O pár týždňov sú tu Vianoce. Pred nimi večierky v práci či detské besiedky v škole alebo škôlke či tvorivé dielničky. Všade musíme doniesť napečené koláčiky, mlsoty. Poďme sa spolu na tieto akcie pripraviť. Poradíme Vám pár receptov na pečenie bez lepku a bez sóje či modifikovaných škrobov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 369
V starých kuchárskych knihách nájdeme tento liečivý koreň ešte pomenovaný ako ďumbier lekársky. V literatúre ho nájdete pod pojmami ako liečivý koreň z Ázie alebo liečivé korenie z Orientu. Už niekoľko storočí je však súčasťou našej tradičnej kuchyne. Udomácnil sa u nás veľmi rýchlo, lebo aj jeho pestovanie je síce časovo náročné, ale máme bez problémov naň podmienky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 307
Cestoviny sme doma veľmi nejedávali. Maximálne kolienka. V posledných rokoch ich však doma často robievam. Hlavne tie klasické kukuričné. Vyhovuje mi v uponáhľanej dobe, že ich rýchlo pripravím. Rýchlo viem urobiť, poliať paradajkovou omáčkou a posypať množstvom syra. Alebo cestoviny a omáčku, ktorú som si predpripravila do zaváraninových pohárov či do téglikov do mrazničky. Len vybrať, zohriať a môžeme konzumovať.
Pár receptov z mojej kuchyne. Hoci asi práve tieto nie sú tie rýchle.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 554
V každom druhom recepte je spomínaný akýsi vývar, ktorý musíme pridať pri dusení mäsa alebo zapečení cestovín a podobne. Asi väčšina z nás zvykla používať pri takejto príležitosti bujónovú kocku. Nie vždy je to však vhodné. Napríklad ľudia s intoeranciou alebo alergiou na lepok či sóju taký vývar nemôžu jesť. A potom, vlastný vývar je vždy chutnejší. Skúste spolu s nami pripraviť ten svoj, ten jedinečný.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1893
Rýchle opekanie je jednou zo zdravých metód prípravy jedla. Zachováva a vyzdvihuje viac vôňe, chute aj farbu pôvodných surovín. Okrem toho je to aj dosť rýchla príprava pokrmu a pritom len s veľmi malým množstvom tuku.
Najvhodnejším hrncom na túro prípravu je práve wok. Polguľový tvar pri miešaní či pretrepávaní malého množstva surovín ich prehrieva prirodzenejšie ako náš valcovitý hrniec. Tento spôsob prípravy jedla vznikol v strovekej Číne a veľmi rýchlo sa začal objavovať aj v susedných krajinách.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 474
Medzi veľmi obľúbené aromatické rastlinky, ktoré sú užitočné v kuchyni, aj v prírodnej medicíne, patrí zaslúžene šalvia. Má mnoho užitočných vlastností.
Niekoľko štúdií ukázalo, že šalvia sa môže pochváliť protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 821
Cukina je jemná a lahodná zelenina. Aj pre tých, ktorí tekvicu na tanieri nemusia v žiadnej podobe. Navyše, podlhovasté alebo guľaté, nápadne sfarbené plody sú okrasou každej zeleninovej hriadky. Cukina sa u nás v minulosti začala pestovať ako náhrada za uhorky napádané plesňou uhorkovou. Celkom mladé plody uhorku naozaj dokážu v šaláte nahradiť. Cukina je na pestovanie pomerne nenáročná zelenina.
Cukina je nízkokalorická s obsahom vody cca 90 % má málo minerálnych látok (draslík, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok), vitamínov, cukrov, tukov, bielkovín a vlákniny.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 428