Šéfkuchár varí králičí perkelt

 Dnes si ukážeme spolu so šéfkuchárom Romanom ako môžeme urobiť perkelt z králika v hrnci Zepter. 

Starý recept, ktorý varieva pán Roman roky vo veľkých "kotloch" v reštaurácii, pre nás upravil pre 6 osôb a zároveň sme recept upravili pre prípravu v týchto hrncoch.

 

 

Prichystáme si najprv rozporcovaného králika - asi 800 g. Celého ho dobre posolíme a posypeme granulovaným cesnakom. Asi hodinu necháme v chlade pôsobiť. V tom čase si nakrájame 3 veľké cibule na jemno, 2 veľké mrkvy nastrúhame na jemno a 1 zelenú papriku nakrájanú na menšie kúsky.

 

Do studeného 4-litrového hrnca vlejeme na dno trochu oleja. A necháme prihrievať, čo skúšame kúskom mrkvy, okolo ktorej keď začne škvrčať olej vsypeme zvyšok zeleniny a orestujeme. 

   

Orestovanú zeleninu opaprikujeme sladkou červenou paprikou. Použijeme asi 1,5 polievkovej lyžice. Môžeme mierne okoreniť mletým čiernym korením. Podlejeme vriacou vodou a premiešame. 

  

Vložíme kusy králika a zalejeme zvyškom vody tak, aby sme prikryli králika. Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme na strednej teplote zohriať tak, aby ukazovateľ ukazoval na začiatok vnútorného zeleného kruhu. Potom stiahneme teplotu na najmenšiu a necháme dusiť asi trištvrte hodinu. Aj tak sa v hrni zvýši teplota a ukazovateľ bude nakoniec ukazovať na koniec vonkajšieho zeleného okruhu.

  

Mäso vyberieme a necháme vychladiť. Za ten čas si urobíme mliečnu zmes na zahustenie omáčky.

V mise si premiešame asi 200 ml plnotučného mlieka a asi 200 ml kyslej smotany. Na suchú studenú panvicu dáme asi 150 g hladkej chlebovej múky. Pomaly necháme zohrievať za občasného premiešania, kým nedostane múka hnedastú farbu. Takto pripravenú múku vmiešame so mliečnej zmesi. Spolu vlejeme do omáčky a premiešame. Necháme na miernej teplote odkryté variť ešte asi 15 minút.

    

Mäso oberieme od kostí. Vsypeme do omáčky. Prikryjeme pokrievkou a odstavíme. Necháme mäso prehriať v teplej omáčke asi 10 minút a môžeme podávať. 

   

Podávať môžeme s maslovými haluškami http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/42-prilohy-k-jedlam/273-maslove-prilohove-halusky.

 

 

      "Mrkva, ktorú sme pridali na začiatku do orestovanej cibule má nielen pridať príchuť, ale aj na jemno nastrúhaná surová mrkva zabraňuje prepaľovaniu tuku.

V našom prípade sme použili olej, ale v takomto recepte je vhodnejšia bravčová masť. Ak ju máte doma, môžete pre toto množstvo použiť asi 1/2 polievkovej lyžice."

 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

silbod

Petra, napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., cez odkazovač sa to nedá riešiť... U nás nie je podmienka byť pracovníkom školy.

14/05/2020 - 14:48
Petra

Dobrý deň. Zaregistrovala som sa ako súkromná osoba. Bez školy. Chcela som pracovné listy. Prišiel mail na aktiváciu, ale nejde mi to.
Petra

14/05/2020 - 11:28
silbod

Vanda, musíte si nájsť na konkrétnom náhľade prac.listu vpravo dolu zelenú šípku a na ňu kliknúť. Pracovný list sa Vám vo formáte JPG alebo PNG. Potom yvtlačíte.

06/05/2020 - 13:02
vanda

prosim o vytlacenie pracovnych listov,pisanie cisel,

06/05/2020 - 12:03
Maja

Pracovné listy sa dajú stiahnuť po prihlásení. Pri každom pracovnom liste vpravo dole je potom zelená šipka, pomocou ktorej si ho stiahnete do svojho počítača.

29/04/2020 - 23:30 1
Michala

Prečo sa nadajú stiahnuť dané pracovné listy na vytlačenie ?!

29/04/2020 - 20:45
Maja

Napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., cez odkazovač sa to nedá riešiť...

20/04/2020 - 16:54
Ajka 7

nejde mi prihlásiť sa ...

20/04/2020 - 16:49
silbod

Milá Maria, môžete sa zaregistrovať bežne ako na iných stránkach alebo v registrácii môžete len prepojiť cez svoje FB. U nás ste len ako súkromná osoba. Budeme sa tešiť.

15/04/2020 - 14:17
Maria

Prosím Vás, ako sa zaregistrovať na stránku, ked som len pedagog a nemáme predplatenú stránku ako škola. Ďakujem za odpoveď.

15/04/2020 - 14:04

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri