Raž pochádza zo strednej Ázie. Na naše územie doniesli Slovania. Oproti pšenici je odolnejšia, má hrubšie zrno a tmavšiu múku s vyšším obsahom bielkovín, železa, fosfóru a vitamínov skupiny B.
Ražný chlieb je výživnejší, trvanlivejší. Ražná múka sa zvyčajne nepoužíva samostatne. Dnes v kombinácii s pšeničnou múkou. V minulosti hlavne s ovsenou.
Ponúkame vám zopár receptov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 871
Už o pár týždňov budú veľkonočné sviatky, ktoré u nás spájame so sviatkami jari. Počas voľných dní sa stretneme so známymi, rodinou. Čo im ponúkneme? Čo donesieme ako pozornosť keď pôjdeme k nim na na návštevu? Asi máte zaužívané recepty, ktoré robíte každý rok. Väčšinou to tak býva. Aj u nás je to tak. Čo máme radi, to opakujeme každý rok, ale každý rok aj skúsime niečo nové. Už sme našli za tie roky aj recepty, ktoré sme vymenili za tie naše tradičné. Skúste aj vy. Je to ozaj dobrý nápad. Veď chute sa nám menia počas života.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1071
Kedysi sme robievali veľmi často jednoduché torty skoro každú nedeľu. Dnes už ich nerobíme tak často. Zostali sme však pri korpusoch. Upečieme ich a len prežeme a potrieme lekvárom alebo necháme aj len tak a raňajkujeme s kávou či šľahaným mliekom. Občas ich dokonca vlejeme do bábovkovej formy a upečieme ako bábovku či v malých formičkách ako muffin. Proste sme si to zjednodušli alebo si pečieme to, čo nám z tých tôrt najviac chutilo.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1090
Asi takto volala rezance, halušky či iné guličky a štvorčeky či vrtuľky, ktoré si dávame do vývaru alebo zeleninovej či fazuľovej polievky, moja stará i prastará mama.
Vložky aj závarky zavárame a vkladáme do hotových mäsových, zeleninových polievok. Môžeme však závarky ako napríklad rezance či vrtulky urobiť aj len v slanej vode a ponúkať tak, že si každý zoberie na svoj tanier čo chce a v akom množstve a preleje vývarom zase v akom množstve chce. Tak nepríde k rozvareniu cestoviny či znehodnotenie vývaru, ktorý môžeme potom - ak sa nespotrebuje - odložiť do chladu či mrazu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 4318
Polievky boli od detstva mojim obľúbeným jedlom. Ako malá, ešte škôlkarka, som milovala piť vývar zo šálky. Keď som bola chorá či smutná, bol to liek, ktorý mi robievala prastará mama. Neskôr som v takom období mávala chuť na hovädzí vývar s domácimi rezancami. Taký husty v tanieri, že stála lyžica. Vždy som zjedla najprv vývar a potom rezance podobne ako špagety. Do dnes si pamätám ako to rozčuľovalo moje okolie. Pri prechladnutí je to podľa mňa najlepší liek.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1107
Naši predkovia hovorili, že raňajky sú základom dňa. Podľa nich bolo veľmi dôležité čo ráno zjeme a ako nám chutilo. Podľa toho mal byť aj deň úspešný. Preto sme tento týždeň pre vás prichystali pár námetov na chutné prvé jedlo dňa. Nech je každý váš deň úspešný a úspešnejší.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1504
Dnes akési moderné. Začala som s kváskovaním ozaj dávno. Veru je to už viac ako polovicu života. Odporučili nám nejesť jedlá z droždia, keďže viacerí z rodiny sme mali vážnejšie problémy so žlčníkom a črevným traktom.
Do dnešného dňa si pamätám, keď som podľa starých kuchárských kníh po ešte prastarej mame robila prvý kvások. Hlavne si však spomínam ako som išla zháňať ražnú celozrnnú múku.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1814