Vykopala som dnes zemiaky. Len takú trošku. Vlastne som prekopávala hriadku už ako jesenné rýľovanie a našla som zopár zabudnutých kúskov. Každý rok sa mi to stane. A na jar potom vyženú listy a pestujeme ďalšie. Nuž sme chceli po dlhšej dobe zase urobiť hranolky. Nové zemiaky sa mi nikdy nehodili na taký druh prípravy, nuž sme skúsili staršiu metódu. Nebudeme hranolky vysmážať v množstve oleja. Upečieme ich.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 330
Zajtra ide dcéra prvýkrát do školy po prázdninách. Potrebuje vzpruhu, elán a dostatok energie. Nuž tak trochu slávnostnejšie raňajky plné chutí...
Použijeme 75 %-tnú čokoládu, ktorú rozpustíme v hrnčeku či miske vo vodnom kúpeli spolu s kvalitným jogurtom a čerstvým ovocím.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 410
Hliva ustricová je huba, ktorá rastie aj u nás. V mojom detstve som ju nejedávala. Stará mama – vyučená kuchárka – vravievala, že huby nemajú jesť deti do 5 rokov. Ona sa to tak učila v škole ešte na začiatku 20. storočia. A práve hlivu ustricovú mi ako prvú urobila, keď už som podľa jej znalostí mohla jesť huby. Urobila omeletu, ktorú naplnila udusenou chlivou s cibuľkou a cesnakom. Podľa mňa je hliva chutnejšia ako šampióny. Čo poviete?
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 485
Koláče z jabĺk, hrušiek a orechov už patria neodmysliteľne hlavne k jesennému obdobiu spolu s hmlami či opadanými listami. Pečené jabĺčka a koláče z nich sladko prevoňajú celý byt. Výborne chutia počas celého dňa. My však doma spracovávame aj padané jabĺčka. Skúste aj vy s nami.
Podľa dlhodobých štatistík sa vraj jablkové koláče radia medzi najobľúbenejšie. Čo an to poviete? Čo chutí z jabĺk nám doma?
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 244
Už sú tu! Maliny, černice! Černice som vždy mala radšej ako maliny. Nie, neohŕdnem, keď mi donesie niekto kanvičku plnú malín. Určite rada prijmem. Skôr som mala na mysli, že keď si môžem vybrať, vyberiem si černice. A čo vy?
Dnes varíme pečieme z černíc. Všetky recepty môžeme však určite urobiť aj s malinami.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 261
Koľko druhov ryže poznáte? Kedysi sme mali v obchode len guľatozrnnú a dlhozrnnú. A to biele ryže. Hoci aj moja prastará mama poznala aj iné, proste na nejaké obdobie vymizli z našich predajní. Dnes už však kúpite ryžu divú, bielu... A je len na Vás z akej sa rozhodnete variť.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 458
Keď som bola dieťa, mali sme na záhrade tri staručké marhule. Rodili však tak, že sme rozdávali. Aj keď som bola unavená z práce v záhrade, na varenie lekváru z marhúľ som sa vždy tešila. Milujem vôňu marhuľového lekváru aj jeho chuť. Vtedy ma učila stará mama aj sušiť marhule. No mne sa to nikdy dobre nepodarilo.
Jedna pani od susedov vždy vravievala, že po marhuliach sa nestárne. Neviem ako to myslela. Možno preto, že obsahujú kyselinu listovú, vápnik a zinok, ktoré veľmi dobre pôsobia na spevnenie pokožky, nechtov a rast vlasov. Takto som si to vysvetlila ja.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 174