Vyberte si z receptov z našej kuchyne.
Tak sa to nejako spieva v pesničke. Či?
Zo všetkých produktov rastlinného pôvodu sú strukoviny najbohatším zdrojom bielkovín. Okrem toho majú ešte jedno významné plus - výborne zasýtia aj v menšom množstve. Hlavne teraz na jeseň je ich sezóna v kuchyni a my nemôžeme vynechať pár receptov. Ponúknite sa z nášho výberu.
Po veľmi dlhom čase som sa vrátila k testovaniu zmesí, ktoré ponúkajú naše obchody. Zmes od spoločnosti Liana som objavila asi pred rokom. Dlho ju naše obchody neponúkali. Veľmi často si obchodníci zamieňajú bezlepkovú diétu či chorobu celiakia a ľudí, ktorí trpia touto neliečiteľnou chorobou s ľuďmi, ktorí len vymýšľajú v jedle, že im nechutí, že to nevyzerá dobre... Čiže s ľuďmi, ktorí nemajú problém fyzický.
Počas prvej vlny corony sme to mali ozaj náročné. Vypisovanie obchodným reťazcom, že prečo pre nás nemajú nič v ponuke alebo hľadanie po obchodoch či lekárňach...
Zmes mám veľmi rada. Ako prvé som z nej pred rokom robila tortový korpus a dcéra vyskúšala urobiť krtkovu tortu. Hneď nás zaujala. Dnes je súčasťou našej "špajze". Nikdy nesmie chýbať.
Jeseň bola vždy spojená v mojom detstve s bylinkovým čajom s medom alebo čiernym čajom s medom a citrónom. Neskôr v mojej domácnosti som na jeseň tradične piekla mäkké medovníčky, aby sme mali na mlsanie na vychádzky či neskôr deti desiatu alebo olovrant do školy.
Preto si dnes môžete u nás stiahnúť na skúšanie pár medových receptov. Či vyskúšať, ktorý z medovníkov budete piecť návštevám na Vianoce alebo ako ozdobu na stromček či ako drobnosti na vianočné trhy deťom do školy. U nás sme vždy v predstihu.
Nasledujúci týždeň budeme doma venovať cestovinám. Dostali sme na ne chuť. Pozrite si naše recepty. Navnadíme vás tiež?
Niektoré recepty sú veľmi jednoduché. Mám pocit, že pri on-line vyučovaní nestíham variť.
Cesnak kuchynský pochádza zo stepi sttrednej Ázie, ale odtiaľ si čoskoro našiel cestu na Blízky východ, kde ho obľubovali Babylončania, Židia aj Egypťania.
Dozvedáme sa o tom aj na nápise v pyramíde v Gíze. Nápis oznamuje koľko cibule a cesnaku skonzumovali robotníci, čo ju stavali. Aj o olympijskych športovcoch sa hovorilo, že ho jedli vo zvýšenom množstve, aby znásobili svoju silu. Cesnak ospevovali aj Homér, Aristoteles, Vergilius. V tých časoch bol považovaný za vynikajúci liek an imunitu a používal sa tiež v mágii. Grécky pútnici nosili cesnak pri sebe vo vrecúšku, aby ich chránil pred bohyňou Hekatu. Všeobesne sa verilo dlhé stáročia, že cesnak ochraňuje pred nečistými silami, zlými duchmi či bosorkami.
Je tu jeseň. S ňou čas na zvýšený príjem Cé vitamínu. Akejsi prevencie proti nádche a chrípke.
Preto v dnešnej ponuke nájdete recepty z citrónov. Aj keď asi v ich varenej či pečenej podobe už nie je veľa vitamínu Cé. Nevadí, budeme mať zmenu. Dnes teda na tému citróny.
... čo s ním?
Je to rastlinka, ktorú šťachtí ľudstvo viac ako tisíc rokov. Je to najjemnejšia odroda z čeľade cibuľovitých. Pestuje sa jednoducho. Potrebuje však dlhé vegetačné obdobie. Semená póru sejeme v skorej jari priamo do záhona, v lete pretŕhame, na jeseň obhrnieme zeminou, aby sa tvorila byľ. Môžeme ho nechať v zeli aj počas zimy a vyberať podľa potreby. Môžeme ho mať vždy čerstvý na stole.