Šéfkuchár pečie kačku

Už je zase obdobie varenia a pečenia kačíc a husí. 

Aj na našej stránke sme teda so šéfkuchárom Romanom pustili do pečenia kačky. Ponúkame vám recept, ktorý vymyslel pre túto sezónu. 

 

 Kačka v citrónovo-medovej marináde

 

  

Príprava

Večer pred pečením si pripravíme umytú a osušenú kačku - asi 2,5 kg. A zvnútra i z vonka ju vytrieme marinádou. Necháme ju potom prikrytú pôsobiť asi 8 hodín. Pečieme až potom.

    

 

Recept na marinádu

 Do vyššej nádoby nalejeme 1 citrónový radler, polievkovú lyžicu medu, asi 3 veľké strúčiky cesnaku, polievkovú lyžicu soli, mokka kávovú lyžičku mletého bieleho korenia a 2 dl oleja. Vymixujeme do hladkej hmoty. 

Príprava plnky

Pred pečením si pripravíme plnku, ktorou naplníme kačku. 

Na túto kačku sme použili 5 rožkov. Rožky nakrájame na menšie kúsky do veľkej misy. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Koľko? Po polovici čajovej lyžičky. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a pokvapkáme s asi 1 dl mlieka. Premiešame. Na masle si opražíme na drobno nakrájanú veľkú žltú cibuľu spolu s na drobno nakrájanou pečienkou. Vmiešame do plnky.

    

Tri veľké vajíčka si rozdelíme. Žĺtka zamiešame do plnky. Z bielok vyšľaháme sneh. A až tento sneh jemne vmiešame do zmesi. My sme mali veľmi riedku plnku - dali sme asi viac masla - tak sme museli zmes zahustiť 2-mi polievkovými lyžicami polohrubej múky.

     

Plnkou naplníme čo najviac kačku - pevne vtlačíme do vnútra. Takto naplnenú kačku položíme na vymastený plech olejom otvorom hore. 

Pečieme

Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C. Často polievame výpekom. Prípadne podlejeme vodou. Kačku pečieme asi 2 - 2 a štvrť hodiny do zlatova. 

  

 Po upečení kačku vyberieme na pracovnú plochu. Opatrne rozkrojíme hrudnú kosť a rozdelíme obe polovice tak, aby sme mohli vybrať plnku v celku. Plnka bude mať pekný slzovitý tvar, ktorý pri podávaní krájame na asi 1 cm širokú kolieska. 

 

 

Podávame s dusenou kapustou na rôzne spôsoby a knedľou alebo zemiakovými lokšami alebo aj zemiakovou plackou.

 

  "Ak vám plnka zostala, vložíme ju na vymastený alobal olejom - lepšie kačacou masťou. Zašúlame do valčeka. Konce dobre pritlačíme. Položíme na plech vedľa kačky piecť. Pečieme asi 30 minút.

Nie je dobré plnku len tak položiť vedľa kačky - veľmi vyschne. Takto je chutnejšia."

 

 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Odkazovač

silbod

Milá Štefánia Karovičová, v sekcii Pre školákov nájdete písanie, počítanie aj geometriu i pracovné listy na čítanie či počúvanie s porozumením. Musíte byť prihlásená cez FB...

25/10/2020 - 15:53
Štefánia Karovičová

Poprosim prac.listy pre prvákov

25/10/2020 - 15:49
silbod

Marginean Camelia, aké pracovné listy by ste potrebovali?

19/09/2020 - 09:09
Marginean Camelia

Chcela by som pracovné listy.

19/09/2020 - 04:48
Marginean Camelia

Chcela som pracovné listy. Dakujem!

19/09/2020 - 04:47
silbod

Iveta, pracovné listy si môžete stiahnúť po prihlásení sa. Môžete ich používať na nekomerčné účely. A nesmiete odstraňovať logo.

11/09/2020 - 14:18
Iveta

Dobrý deň,
prosím Vás je možne si stiahnut listy pre deti?

11/09/2020 - 11:41 1
silbod

Pani lacova.m nálepky máme tu https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/etikety-nalepky Zatiaľ to boli na lekváre, darčeky alebo zošity.

18/06/2020 - 14:09 1
lacova.m

hladam nalepku baza

18/06/2020 - 13:55
silbod

Petra, napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., cez odkazovač sa to nedá riešiť... U nás nie je podmienka byť pracovníkom školy.

14/05/2020 - 14:48 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri