Áno, polievky boli vždy mojim obľúbeným jedlom. V detstve som častokrát zjedla dva taniere a odmietala jesť iné. Všetci v rodine sa vždy na to hnevali. Mňa zase hnevá, keď vidím žiakov v školských jedálňach ako ich odmietajú. Veď polievka má pripraviť organizmus na prijatie ťažšie stráviteľného pokrmu a hlavne v lete má tiež funkciu hydratácie.

V tomto článku sa pozrieme na to, prečo by sme nemali zabúdať na polievky? Ako ovplyvňujú naše zdravie? Ktoré druhy sa oplatí zaradiť do denného jedálnička – či už ide o klasický vývar, krémové zeleninové polievky alebo sýte strukovinové varianty. Vráťme polievkam ich zaslúžené miesto pri stole!

Najprv si však ukážeme pár receptov, ktoré varíme doma skôr v lete ako v inom období. Dokonca ich varievame počas leta skôr na raňajky či tzv. brunch, nie na obed. 

Špargľová polievka

300 g špargle, 30 g masla, 30 g hladkej pohánkovej múky, muškátový kvet, mleté biele korenie, soľ, cukor, šťava z jedného citróna, petržlenová vňať

Očistenú špargľu nakrájame na menšie kúsky povaríme v osolenej vode asi štvrťhodiny. V kastróliku na masle z múky urobíme zápražku, ktorú zalejeme vývarom zo špargle a špargľou. Necháme prejsť varom 2 - 3 minúty. Odstavíme a dochutíme muškátovým kvetom a korením. Prisypeme potrhanú čerstvú petržlenovú vňať, prikryjeme pokrievkou. Po štvrťhodinke môžeme podávať. 

 

Uvedomme si, že polievka nie je len predjedlo – je to teplé objatie na tanieri. V mnohých kultúrach predstavuje základ stravy a má svoje pevné miesto aj v slovenskej kuchyni. Napriek tomu sa v posledných rokoch z jedálničkov mnohých ľudí pomaly vytráca. A pritom práve polievky ponúkajú množstvo výživných látok, hydratáciu, podporu trávenia. Práve preto ako ste doma a vstávate neskôr - teda neskôr si robíte raňajky, dajte si miesto kávy či pomarančového džúsu, ktoré sa propagujú v každom televíznom seriály, nadraďte ich radšej sýtejšou polievkou.

Ak sa rozhodnete robiť polievku na raňajky či tzv. brunch, odporúčame podávať v miske asi 250 ml. Ak polievku nezahusťujete múkou či ryžou alebo pohánkou, potom ju podávajte s hriankou či rascovým chlebom. Uvidíte, že sa budete cítiť najedený a zároveň nie taký ťažký.

Sýta polievka

2 väčšie kaleráby, 2 polievkové lyžice masla, 1 biela cibuľa, 4 stredne veľké paradajky, 200 ml bieleho suchého vína, 350 ml vriacej vody, 2 polievkové lyžice bielej ryže, mleté čierne korenie, soľ, 1 polievková lyžica posekanej čerstvej žeruchy

Ryžu namočíme do studenej vody na aspoň dve hodiny, môžeme aj z večera do rána do chladničky na miesto, kde najmenej chladí. Na masle orestujeme cibuľu nakrájanú na polkolieska. Pridáme na menšie kúsky nakrájané kaleráby a na osminky pokrájané paradajky. Podusíme pod pokrievkou zaliate vínom asi desať minút. Prisypeme scedenú ryžu, dobre premiešame a zalejeme vriacou vodou. Povaríme na miernom plameni bez pokrievky asi štvrťhodiny. Odstavíme, okoreníme, osolíme a vmiešame žeruchu. Podávame až po chvíli, kým sa chute lepšie spoja. 

Mrkvičková polievka

500 g karotky, 350 ml zeleninového vývaru, 150 ml smotany na varenie, mleté biele korenie, soľ

Karotku v hrnci zalejeme vývarom, dochutíme korením a soľou. Necháme povariť na strednom plameni asi štvrťhodiny. Prilejeme smotanu na varenie a už len necháme za občasného premiešania prejsť varom.

Na neskoré raňajky sú tiež vhodné prívarky z ovocia aj zeleniny. Dodajú dostatok výživy aj tekutín do začiatku dňa. 

 

Čo sme písali o polievkach v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/varime-polievky

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/varime-polievky-5