Rýchle opekanie je jednou zo zdravých metód prípravy jedla. Zachováva a vyzdvihuje viac vôňe, chute aj farbu pôvodných surovín. Okrem toho je to aj dosť rýchla príprava pokrmu a pritom len s veľmi malým množstvom tuku.
Najvhodnejším hrncom na túro prípravu je práve wok. Polguľový tvar pri miešaní či pretrepávaní malého množstva surovín ich prehrieva prirodzenejšie ako náš valcovitý hrniec. Tento spôsob prípravy jedla vznikol v strovekej Číne a veľmi rýchlo sa začal objavovať aj v susedných krajinách.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 464
Medzi veľmi obľúbené aromatické rastlinky, ktoré sú užitočné v kuchyni, aj v prírodnej medicíne, patrí zaslúžene šalvia. Má mnoho užitočných vlastností.
Niekoľko štúdií ukázalo, že šalvia sa môže pochváliť protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 802
Cukina je jemná a lahodná zelenina. Aj pre tých, ktorí tekvicu na tanieri nemusia v žiadnej podobe. Navyše, podlhovasté alebo guľaté, nápadne sfarbené plody sú okrasou každej zeleninovej hriadky. Cukina sa u nás v minulosti začala pestovať ako náhrada za uhorky napádané plesňou uhorkovou. Celkom mladé plody uhorku naozaj dokážu v šaláte nahradiť. Cukina je na pestovanie pomerne nenáročná zelenina.
Cukina je nízkokalorická s obsahom vody cca 90 % má málo minerálnych látok (draslík, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok), vitamínov, cukrov, tukov, bielkovín a vlákniny.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 415
Semená fazule majú niekedy guľovitý tvar, niekedy obličkovitý, bývajú tmavé, svetlé, fľakaté i jednofarebné. Fazuľa obsahuje asi 25 % bielkovín, nie sú však tak hodnotné ako bielkoviny živočíšneho pôvodu. Aj preto sa zvyčajne fuzuľa kombinuje s mliečnymi výrobkami či mäsovými vývarmi. Čo bolo pre mňa udivujúce - možno Vy viete - fazuľa obsahuje asi 60 % cukrov, preto by sa fazuli mali vyhýbať cukrovkári. Naopak fazuľa obsahuje asi 7 % vlákniny, ktorá ovplyvňuje črevné pohyby. Preto by ju mali jedávať aspoň raz do týždňa ľudia s črevnými problémami - len by mali dávať pozor na kontamináciu inými surovinami a mali by ju radšej jesť rozmixovanú a prepasírovanú.
Z vitamínov sa vo fazuli nachádzajú vitamíny radu B. Čo je zaujímavé, vitamín C sa vo fazuli nenachádza. Z minerálov je vo fazuli najmä draslík, horčík, železo a fosfór.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 460
Alebo aj iné kváskové varenie či pečenie.
Kváskovať som prvýkrát skúšala ešte na vysokej škole, ešte pred Nežnou revolúciou. Proste mi zakázali jesť chlieb, lebo už niekoľko rokov sa v chlebe v obchodoch používalo droždie ako v pečive, ktoré som nesmela jesť od detstva. V kuchárskych knihách po starej a prastarej mame som vedela nájsť recepty na chlieb aj kvások, avšak SUROVINY! Nuž moje prvé pokusy boli nanajvýš zaujímavé a aj preto, že som ich robila na internáte. Vtedy nielen študenti, ale ani ich rodičia netušili ako sa v minulosti piekol chlieb. Nuž som našla pomocníkov aj posmievačov.
Kváskovanie je téma, ktorá za posledné roky zachvátila dosť ľudí - mužov i ženy. Niektorých kvôli zdravotnému stavu, iných lebo radi varia, iných pre niečo iné. Rozhodne je to lepšia zábava ako tamagoči.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 754
Už v detstve som milovala polievky. Dá sa povedať, že sa mi obed bez polievky vôber nerátal. Radšej som si dala dva taniere polievky a druhé som ani nemusela. Neviem čím to bolo. Zostalo mi to doteraz. Aj v práci - veľmi nestíham obedovať - si nosím v termoske vývar so zeleninou či niečo podobné.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 942
Písal sa rok 2005, 2006 a 2007, keď som v bratislavskej Dúbravke v Materskom centre Macko robievala jednoduché kurzy varenia a pečenia. Vtedy sa ešte toľko mamičky nevenovali pečeniu kváskového chleba a rovnako ako aj moja mama aj mamy dokonca žien mladších ako ja aj staré mamy ani netušili, vďaka propagande predošlého režimu, že také niečo existovalo. Dosť žien si už v tom čase začalo doma robiť vlastné jogurty hoci čím ďalej - tým viac boli ťažkosti v meste kúpiť mlieko. Našťastie vtedy pár fariem si po Bratislave otvorilo tzv. Mliečne automaty a jeden aj v Dúbravke. Nuž sme si v centre párkrát aj ukázali ako siurobiť doma čerstvý syr a podobne. Začala som robiť akúsi osvetu o varení kedysi.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 716