Šéfkuchár pečie kačku

Už je zase obdobie varenia a pečenia kačíc a husí. 

Aj na našej stránke sme teda so šéfkuchárom Romanom pustili do pečenia kačky. Ponúkame vám recept, ktorý vymyslel pre túto sezónu. 

 

 Kačka v citrónovo-medovej marináde

 

  

Príprava

Večer pred pečením si pripravíme umytú a osušenú kačku - asi 2,5 kg. A zvnútra i z vonka ju vytrieme marinádou. Necháme ju potom prikrytú pôsobiť asi 8 hodín. Pečieme až potom.

    

 

Recept na marinádu

 Do vyššej nádoby nalejeme 1 citrónový radler, polievkovú lyžicu medu, asi 3 veľké strúčiky cesnaku, polievkovú lyžicu soli, mokka kávovú lyžičku mletého bieleho korenia a 2 dl oleja. Vymixujeme do hladkej hmoty. 

Príprava plnky

Pred pečením si pripravíme plnku, ktorou naplníme kačku. 

Na túto kačku sme použili 5 rožkov. Rožky nakrájame na menšie kúsky do veľkej misy. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Koľko? Po polovici čajovej lyžičky. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a pokvapkáme s asi 1 dl mlieka. Premiešame. Na masle si opražíme na drobno nakrájanú veľkú žltú cibuľu spolu s na drobno nakrájanou pečienkou. Vmiešame do plnky.

    

Tri veľké vajíčka si rozdelíme. Žĺtka zamiešame do plnky. Z bielok vyšľaháme sneh. A až tento sneh jemne vmiešame do zmesi. My sme mali veľmi riedku plnku - dali sme asi viac masla - tak sme museli zmes zahustiť 2-mi polievkovými lyžicami polohrubej múky.

     

Plnkou naplníme čo najviac kačku - pevne vtlačíme do vnútra. Takto naplnenú kačku položíme na vymastený plech olejom otvorom hore. 

Pečieme

Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C. Často polievame výpekom. Prípadne podlejeme vodou. Kačku pečieme asi 2 - 2 a štvrť hodiny do zlatova. 

  

 Po upečení kačku vyberieme na pracovnú plochu. Opatrne rozkrojíme hrudnú kosť a rozdelíme obe polovice tak, aby sme mohli vybrať plnku v celku. Plnka bude mať pekný slzovitý tvar, ktorý pri podávaní krájame na asi 1 cm širokú kolieska. 

 

 

Podávame s dusenou kapustou na rôzne spôsoby a knedľou alebo zemiakovými lokšami alebo aj zemiakovou plackou.

 

  "Ak vám plnka zostala, vložíme ju na vymastený alobal olejom - lepšie kačacou masťou. Zašúlame do valčeka. Konce dobre pritlačíme. Položíme na plech vedľa kačky piecť. Pečieme asi 30 minút.

Nie je dobré plnku len tak položiť vedľa kačky - veľmi vyschne. Takto je chutnejšia."

 

 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Maja

Reklamy nám pomáhajú financovať beh stránky a sú automatické, záleží aj od vašich nastavení (prehliadač, google, cookies) ako sa zobrazia.

03/05/2021 - 18:12
Tatranska

Dobrý deň, Prečo sa na celej polovici zobrazuje reklama? To sa nedá používať. Mohli by ste s tým niečo urobiť?

03/05/2021 - 17:42
silbod

Lucia, ak si kliknete na prihlásenie sa, môžete sa prepojiť s našou webkou aj cez FB či twiter.

25/04/2021 - 16:03
Lucia Palková

Dobrý deň. Chcela by som požiadať o registráciu. Ďakujem :-)

25/04/2021 - 14:11
Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1
silluk

Ďakujem :)

07/03/2021 - 16:43 1
mirfuň1

Super:)

05/03/2021 - 20:00 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri