)

31/12/2021 - 18:24
Kamil

Cukor do kvasku
Naco kvasinky samé vytvárajú cukor asi pani nie je biologická ale tape co ju naucili

28/12/2021 - 21:54
Maja

Zelená šipka sa zobrazí len pre prihlásených. Boli ste prihlásená? (Z odkazovača to nevidím.)

08/12/2021 - 09:40
AntoniaM

Dobry den, rovnako mi nejdu stiahnut pracovne listy HRAME SA S CISLAMI pre tretiakov. Ta ikonkaso zelenou sipkou sa pri otvoreni jednotlivych pracovnych listov nezobrazuje.

08/12/2021 - 09:14
Maja

Na stiahnutie treba kliknúť na ikonku so zelenou šipkou pri obrázku (iba pre prihlásených). Napíšte cez kontaktný formulár, čo presne vám nejde otvoriť, či vytlačiť.

07/12/2021 - 09:07
Tatiana Ďurán

Dobrý deň. Prosím Vás prečo sa tie obrázky nedaju vytlačiť? Stiahla som si čísla a vobec mi to nechce otvoriť a už vobec nie vytlačit.

30/11/2021 - 10:23
silbod

Viera Baričiaková, ktorý obrázok, prosím, máte na mysli? Obrázky sú kreslené v skicári.

14/11/2021 - 17:52 1
Viera Baričiaková

Dobrý večer, keď si pomocou zelenej šípky stiahnem dokument, uloží ho v png a nejde vytlačiť čitateľne. Neviem, kde robím chybu...?

14/11/2021 - 17:02
silbod

Niekto, je nám ľúto, že bol nešťastný. My takto učíme deti v škole, že všetko nemá v živote riešenie a majú sa učiť prijať prehru.

02/10/2021 - 11:39

Zrušiť

Partneri