Šéfkuchár pečie kačku

Už je zase obdobie varenia a pečenia kačíc a husí. 

Aj na našej stránke sme teda so šéfkuchárom Romanom pustili do pečenia kačky. Ponúkame vám recept, ktorý vymyslel pre túto sezónu. 

 

 Kačka v citrónovo-medovej marináde

 

  

Príprava

Večer pred pečením si pripravíme umytú a osušenú kačku - asi 2,5 kg. A zvnútra i z vonka ju vytrieme marinádou. Necháme ju potom prikrytú pôsobiť asi 8 hodín. Pečieme až potom.

    

 

Recept na marinádu

 Do vyššej nádoby nalejeme 1 citrónový radler, polievkovú lyžicu medu, asi 3 veľké strúčiky cesnaku, polievkovú lyžicu soli, mokka kávovú lyžičku mletého bieleho korenia a 2 dl oleja. Vymixujeme do hladkej hmoty. 

Príprava plnky

Pred pečením si pripravíme plnku, ktorou naplníme kačku. 

Na túto kačku sme použili 5 rožkov. Rožky nakrájame na menšie kúsky do veľkej misy. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Koľko? Po polovici čajovej lyžičky. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a pokvapkáme s asi 1 dl mlieka. Premiešame. Na masle si opražíme na drobno nakrájanú veľkú žltú cibuľu spolu s na drobno nakrájanou pečienkou. Vmiešame do plnky.

    

Tri veľké vajíčka si rozdelíme. Žĺtka zamiešame do plnky. Z bielok vyšľaháme sneh. A až tento sneh jemne vmiešame do zmesi. My sme mali veľmi riedku plnku - dali sme asi viac masla - tak sme museli zmes zahustiť 2-mi polievkovými lyžicami polohrubej múky.

     

Plnkou naplníme čo najviac kačku - pevne vtlačíme do vnútra. Takto naplnenú kačku položíme na vymastený plech olejom otvorom hore. 

Pečieme

Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C. Často polievame výpekom. Prípadne podlejeme vodou. Kačku pečieme asi 2 - 2 a štvrť hodiny do zlatova. 

  

 Po upečení kačku vyberieme na pracovnú plochu. Opatrne rozkrojíme hrudnú kosť a rozdelíme obe polovice tak, aby sme mohli vybrať plnku v celku. Plnka bude mať pekný slzovitý tvar, ktorý pri podávaní krájame na asi 1 cm širokú kolieska. 

 

 

Podávame s dusenou kapustou na rôzne spôsoby a knedľou alebo zemiakovými lokšami alebo aj zemiakovou plackou.

 

  "Ak vám plnka zostala, vložíme ju na vymastený alobal olejom - lepšie kačacou masťou. Zašúlame do valčeka. Konce dobre pritlačíme. Položíme na plech vedľa kačky piecť. Pečieme asi 30 minút.

Nie je dobré plnku len tak položiť vedľa kačky - veľmi vyschne. Takto je chutnejšia."

 

 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

Akcie

22
máj
Centrum rodiny, Bazovského 6, Bratislava

27
máj
Centrum rodiny, Bazovskeho 6, Bratislava

30
máj
Zámok SchlossHof Rakúsko

20
jún
Zámok SchlossHof Rakúsko

Odkazovač

silbod

Ďakujeme priatelia. Budeme sa snažiť aj ďalej pridávať pekné a kvalitné...

24/04/2019 - 07:03
Šofranková

Ďakujem za pracovné listy, ktoré mi pomáhajú vo vyuč. procese.:D

23/04/2019 - 17:41
Hamašová

Už zase sme si čosi stiahli na precvičenie :) Ďakujeme ;)

07/04/2019 - 18:02
Gaál

Super pracovné listy, ďakujem!:)

02/04/2019 - 08:56
Jančovičová

Súhlasím

31/03/2019 - 18:40
Drahomíra

Krásna stránka :) Ďakujem ;)

30/03/2019 - 12:56 1
silbod

Krásne ste upravili stránku. Je živšia. Taká sviežejšia. Nehc sa darí.

16/03/2019 - 19:06
Maja

Tu môžete nechať krátky odkaz :)

16/03/2019 - 15:57

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri