Pred pár rokmi som začala doma vyrábať vlastné miešané cukre. Čo ma k tomu viedlo?
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 56
Čítať ďalej: Robíme si domáci škoricový alebo vanilkový cukor
Už sú sviatky ozaj o chvíľu. Musíme nakúpiť suroviny. Nuž je na čase napísať si zoznam, čo budeme variť či piecť. Máte zaužívané recepty? Aj my. No predsa len každý rok robíme aj niečo nové. Veď chute sa menia.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 31
Pred Veľkou nocou mávame v škole dielničky. Tvorivé popoludnie či podvečer, kedy si maľujeme spoločne vajíčka či inak dekorujeme alebo pletieme vence z brezy či vŕby. Učíme sa pliesť šibáky. Všetci ochutnávame drobnosti, čo napiekli mamičky či staré mamy. Dospeláci si potom vymieňajú recepty na to, čo im chutilo. Dnes teda pár receptov na drobné chuťovky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 18
Čo ste doma varievali pred Veľkou nocou? Či nám podávajú v reštauráciách? Mám na mysli zelený štvrtok či Veľký piatok. U nás bol vždy špenát alebo medvedí cesnak či mladé púpavové listy. Nuž som oprášila staršie recepty či recepty, čo som upravovala keď boli moje deti malé. Teraz Vám ich ponúkam.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 21
Od jesene až do jari sú u nás veľmi obľúbené polievky. Vývary s haluškami či inou závarkou počas víkendov. V týždni hlavne zahustené polievky zeleninou či mäsom nakoľko si musíme stravu nosiť v termoskách do práce či školy, je to asi najjednoduchšie. No nielen jednoduchšie, ale aj zdravšie.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 18
Občas nerozmýšľate veľmi nad tým, že aké pripravíte mäso na obed, no robí vám ťažkosti akú prílohu? Alebo Niekedy urobíte viac mäsa, aby zostalo na dva dni, no na druhý deň už nechcete podávať rovnakú prílohu? Potom máme pre Vás pár odporúčaní.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 14
Chvíľu pred vianočnými sviatkami nás doma napadlo urobiť si vlastnú kyslú kapustu. Čo nás k tomu viedlo? Prekvapenie, že všetky kapusty v obchodoch sú robené rýchlo kvasením s použitím pšenično-ražného chleba. Veru len náhodou sme sa dostali ku kapuste, ktorá bola robená tak normálne, ako si pamätám z detstva. Nuž padlo rozhodnutie. Vedeli sme, že do Vianoc to nestihne vykvasiť a celkovo sme to brali ako pokus. Vtedy som neriešil ani, že by sme si kúpili nejaký sud. Použili sme 5-litrový sklenený pohár. Podarilo sa aj tak.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 25